Sculptorul Marius Leonte, la PRESSALERT LIVE: „Arta nu e pentru toată lumea”....

Sculptorul Marius Leonte, la PRESSALERT LIVE: „Arta nu e pentru toată lumea”. La ce se referă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
marius-leonte-1
Sculptorul Marius Leonte: „Arta nu e pentru toată lumea”.

Marius Leonte, inițiatorul proiectului „Instalart„, care-și propune să promoveze meseria de designer în marile centre culturale din România, printre care și Timișoara, a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE. Sculptorul a vorbit, printre altele, și despre sculptura „Cumințenia Pământului”, despre titlul de Capitală Culturală Europeană sau despre cum ar trebui să voteze artiștii.

„Arta e pentru cine o vrea”

Întrebat de către moderatorul emisiunii ce părere are despre campania de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, lansată de Ministerul Culturii cu scopul achiziționării sculpturii de către statul român, Marius Leonte a declarat că nu este de acord. „Totul e o varză cu donația. Această sculptură nu e pentru toată lumea, arta nu e pentru toată lumea. În sensul că arta e pentru cine o vrea, nu că e unul mai deștept și altul mai prost. Guvernul vrea să cumpere sculptura și să o ducă la muzeu, iar apoi să se roage de român să vină la muzeu să o vadă. Câți oameni vin la muzeu? Eu o donam Muzeului Guggenheim din Bilbao (n.r. Spania). Acolo merg toți oamenii din lume iubitori de artă”, a propus sculptorul.

Marius Leonte crede că Dacian Cioloș, prin inițierea campaniei de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, „s-a băgat într-o treabă care nu e a lui.


Ce treabă are Cioloș cu sculptura lui Brâncuși? Specialiștii ar fi trebuit să fie întrebați ce e de făcut cu sculptura, iar Guvernul să pună în practică ce au hotărât specialiștii”.

Marius Leonte a vorbit, la PRESSALERT LIVE, și despre modul în care oamenii ar trebui să voteze la alegeri. „Cred că un artist ar trebui să voteze ca oricare alt om, în funcție de interesele pe care le are. Să vadă dacă omul ales, propus, deservește interesele breslei și locului lui din social. În perioada în care a fost premier, Adrian Năstase a sprijinit lumea artistică cu adevărat, pentru că era aproape de ea, dar n-a fost bine în alte privințe. Nu știu dacă e bine cum am propus. Important e să mergem la vot”, consideră sculptorul.

Marius Leonte mai crede că comunitatea ar trebui să apeleze la specialiști în rezolvarea problemelor, ceea ce nu se prea întâmplă în România. „Liderii nu sunt vârfuri, sunt exponentul comunității. Administrația locală e exponentul societății. Asta nu înseamnă că dacă sunt primar sau președinte sunt un om valoros. Nu sunt ales să conduc, ci să organizez conducerea, societatea se organizează singură, asta înseamnă democrație. Din păcate, în România specialiștii nu sunt ceruți de societate”, a afirmat inițiatorul proiectului „Instalart”.

Marius Leonte a vorbit și despre câștigarea Timișoarei a titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sculptorul consideră că următoarele acțiuni „nu se fac pentru Timișoara, ci pentru România. Timișoara s-a transformat într-o scenă. Acum, autoritățile trebuie să fie destul de deștepte astfel încât să folosească acest context în favoarea orașului. Autoritățile nu trebuie să fie egoiste, să pună în valoare doar ce e din Timișoara, bun, rău, trebuie să atragi aici și ce e important din Iași sau Cluj-Napoca, de exemplu. Produsul lor rămâne la tine în curte. De asemenea, cu cât sunt atrase mai multe vedete importante la tine pe scenă, cu atât Europa se va uita mai mult aici”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.