Timișoara Saracens, în fața primului COLOS din Challenge Cup: ”E un moment...

Timișoara Saracens, în fața primului COLOS din Challenge Cup: ”E un moment istoric”. Cum au detensionat atmosfera suporterii lui Edinburgh Rugby FOTO

0
DISTRIBUIȚI
saracens-edinburgh-5
Suporterii scoțieni fac parte din farmecul jocului cu Edinburgh

Pentru prima dată după 14 ani rugby-ul românesc poate respira aerul tare al unei competiții de top printr-un club. Timișoara Saracens a convins pe toată lumea după ce a obținut calificarea pentru aventura din grupele Challenge Cup pe teren. Prima sosită în Banat e Edinburgh Rugby, unul dintre coloșii britanici și finalistă a competiție în 2015.

”E un moment istoric pentru Timișoara. E cel mai important moment de la înființare. Suntem în fața celor de la Edinburgh, o grupare cu o tradiție de peste 140 de ani. Prezența lor ne onorează”, a spus azi Dușan Filipaș, vicepreședintele bănățenilor. Edinburgh Rugby se prezintă pe Bega după o victorie în Pro12 cu Treviso. ”E entuziasmant pentru noi să venim într-un loc nou și vedem nivelul rugby-ului de aici. Mă aștept la un joc și o vreme bună, pe un stadion mare. Apreciez calitatea fizică a echipei timișorene. Acum doi ani am ajuns în finala competiției, privim cu optimism”, a spus diplomatic Jonathan Petrie, director executiv al grupării scoțiene. Cei din Edinburgh au subliniat că știu nu doar de forța fizică a bănățenilor, ci și de cea tehnică: ”Ne vor ataca și ne așteptăm la asta. Va fi un meci foarte greu. Știm că va fi dificil. Terenul e bun”, a lăudat Petrie ”Dan Păltinișanu”. În condițiile în care Edinburgh e casa unui monument în rugby-ul britanic: Murrayfield (67.000 de locuri).

Grija pentru jocul fizic pare să se arate la ”celtici”, în condițiile în care echipa s-a confruntat cu câteva accidentări și va trebui mâine să apeleze, în premieră, la Viliame Mata… un medaliat cu aurul olimpic. ”Prima parte a sezonului a fost foarte fizică pentru noi. Am avut parte de accidentări. Ne vom folosi toată echipa și va fi un test important mâine pentru noi. Competiția europeană e o provocare. Ne așteptăm la un meci tare, sperăm astfel ca situația să nu se agraveze”, a explicat Petrie. La conferința de azi organizată la mall nu a mai sosit antrenorul Duncan Hodge, ”victimă” a programului și a …traficului din Timișoara. Orașul Edinburgh va găzdui și finala competiției, dar oficialii scoțienii nu vor să gândească acum așa ”departe”. ”Suntem mândri că organizăm atât finala Cupei Challenge cât și a Cupei Campionilor, ne dorim să ajungem în fazele superioare. Dar e doar începutul competiției, privim către duelul de mâine, sunt multe echipe puternice, Harlequins e cu noi în grupă, și să depășim grupa e o misiune grea”, a adăugat Jon Petrie.

Entuziasmul pentru meci e împărtășit de Grainger Heikell, tehnicianul Saracens RCM, care se bazează și pe acea dorință de victorie pe scena internațională a campionilor României. ”Suntem entuziasmați să fim implicați în această competiție. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat de-a lungul anilor. Pornim cu șansa a doua, dar suntem motivați să ne arătăm calitatea… Vrem să simtă că au meci cu noi. Sper ca publicul timișorean să vină în număr mare și să ne susțină”, a subliniat Heikell. Acesta are la rândul său probleme de lot din cauze medicale: ”Kinikinlau, Lazăr și Moala vor absenta. Majoritatea jucătorilor vor să evolueze și unii nu ne-au spus ce dureri au avut pentru această șansă”.

”Cred că e o mândrie pentru Timișoara să jucăm în Challenge Cup, e o realizare, și de abia așteptăm să jucăm. Va fi o experiență foarte bună și ne vom vedea nivelul, stagiul de dezvoltare al rugby-ului din România”, a întărit ”secundul” Sosene Anesi. Lotul timișorean nu duce altfel lipsă de nume cu experiență internațională de acest nivel, Stelian Burcea și colegii de la națională evoluând într-un test chiar cu gruparea scoțiană.


”Este un vis al nostru, ca jucător, club, să jucăm în această competiție. O muncă de aproximativ cinci ani. Suntem în fața primului meci. Suntem emoționați, nerăbdători. Vrem să ne susțineți în număr mare și sperăm și vă promitem că nu vă vom dezamăgi… Cred că va fi un joc destul de deschis, contează cum se vor simți ambele echipe. Cu siguranță se va juca la rezultat. Suntem foarte mulți jucători care avem experiență în această competiție, dar nu ca și club, noi asta ne-am dorit”, a spus și căpitanul ”sarazinilor”, Stelian Burcea.

În kilt și cu berea în mână

Nu doar timișorenii și fanii rugby-ului din Banat vor fi prezenți mâine pe ”Marele oval”. Cei 2.000 de kilometri pe cale aeriană care despart Timișoara de inima Scoției au fost străbătuți de mulți fani ai celor din Edinburgh. Se anunță chiar vreo două sute de susținători ai ”cavalerilor” (una dintre poreclele folosite pentru Edinburgh). Câțiva dintre acești suporteri apropiați au fost prezenți și la întâlnirea media deschisă publicului. Din ”echipament” nu a lipsit kiltul iar berea ieftină aici pentru ei e savurată non-stop.

Un fan al celor de la Edinburgh Rugby s-a ”sesizat” de limbajul ofensiv al clubului bănățean legat de meci și a pus o întrebare hazlie la conferință, în timpul acordat publicului bineînțeles. ”De ce vorbiți de masacru în jocul cu noi, când puteți ieși la o bere cu noi?”. Răspunsul a venit de la antrenorul Grainger Heikell: ”Și mie îmi place să mă bucur de o bere. Mai ales dacă vom câștiga aș ieși cu plăcere cu voi la o bere”.

Partida Timișoara Saracens – Edinburgh Rugby se dispută mâine, de la ora 14.00, pe Stadionul ”Dan Păltinișanu”. Intrarea la meci e liberă. Peste doar cinci zile bănățenii au meci la Paris cu Stade Francais, în runda a doua a grupei 5. Francezii au pierdut ieri pe terenul favoritei Harlequins, scor 21-43.

Timișoara Saracens: 1. Militaru, 2. Căpățînă, 3. Pungea, 4. Popârlan, 5. Drenceanu, 6. Ianuş, 7. Rus, 8. Burcea (cpt.), 9. Calafeteanu, 10. Rose, 11. Shennan, 12. Umaga, 13. Sefanaia, 14. Tangimana, 15 Fercu. Rezerve: 16. Rădoi, 17. Aholelei, 18. Mariş, 19. Mureşan, 20. Morrison, 21. Conache, 22. Manumua, 23. Zaharia. Antrenor: Grainger Heikell.

Edinburgh Rugby: 15. Rory Scholes, 14. Alex Northam, 13. Sasa Tofilau, 12. Junior Rasolea, 11. Michael Allen, 10. Jason Tovey, 9. Sam Hidalgo-Clyne, 1. Allan Dell, 2. Stuart McInally (cpt), 3. Murray McCallum, 4. Fraser McKenzie, 5. Ben Toolis, 6. Viliame Mata, 7. John Hardie, 8. Nasi Manu. Rezerve: 16. Neil Cochrane, 17. Rory Sutherland, 18. Jack Cosgrove, 19. Lewis Carmichael, 20. Viliami Fihaki, 21. Nathan Fowles, 22. Blair Kinghorn, 23. Glenn Bryce. Antrenor: Duncan Hodge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.