Tunul de la Bastion, binecunoscut timișorenilor în anii ’80, a revenit la...

Tunul de la Bastion, binecunoscut timișorenilor în anii ’80, a revenit la locul său. Vezi ce istorie are FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Replică a unui tun utilizat în Revoluția de la 1848-1849.
Replică a unui tun utilizat în Revoluția de la 1848-1849.

O replică a unui tun utilizat în timpul Revoluției de la 1848 – 1849 poate fi admirată, începând de astăzi, la Bastionul Theresia din Timișoara. Originalul este păstrat, din motive de securitate, în colecția Muzeului Banatului.

Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului din Timișoara, tunul original a fost realizat la Reșița în vara anului 1848, fiind utilizat în luptele dintre membrii Gărzii Revoluţionare reșițene și Regimentul Grăniceresc din Caransebeș. După căderea Reşiţei, în luna decembrie 1848, tunul a fost capturat şi transportat la Caransebeş.


În anul 1908 a intrat în colecţia Societății Muzeale de Istorie și Arheologie din Timișoara.

În anii ’70-’80, tunul a fost expus la Bastionul Theresia, pe actualul amplasament al replicii acestuia, iar la începutul anilor ’90, din motive de securitate a fost adăpostit în curtea interioară a Castelului Huniade din Timișoara. În prezent, tunul original se află în incinta aceluiași castel din centrul orașului.

Replica tunului care poate fi admirată, începând de marți, la Bastionul Theresia, a fost realizată în acest an, la inițiativa Muzeului Banatului și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.