Percheziții în vestul țării pentru destructurarea unei rețele de falsificatori de carduri...

Percheziții în vestul țării pentru destructurarea unei rețele de falsificatori de carduri care acționa în toată lumea. Câți bani au găsit procurorii DIICOT la suspecți

0
DISTRIBUIȚI

mascati berbec 2

Procurorii DIICOT au efectuat astăzi percheziţii pentru destructurarea unei grupări specializate în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, acțiunile având loc pe raza judeţelor Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor Craiova şi Satu Mare.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos.


Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine”, spune comunicatul DIICOT.

În urma investigațiilor efectuate au fost identificate 47 de persoane implicate în aceste activități ilegale, iar oamenii legii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Arnăutu George, Bârcea Emil, Bere Paul Ioan Mircea, Bucin Radu-Nicolae, Musteață Ionel-Laurențiu, Musteață Ovidiu-Gabriel şi Ungur Petru-Dumitru pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani. Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

La percheziții, procurorii DIICOT au descoperit și confiscat telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum și suma de 40.500 euro și 11.500 dolari americani. De asemenea, pe raza judetului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale iar cooperarea internaţională a fost facilitată de către EUROPOL. La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad, Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.