Liliana Oneţ, candidat liberal: PNL este atent la problemele femeilor. Violența domestică...

Liliana Oneţ, candidat liberal: PNL este atent la problemele femeilor. Violența domestică este inacceptabilă și trebuie eliminată (P)

0
DISTRIBUIȚI

l-onet_landscape

Liberalii sunt preocupați de tema violenței împotriva femeii, a arătat, într-un interviu, candidata PNL Timiș pentru Camera Deputaților, Liliana Oneț. Liberala a prezentat proiectele PNL pentru susținerea victimelor și pentru reducerea acestui fenomen.

Doamnă Oneț, pe 25 noiembrie a fost Ziua pentru Eliminarea Violenței impotriva Femeii. Cum a marcat PNL Timiş ziua aceasta?
Am ținut, alături de liderii liberali – Alina Gorghiu, preşedintele PNL şi candidat în Timiş, la Senat, preşedintele filialei, primarul Nicolae Robu – ca în această zi, prin mesaje publice, prin participarea la o dezbatere, să reîntărim angajamentul PNL de a lupta împotriva fenomenului violenței față de femei, al discriminării femeilor. Suntem un partid care a făcut paşi importanți în sensul acesta şi este în continuare preocupat de subiect.

Cum vedeți dumneavoastră ca femeie și cum vede PNL combaterea violenței impotriva femeilor?
Este nevoie în primul rând să punem la punct așa cum trebuie legislația. Dincolo de educație, de seminarii și de dezbateri, statul trebuie să protejeze foarte clar femeile de orice tip de violență, prin instrumente care să funcționeze prompt în fiecare caz în parte.


PNL a înregistrat o victorie în această privință acum un an de zile, când legislația s-a îmbunătățit prin emiterea ordinului de protecție pentru victimele violenței domestice în maxim 72 de ore de la solicitare. Anterior, birocrația avea ca efect emiterea unui astfel de ordin chiar și la câteva săptămâni distanță, ceea ce punea în pericol major siguranța fizică a multor femeilor. Modificarea legislativă a fost inițiată de colega noastră Valeria Schelean, deputat liberal de Caraș-Severin și a fost susținută puternic de grupurile noastre parlamentare. PNL este atent la problemele femeilor, iar violența domestică împotriva lor trebuie tratată cu toată seriozitatea. Statisticile arată în medie peste 10.000 de cazuri de violență domestică raportate anual. E o cifră mult prea mare.

Pe de altă parte, PNL vorbeşte şi despre alte modificări legislative pentru a ajuta victimele sau potențialele victime ale violenței domestice. Așa este. Există o propunere legislativă inițiată tot de PNL, prin care dublăm pedepsele în cazurile de violență domestică. Îmi propun să urmăresc această inițiativă în viitorul Parlament, astfel încât să treacă cât mai repede toate etapele procedurale și să fie votată. Sunt convinsă că, având o majoritate liberală după alegeri, vom reuși foarte rapid lucrul acesta.

Care este cel mai important lucru pe care-l vedeți necesar într-un caz de violență domestică?

Eu am un mesaj personal pentru femeile care au nefericirea să trăiască așa ceva: niciodată să nu îndure în tăcere violența contra lor. Să vorbească, să caute sprijin printre rude și apropiați, să nu ezite să contacteze ONG –urile care se ocupa de astfel de cazuri si sa meargă la instituțiile statului. Legea e de partea lor – și va fi și mai mult în viitor. Violența contra femeilor este inacceptabilă și trebuie redusă până la eliminare.

Publicat la comanda PNL de către Boța Dragoș Pressalert PFA Cod Mandatar Financiar: 11160004