Județe din vestul țării, în topul vechimii automobilelor aflate în circulație. Care...

Județe din vestul țării, în topul vechimii automobilelor aflate în circulație. Care este vârsta medie a mașinilor

0
DISTRIBUIȚI

lucrari strada cluj trafic (4)

Cumpărarea unei mașini noi nu este o investiție lesne de făcută pentru o bună parte din populație, astfel că media de vârstă a autovehiculelor de pe șoselele din România este una destul de ridicată. Date statistice publicate recent de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) arată că două județe din vestul țării au un parc auto învechit, conducând în topul zonelor cu cele mai multe „rable”.

Ilfov, Bucureşti şi Argeş sunt zonele care stau cel mai bine în privința vechimii mașinilor aflate în circulație, cu o vârstă medie a parcului auto sub media naţională de 13,3 ani.


Astfel, potrivit datelor APIA, cele mai noi maşini să află în Ilfov, cu o medie de 10 ani vechime, urmat de Bucureşti (10,6 ani) şi Argeş (12,6 ani).

În 22 din totalul celor 42 de judeţe, parcul auto are o vechime medie de peste 14 ani. Doar județele Arad, Mehedinţi, Sălaj, Caraş Severin şi Suceava depășesc această medie, având cele mai multe mașini care circulă pe drumuri de mai bine de 15 ani.

Controalele efectuate în trafic anul trecut de către Registrul Auto la 81.702 vehicule din toată ţara au arătat că 5,55% (respectiv 4.535) dintre vehicule prezentau pericol iminent de accident. „Eliminarea Timbrului de mediu va genera serioase probleme de siguranţă în trafic, ca urmare a creşterii numărului de autovehicule vechi, multe dintre ele, într-o stare tehnică precară, departe de nivelul de conformitate cu normativele constructorului”, se arată într-un comunicat de presă al APIA.

Conform datelor Registrului Auto, citate de APIA, 63,1% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformităţi (93% având deficienţe legate de siguranţa rutieră), faţă de 48% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani, sau 28,5% la cele mai noi de 3 ani. Asociația consideră că se demonstrează, astfel, legatura directă între vârsta autovehiculelor şi riscul crescut pe care acestea îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.