ALEGERI PARLAMENTARE 2016 Pe cine punem ștampila? Vezi candidații din Arad, Caraș-Severin...

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 Pe cine punem ștampila? Vezi candidații din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara

0
DISTRIBUIȚI

alegeri

Din cele 42 de partide înscrise pentru alegerile parlamentare care se desfășoară astăzi, în județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara au fost depuse liste de candidați din partea a 12 partide, din care ultimele două doar în câte un județ: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul România Unită (PRU), Alianța Noastră România (ANR), Partidul România Mare (PRM), Partidul Socialist Român (PSR), Partidul Ecologist Român (PER) și (Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) (PPU).

Nu toate partidele sunt însă cotate cu șanse de a trimite reprezentanți în parlament. Legea electorală din 2015 a stabilit norma de reprezentare pentru fiecare județ în parte, în raport cu numărul alegătorilor. Potrivit principiului reprezentativității, județul Arad (circumscripția electorală nr. 2) trimite în parlament trei senatori și șapte deputați, județul Caraș-Severin (circumscripția electorală nr. 11) este reprezentat de doi senatori și cinci deputați, iar județul Hunedoara (circumscripția electorală nr. 22) are trei senatori și șase deputați. Județul Arad are 392.525 de alegători înscriși în registrul electoral, Caraș-Severin 273.794 alegători iar Hunedoara 395.774 alegători. Alegătorii își pot exprima votul doar la secția de votare la care sunt arondați, posibilitatea de a vota pe liste suplimentare fiind eliminată.

Județul Arad

Lista PSD pentru senat este deschisă de Mihai Fifor, președinte în consiliul național al partidului, acesta fiind urmat de medicul Ioan Furău. În fruntea listei pentru camera deputaților se adlă Dorel Căprar, următorii candidați fiind Florin Tripa și Adrian Todor. În fruntea listei PNL la senat se află actualul senator Ioan Cristina, urmat de Ion Șcheau, în prezent deputat, iar la camera deputaților candidează Glad Varga, urmat de Eusebiu Pistru și Claudia Boghicevici. Președintele ALDE Arad, Mihăiță Calimente, este primul candidat la camera deputaților, urmat de Mariana Daniela Dihel, în timp ce Florin Galiș deschide lista partidului pentru senat. La alegeri candidează și UDMR, care își propune să obțină un mandat de deputat, lista fiind deschisă de președintele organizației județene, Faragó Péter.


Pe lista USR Arad, primii de pe lista pentru camera deputaților sunt Vlad Sergiu-Cosmin și Sfărăilă Dan-Mihai iar pe cea de la senat, Adrian Wiener (candidat, la alegerile locale din vara acestui an, la primăria Aradului, din partea Partidului M10) și Postăveanu Vasile-Bogdan. Lista PMP este deschisă de Florin Remețan la camera deputaților și de Silviu-Sorin Dimofte la senat. La alegeri mai participă PRU, ANR, PRM, PSR și PER. Lia Ardelean, fost candidat USL la primăria Aradului în 2012, este acum candidat independent pentru forul legislativ al țării.

Județul Caraș-Severin

În județul Caraș-Severin, principalele partide care au șanse de a fi reprezentate în parlament sunt PSD, cu primele locuri pe lista camerei deputaților ocupate de Ion Mocioalcă și Spânu Ion iar la senat de Ioan Narcis Chisăliță și Ioan Benga. Din partea PNL candidează pe primele locuri Valeria-Diana Schelean și Adrian Laurențiu Dacica la camera deputaților și Ion-Marcel Vela (fost primar liberal al Caransebeșului și candidat, în vara acestui an, la funcția de președinte al consiliului județean din Caraș-Severin), urmat de Marius Adrian Usac. Pentru ALDE, Cristiana-Irina Anghel candidează pe primul loc la camera deputaților, urmată de Kovacs Ionela-Marina, în timp ce Doina Frunzăverde deschide lista la senat, iar timp ce PMP va încerca să-și adjudece un loc de deputat în persoana lui Ion Tabugan iar Aurel Marinescu încearcă să obțină un mandat de senator. USR a intrat în competiția electorală cu Leonid-Marian Gorczynski și Mirela-Adina Mocanu pe primele locuri la camera deputaților și cu Miroslav-Valeriu Tașcu-Stavre și Ion Tiberiu Borca la senat. La alegerile din Caraș-Severin mai participă candidați pe listele UDMR, PRU, ANR, PRM, PSR, PPU și Tiberiu Mănescu, candidat independent pentru camera deputaților.

Județul Hunedoara

În județul Hunedoara, Laurențiu Nistor, Natalia Elena Intotero și Toma Ilie sunt primele propuneri ale PSD la camera deputaților, iar la senat, Cornel-Cristian Resmeriță și Viorel Salan. PNL se prezintă în alegeri cu Lucian-Ovidiu Heiuș și Dorin-Ovidiu Gligor pe primele poziții la camera deputaților și cu Eleonora-Carmen Hărău și Adrian-Nicolae David la senat, din partea ALDE candidează în fruntea listelor Marius-Gheorghe Surgent și Nicolae-Marius Sanfirișca la camera deputaților și Alin Bena și Dorina-Veronica Niță la senat, în timp ce USR încearcă să obțină voturile alegătorilor cu Stelian-Bogdan Ene și Marian Bumbar la camera deputaților și cu Cristian Laurențiu Bulfon, urmat de Daniel-Nicolae Fercău-Onofrei pe lista senatului. Partide care, conform sondajelor de opinie, nu au șansa de a fi reprezentate în parlament din circumscripția electorală Hunedoara dar participă la alegeri sunt PMP, UDMR, PRU, ANR, PRM, PER și PSR.

Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a urmări desfășurarea scrutinului în cele trei județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.