Pe când şi un muzeu al (R)evoluţiei?

Pe când şi un muzeu al (R)evoluţiei?

0
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Muzeul Revoluției a devenit unul din cele mai puternice subiecte de campanie. Nu mai puțin de patru ani de zile s-au scurs de când senatorul Ben-Oni Ardelean își făcea campanie electorală cu un astfel de subiect. Povestea o știți, avem finanțare acum în prag de alegeri, dar nu avem spațiu! Lăsând la o parte tertipurile politice folosite de primarul Robu în discuția preluării Garnizoanei de la CJ Timiș nu pot să nu mă întreb de fapt și de drept de asta e nevoie pentru cinstirea memoriei eroilor din 1989? Cam asta e tot? Un muzeu pe care să îl viziteze oamenii, nişte poze, nişte mărturii?

Personal cred că cea mai bună metodă de a cinsti memoria cuiva e să îi duce mai departe invățăturile.


Aveam trei ani la Revoluția din 1989 și nu, nu locuiam în Timișoara. Dar îmi place să cred că lecția predată atunci a fost cea a curajului. A demnității. Un urlet mare tradus pe scurt în „decât să mai trăiesc ca un sclav prefer să mor pentru libertate”. Desigur, ne deranjează să fim scoși din carapacea trecutului. Cam toți trăim acolo. E mai ușor să te lauzi că de aici a pornit Revoluția din 1989 decât să admiți că în prezent aici există niște probleme care ar cam trebui rezolvate.

Și nu pot să nu mă întreb. Unde e spiritul acela liber? Unde e demnitatea aia? Sau acelor oameni care se tot mândresc cu 1989 le place că în orașul ăsta marile bulevarde rămân seară de seară în beznă? Le place că de la bugetul local au fost cheltuite 7.000.000 de lei pentru a se cumpăra niște vaporașe care nu pot circula pe Bega? Oare acelorași oameni le place să stea ore în trafic sau să înghețe în stațiile RATT pentru ca mai apoi să urce în vehicule pe unde circulă hoți de buzunare sau boschetari care put, dar pe care nimeni nu poate să îi dea jos? Oare acești oameni merg lin pe niște trotuare sparte de o firmă care oferă servicii? Oare acești oameni se împacă cu gândul că un spectator de pe „Dan Păltinișanu” a murit deși pentru viața lui ar fi putut să intervină mai multe ambulanțe, care au rămas acolo fiind blocate în cazul unei urgențe pe terenul de joc? Dragă om, dragă timișorean, nu poți cinsti eroii Revoluției decât fiind curajos, cu sau fără un muzeu al revoluţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.