Marian Cucșa a vorbit la PRESSALERT LIVE despre programul economic propus de...

Marian Cucșa a vorbit la PRESSALERT LIVE despre programul economic propus de ALDE. Ce idee originală s-a avansat pentru culturalizarea tinerilor din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Marian Cucșa, în studioul HDV
Marian Cucșa (foto stânga), în studioul HDV

Marian Cucșa a oferit detalii legate de proiectul principal anunțat de ALDE, cu ocazia alegerilor parlamentare, pentru sprijinul economiei românești. Aflat în studioul HDV, liderul din Timiș al partidului a dezvăluit și o propunere inedită în sprijinul tinerilor din orașul câștigător al titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021: un voucher pentru culturalizare.

În primul rând ALDE susține foarte mult capitalul românesc. Doar 30% din capitalul firmelor din țară e românesc. E foarte bine că vin investitori străini în țară, dar trebuie susținut capitalul autohton. ALDE vine cu o măsură să sprijine mediul economic. Se numește ”Prima afacere”, se dorește crearea a 500 de mii de locuri de muncă în perioada 2016-2020, ar duce la creșterea PIB-ului cu 5%. Ar trebui să se desfășoare din Fondul de Investiții în parteneriat cu CEC, Banca Românească. Un tânăr care nu a avut o firmă pe numelel lui își depune proiectul prin oficiile IMM-urilor din țară, și dacă e eligibil, primește banii de la stat și cofinanțarea suportată de CEC, la fel ca la programul prima casă”, a spus Marian Cucșa.

Președintele ALDE Timiș a vorbit și despre cazuri în care ”tineri care și-au deschis afaceri și au dat impozit dublu statului”.


În susținerea programului Cucșa a dat exemplul produselor agroalimentare, unde produsele locale au pierdut conta concurenței străine. ”Cunosc agricultori în Timiș, de exemplu au prețul la jumătate la cartofi din Belinț, dar nu i se acordă contractul să vândă în țară. Ar trebui să fie o competiție liberă și o pondere să fie produse românești”, a precizat Marian Cucșa.

”La nivel național a fost lansată platforma-program economică, urmează pe învățământ, sănătate. Urmează să le prezentăm etapizat (…) Vom susține și construcția de 20.000 de locuințe în perioada 2016-2020, care să fie alocate medicilor pentru a-i ține în România, noi investim în ei, dar se folosesc străinii de serviciile lor.”, a precizat Cucșa despre planurile ALDE România.

Voucher pentru culturalizarea tinerilor

Despre programul din Timiș al partidului Cucșa a prezentat o propunere cel puțin ”revoluționară”. ”În primul rând, ținând cont că suntem într-un oraș cultural și Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală, îmi doresc, și vreau să propun colegilor de la București, introducerea voucher-ului pentru cultură. E vorba de 2.000 de lei, așa îl propun, vom analiza însă împreună cu colegii, care se va acorda tinerilor la împlinirea vârstei de 18 ani. Suma respectivă nu va fi cash iar tânărul va avea prioritate să meargă la muzee, la teatru, să-și cumpere cărți și să facă alte activități pentru a-și deschide orizonturile și a se culturaliza”, a explicat Marian Cucșa.

”O altă măsură, și am prezentat-o, e reglementarea legii persoanelor cu handicap gradul 1, ține de normalitate. Nici măcar de lobby. Toți parlamentarii ar trebui să fie de acord. Un alt proiect de lege e introducerea microbuzelor școlare. Introducerea lor și în municipii, pentru că părinții pierd cel puțin o oră cu transportul copiilor. O altă măsură ce ține de dezvoltarea tinerilor e reglementarea numărului de psihologi în școli”, a mai adăugat Cucșa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.