Primul „antrenament” al echipei Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Se poate mai...

Primul „antrenament” al echipei Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Se poate mai bine, totuşi…

1
DISTRIBUIȚI

zoltan-varga

Primul pas concret pentru creearea unei echipe care să pună în valoare câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, pe care Timişoara l-a câştigat pe merit, a fost făcut în sala multifuncţională a CJT-ului, unde s-a desfăşurat „TeaM 2021“, o întâlnire adresată tuturor celor interesaţi de acest subiect.

În prezentarea întâlnirii, organizatorii au subliniat că „vom începe să discutăm despre o platformă comună pe care sa se întâlnească armonios pasiunea, contribuția, inteligența, creativitatea și proiectele care pot schimba orașul“. Interesul iscat de această acţiune a fost cât se poate de mare, la faţa locului fiind prezenţi o sumedenie de artişti din mai multe sectoare culturale. Aşteptările au fost şi ele poate prea măricele. Şi asta pentru că dincolo de vorbe şi strategii care dau bine pe hârtie, cu toţii suntem curioşi de aspectele pur practice.

Conform zicalei cu „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg“, acest prim pas în „definirea” echipei nu a fost prea strălucit. Din mai multe motive. Fără a nega deloc importanţa dosarului cu care s-a câştigat acesastă distincţie, nu cred că era momentul discursurilor laudatio. Cu tot respectul pentru echipa IT-iştilor care au pus umărul pentru câştigarea acestui titlu (şi a acestei întâlniri, dealtfel), nu era momentul ca acest prim pas să fie „colorat“ cu termeni specifici acestui sector. S-a discutat despre platforme şi comisii, holograme cu patronul unei cârciumi legendare dintr-un cartier istoric al Timişoarei sau despre proiectarea revoluţiei de la 1989 pe clădirile din Centru. Despre necesitatea educaţiei digitale a tinerilor, centre de resurse, programe care folosesc inteligenţa colectivă a cetăţenilor pentru evoluţia oraşului spre prosperitate şi multe altele.

Nimic despre modalitatea concretă de selecţie a proiectelor.


Despre cine va face parte din juriu sau care vor fi criteriile de departajare. Pe scurt, s-a vorbit mult despre „cultură“, din perspectiva unor oameni care nu activează în acest domeniu. S-a vorbit şi despre faptul că în implementarea proiectelor se va apela şi la resurse logistice internaţionale. Specialişti. Probabil că artiştii din sală ar fi vrut să afle mai mult despre cum se vor sprijini talentele locale în acest dosar, de exemplu.

După o primă parte a discuţiei care a avut darul de a plictisi pe alocuri, după pauză organizatorii au încercat să creeze „echipe“. Doar că unii nu au mai rezistat şi după pauză. Una peste alta, chiar dacă acest prim pas a provocat niscaiva nemulţumiri, „antrenamentul“ echipei a fost binevenit. Încă nu ştim exact cine face parte din echipă, dar avem tactici deştepte şi speech-uri motivaţionale de mare efect.

Poate la viitoarele antrenamente ar fi bine să lăsăm deoparte „strategiile de manual“ şi să ne concentrăm pe jucători. Să activăm cumva comunitatea culturală locală. Am aflat că stăm bine la platforme şi că avem profesionişti care probabil îşi fac treaba bine în acest domeniu. Problema este că, pe lângă platformă, avem nevoie de conţinut. Oferit de artiştii oraşului, indiferent dacă sunt sau nu prieteni cu factorii de decizie din acest burg. „Jucătorii“ ăştia care alcătuiesc echipa Timişoarei culturale, trebuie atraşi. Trebuie convinşi că selecţia se va face după criterii transparente. Şi asta pentru că, pe la colţuri de stradă, se zvonesc deja vrute şi nevrute. De exemplu, că marii câştigători ai „selecţiei“ au fost stabiliţi.

Desigur, chestiile de asemenea anvergură provoacă întotdeauna nemulţumiri. Fiindcă atunci când nu ajungi la ei, spui că strugurii sunt acri. Dincolo de toate, oamenii care se ocupă de stabilirea „echipei“ cu care defilăm pentru capitală culturală europeană au o misiune grea. Sunt nevoiţi să demonstreze transparenţă. La greu. Să fie credibili, pentru ca la rândul nostru, ca cetăţeni, să dorim să ne luminăm oraşul. Până una alta, aşteptăm cu interes următorul „antrenament“.

1 COMENTARIU

  1. Noi vrem in fiecare zi sa cante Bega Blues Band si Cargo, ei sunt cei care fac cultura cu adevarat.
    Sunt cele mai de succes proiecte banatene si deci merita toata atentia noastra. Integrarea unui festival al berii este super necesar, sa poata canta din nou aceleasi 2 trupe dupa care sa se continue cu festivalul vinului. Dupa festivalul vinului sa se faca festivalul orasului, dupa aceea festivalul de toamna la care sa cante aceleasi doua trupe. Bega Blues Band sa continue cu festivalul de blues la care sa cante in fiecare seara de doua ori, iar ca sa nu mai se complice sa intre imediat la filarmonica la Galele de Jazz unde sa cante chiar de 3 ori pe zi pentru a imprima o nota de rezidenta evenimentului.
    Este f. important sa agatam niste boxe pe o scena in centru pe o perioada nedeterminata, pt. ca cei care se ocupa de sonorizare sa poata incasa bani seriosi (ca doar Timisoara e locul unde caratorii de scule castiga cel putin dublu decat muzicieni). Cred ca aceasta propunere este binevenita, libertatea de exprimare a celor doua formatii fiind astfel neingradita, cu totii cunoscand valoarea si meritele acestor doua formatii artistice. La sfarsitul anului Capitala Culturala propun sa ii facem pe toti membrii formatilor cetateni de onoare pt. sacrificiul si dedicatia cu care au muls bugetul cultural al orasului de atata vreme, cu mentiunea ca trupa Cargo este pentru a doua oar, ca sa fie clar.
    In rest toti ceilalti ( neprofesionisti), sa ii lasam sa vanda cate 100-200 de bilete in locuri cu adevarat culturale iar cei care nu mai rezista sa se inscrie in Groove TM in locul lui Feli. Despre teatru nu zic nimic, nu cunosc, insa Garboni trebuie sa mai repete figura cu OZN-ul de pe Bega, cred ca ar trebui facuta zilnic pe perioada TM2021. Cei ce doresc sa complecteze ii invit sa participe la aceasta initiativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.