Organizatorii CoderDojo Timișoara au vorbit la PRESSALERT LIVE despre cum pot ajunge...

Organizatorii CoderDojo Timișoara au vorbit la PRESSALERT LIVE despre cum pot ajunge elevii să uimească industria IT. Ce aplicații premiate au inventat cursanții VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Radu Ticiu și Florina Roșiu, la PRESSALERT LIVE
Radu Ticiu și Florina Roșiu, la PRESSALERT LIVE

Timișoara va fi după jumătatea lunii noiembrie gazda unui eveniment dedicat atât tinerilor inițiați, cât și copiilor care fac primii pași către domeniul IT. Organizatorii MegaDojo 2016, Florina Roșiu, coordonatorul proiectului, și Radu Ticiu, președintele asociației Banat IT, au explicat la PRESSALERT LIVE cum elevii pot primi gratuit din partea unor mentori cu experiență o educație practică și gratuită care poate contribui în viitor la o carieră de vis în domeniul informaticii.

CoderDojo Timișoara a fost inspirat de la mișcarea internațională inițiată mai întâi în Irlanda, în 2011. Copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri si multe altele, într-un mediu organizat. În orașul de pe Bega și în zona sa periurbană sunt în prezent 13 astfel de ”dojo-uri”. ”E voluntariat pur, un concept care presupune ca și locația să fie acordată gratuit. Pentru aceste sute de ore de ședințe nu se mută un leu dintr-un buzunar în altul… Oricine e interesat se poate alătura programului. Nu există o barieră… Cei care învață, care sunt mentorii copiilor, sunt voluntari, de cele mai multe ori oameni realizați în domeniu… lucrează la firme cunoscute de IT din Timișoara”, a declarat Radu Ticiu, președintele Banat IT, la PRESSALERT LIVE.

Practic, orice tânăr poate participa la aceste cursuri speciale în IT iar organizatorii încurajează atât părinții, cât și directorii de școli din Timișoara și nu numai să se implice în această activitate benevolă. CoderDojo e în creștere și peste 300 de copii participă săptămânal la sesiuni.


București, Iași, Salonta, Lugoj, Oradea, Siret, Călărași sau Orăștie, sunt alte zone în care acest tip de evenimente s-au dezvoltat.

Pe 19 noiembrie, la Restaurantul Universității Politehnica, va avea loc între orele 9.00 și 16.00 evenimentul MegaDojo Timișoara, la care vor participa 512 copii iar lista de participanți e încă deschisă. ”Pe durata lui vor avea loc workshop-uri destinate copiilor, vor fi și workshop-uri destinate părinților, să înțeleagă de ce copiii lot petrec atât de mult timp pe calculator. Și, ulterior, după masă, vom avea două ore de coding intens. Cu o anumită tematica, de această dată vom merge pe Timișoara Capitală a Tineretului”, a subliniat Florina Roșiu.

IT-ști adevărați cu vârste de 15-16 ani

Unii dintre tinerii implicați în CoderDojo din anul 2013 au ajuns deja să fie cunoscuți pe plan internațional. ”Au ajuns să câștige concursuri internaționale, unul dintre acestea e Coolest Projects. E un concurs organizat de CoderDojo Irlanda și anul acesta am avut două proiecte câștigătoare. Unul dintre proiecte e o platformă unde se întâlnește cererea cu oferta. Oameni care au nevoie de servicii și cei care sunt dispuși să le presteze. E o platformă creată de tineri de 15-16 ani”, a spus Florina Roșiu, coordonatorul proiectului MegaDojo Timișoara. Proiect care a câștigat și concursul organizat la Gălăciuc (Vrancea) de Ministerul Educației. Al doilea proiect e ”ceva mai complex, în care un grup de trei flăcăi, Adi Garovăț, Alex Pop și Fara, au construit o aplicație care procesează imagini, preluată de diverse camere și fac practic un management al informației din respectiva imaginii, la modul câte persoane traversează câmpul, câte persoane părăsesc acea cameră, orice zonă poate fi astfel înțeleasă asupra fluxului de persoane… Chiar m-am gândit la acea aplicație când am văzut știrea de azi (n.r. cu votul pentru mărirea salariilor)”, a adăugat Radu Ticiu.

”S-au făcut oferte de angajare pentru tineri de 15-16 ani. E spectaculos pentru că cei care au realizat aplicația legată de prelucrarea de imagini au fost chemați la o discuție legată de valorificarea tehnologiei respective de către una dintre cele mai bune firme din Timișoara. Deși nu s-a semnat ceva… Vorbim de Movidius, recent achziționată de Intel, vorbim de liga mare… Unul dintre flăcăiașii care a făcut platforma Spartan Tasks, de management de servicii, a fost selectat ca reprezentant al României într-un grup de 27 de tineri sub 27 de ani, care vor fi invitați special la Crowdsourcing Week la Bruxelles, la sfârșitul acestei luni, și el are 15 ani și jumătate”, a precizat Ticiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.