2016, anul finalizării marilor proiecte cu finanţare europeană. Câţi bani de la...

2016, anul finalizării marilor proiecte cu finanţare europeană. Câţi bani de la bugetul local au fost necesari pentru lucrări nerealizate la timp

0
DISTRIBUIȚI

Anul 2016 a fost anul în care toate proiectele cu finanţare europeană din capitala Banatului au fost finalizate. Termenul oficial a fost 30 iunie, dată după care municipalitatea ar fi riscat să piardă sumele alocale de la bugetul european. Cu toată strădania autorităților locale, o bună parte valoarea proiectelor a fost achitată de la bugetul local.

De departe, cel mai problematic proiect a fost cel de anvelopare termică a blocurilor, cu o valoare de aproape 10.000.000 de euro. Nu mai puţin de 50 de blocuri au fost reabilitate termic cu bani europeni, însă Primăria Timişoara nu a respectat întru totul indicaţiile Uniunii Europene, așa că aproape jumătate din valoarea proiectului a fost achitată cu bani de la bugetul local.

Proiectul de trafic management și supraveghere video cu o valoare de 7.000.000 de euro este cel care a schimbat complet traficul din Timișoara, Menit să asigure unda verde, sistemul a dat peste cap modul în care se circulă, făcând ca statul la cozi kilometrice și semafoarele roșii în lanț să devină parte din peisajul traficului de zi cu zi.


Aproape jumătate din valoarea proiectului a fost achitată de la bugetul local. În parte este voba de bani pentru instalarea semafoarelor, dar și de 6.000.000 de lei pentru rețeaua de fibră optică.

Proiectul de reabilitare a centrului istoric a înghițit și el aproape 7.000.000 de lei, bani care au mers pentru punerea în valoare a vestigiilor isorice din capitala Banatului.

Un sfert din sumele alocate de Uniunea Europeană pentru reabilitarea lieelor „J. L. Calderon” și „N. Lenau” au fost plătite de bugeltul Timișoarei, Valoarea totală a celor două proiecte a fost de aproximativ 20.000.000 de lei. Aproape jumătate din valoarea proiectului de reabilitare a Liceului C.D Loga, în valoare totală de aproape 7.000.000 de lei a fost achitată de la bugetul local.

În medie, Primăria Timișoara a achitat aproximativ 20% din valoarea totală a proiectelor cu finanțare europeană, care au avut o valoare cumulată totală de 180.000.000 de lei.

În ceea ce privește proiectele pentru care municipalitatea vrea să obțină bani de la Uniunea Europeană în noul ciclu de finanțare, detalii puteți citi aici.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.