Medic nemulţumit că la Timişoara nu se realizează transplant de rinichi sau...

Medic nemulţumit că la Timişoara nu se realizează transplant de rinichi sau ficat, ci doar prelevare de organe: „Am avut pacienţi care au decedat până să le vină rândul”

0
DISTRIBUIȚI
La Timişoara s-ar putea realiza transplanturi de rinichi sau ficat.
La Timişoara s-ar putea realiza transplanturi de rinichi sau ficat.

Medicii din Timişoara fac eforturi uriaşe pentru a putea realiza transplanturi de rinichi sau ficat. Vă reamintim faptul că în capitala Banatului doar se prelevează organe, care mai apoi sunt trimise la Cluj-Napoca sau Bucureşti, unde se pot realiza astfel de transplanturi.

Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara, spune că ideal ar fi ca şi în capitala Banatului să se efectueze astfel de intervenţii chirurgicale, dar pentru asta este nevoie de o echipă bine pregătită, precum şi de obţinerea acreditărilor.

“Suntem relativ departe ca Timişoara să devină un centru de transplant, dar sper ca în doi, trei ani să reuşim să facem transplant renal şi hepatic aici, deoarece este o regiune în care nu se fac acest tip de operaţii, ceea ce este pentru populaţie un lucru foarte rău. Sunt trimişi destul de mulţi oameni din vestul ţării pentru transplant la Cluj-Napoca sau la Bucureşti. Unii, săracii, nici nu mai apucă să fie transplantaţi pentru că decedează între timp”, semnalează medicul Sorin Olariu.

În ceea ce priveşte transplantul renal, cel mai probabil lucrările de modernizare a centrului vor începe în luna decembrie a acestui an, Consiliul Judeţean Timiş alocând peste un milion de euro pentru realizarea lui, astfel că mai este nevoie doar de obţinerea acreditării. Însă, pentru realizarea de transplanturi hepatice, şeful Clinicii I Chirurgie de la “Judeţean” consideră că medicii ar trebui trimişi în afară pentru a se specializa, între şase luni şi doi ani.

“Pentru a porni transplantul hepatic, baza materială nu e ceva ieşit din comun, o unitate ATI performantă avem, însă este nevoie de meseriaşi.


Oameni care să fie antrenaţi în această activitate şi avem nevoie de o echipă. Este o muncă în echipă, chirurg, anestezist, nefrolog, în cazul transplantului renal. Dacă vrei să meargă treaba înainte, trebuie să laşi oameni formaţi după tine. Altfel, ai făcut unul, două transplanturi şi s-a terminat. Deocamdată, nici nu suntem acreditaţi”, a mai precizat.

giuliano testa
Giuliano Testa, medicul care a realizat primul transplant de uter din SUA.

În sprijinul specialiştilor din Timişoara este dispus să vină medicul Giuliano Testa, care a realizat primul transplant de uter din SUA, la o femeie care s-a născut fără uter. Acesta este şeful clinicii de transplant de la Universitatea Baylor din Dallas, iar în aceste zile se află la Timişoara pentru a face demonstraţii chirurgicale. În viitor, specialişti din capitala Banatului ar putea fi trimişi în Dallas pentru a învăţa cum se realizează transplanturi de rinichi sau ficat.

“Sunt câteva restricţii în SUA în ceea ce priveşte pregătirea specialiştilor din străinătate. Tinerii specialişti pot fi selecţionaţi, ei trebuie să treacă ceva teste ca să poată aplica pentru o colaborare în transplant. Iar odată pregătiţi pe deplin să poată reveni în ţară şi să cunoască tehnica de realizare a transplanturilor, respectiv expertiza de îngrijire postoperatorie a pacienţilor şi să poată aplica aceste lucruri în centrele de transplant din România. Da, totul poate fi făcut, dacă există dorinţă”, a precizat medicul Giuliano Testa, la Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.