Aniversare cu două expoziții pentru unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani...

Aniversare cu două expoziții pentru unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani din Timișoara, considerat „divergent” în anii ’60

0
DISTRIBUIȚI

flondor sandor (2)

Galeria Jecza și muzeul de artă din Timișoara îl sărbătoresc, în această săptămână, pe artistul Constantin Flondor, un spirit viu și neobosit care împlinește în 16 decembrie 80 de ani. Aniversarea va fi marcată de două expoziții dedicate celui care, timp de peste 50 de ani, a îmbogățit spațiul artistic al Timișoarei cu remarcabilele sale creații.

O primă expoziție, „2 x 80: MEGERT/FLONDOR”, cu lucrări ale artistului elvețian Christian Megert, la rândul lui octogenar, și ale lui Constantin Flondor, va fi vernisată de criticul de artă Alina Șerban miercuri, 14 decembrie, ora 18.00, la Galeria Jecza, și va putea fi vizitată până în 1 martie, iar în 15 decembrie, la aceeași oră, la muzeul de artă va fi deschisă expoziția „Flondor: Veranda cu flori de zăpadă”, care va fi pe simeze până în 15 februarie 2017.

Expoziția găzduită de Galeria Jecza alătură două nume importante ale artei contemporane europene, care, prin preocupările lor, a dobândit noi înțelesuri.

În anii ’60, preocupările novatoare ale celor doi artiști erau considerate divergente, Constantin Flondor fiind la Timișoara un reprezentant al estului european, în timp ce Christian Megert expunea în galerii și muzee consacrate din Copenhaga, Amsterdam, Lausanne, Linz, Graz sau Kassel. Cei doi artiști, care și-au găsit un punct comun în regândirea limitelor artei, s-au implicat în mișcări menite să înnoiască arta europeană; Constantin Flondor, descendent al unei vechi și ilustre familii boierești bucovinene care s-a implicat în politică, militând la sfârșitul primului război pentru unirea provinciei cu Regatul României, s-a refugiat cu familia la Timișoara după război, dar n-a scăpat de vigilenta securitate, care l-a urmărit constant.

În 1969 a fost, împreună cu Ștefan Bertalan și Doru Tulcan, co-fondator al celebrului grup experimental „Sigma”, un fenomen cultural unic în lumea artistică românească, inițiatorii grupului fiind interesați de interacțiunea dintre diverse medii și discipline științifice și sociale, precum și de conceperea unui nou sistem pedagogic și experimental, în timp ce Christian Megert a conceput, în 1961, manifestul pentru un „nou spațiu” și a expus alături de Grupul Zero, grupare artistică a cărei expresie pleda pentru un „nou început” al artei, vid de emotivitate, culoare și expresie individuală.

Experimentul, inovația, interferența dintre lumea reală și reflexul ei în creație sunt puncte în care cei doi artiști se apropie.


Pe când Flondor era interesat de captarea timpului – prin fotografie, film sau însemnări ale cronologiei observației, Chrisian Megert a imaginat un sistem de multiplicare, prin oglindire, a spațiului real în spațiul artei. În acest sens sunt instalațiile sale ambientale, create pe baza prinxipiului oglindirii fără sfârșit în “noul spațiu” pentru care artistul pledează în manifestul cu acest nume de la Copenhaga, din 1961.

Dialogul celor doi artiști octogenari, înfăptuit după aproape jumătate de secol, devine, în cadrul expoziției, o convingătoare demonstrație a puterii artei de a transcende distanțe, diferențe, adversități altfel greu surmontabile. Expoziția prezintă lucrări realizate de Constantin Flondor în perioada 1968 – 1981 în desen sau tehnici fotografice, precum și lucrări ale lui Christian Megert începând cu anii ’60 până azi.

Sursa foto: wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.