Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2016: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2016: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (I)

0
DISTRIBUIȚI
Anul 2016 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului

Anul 2016 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2016, pe www.pressalert.ro.

Ianuarie 2016
–    Fanii muzicii electronice au avut parte de o petrecere deosebită sub genericul „Last Night On Earth” în cadrul căruia s-au reunit câţiva reprezentanţi de calibru „greu“ în rândul amatorilor de party. Invitaţii speciali ai acestui eveniment, trio-ul francez dOP a făcut din nou un spectacol memorabil la faţa locului, demonstrând că aprecierile de care se bucură în lumea întreagă sunt cât se poate de întemeiate. Alături de invitaţii speciali dOP la faţa locului au mai mixat Atapy, Mahony, Just2, Olivian Nour, Punu şi Ulises.
–    Printre cele 19 piese prezente pe compilaţia Global Battle of the Bands 2015, s-au regăsit şi trei melodii ale unor trupe timişorene: The Case – Tumbleweed, Grave for Sale – Angry Surfer şi Sonatic – Zboară. Cele trei trupe s-au calificat în finala naţională a concursului GBOB România 2015.
-Spectacolul demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI, cu care Teatrul Național Timișoara a deschis seria reprezentațiilor din 2016 a fost transmis  live, prin video streaming de Radio Timișoara.
-Timişorenii de la Sonatic au lansat, odată cu intrarea în noul an, primul videoclip de la înființarea trupei, la piesa „Pierdut în dimineaţă”, o melodie care se regăseşte pe albumul lor de debut, numit „Sunt“. Discul a fost lansat la sfârşitul lunii noiembrie 2014, la Amplificat.
-Timişorenii de la Cargo au câştigat premiul pentru cel mai bun show metal în România, la premiile Metalheads Awards. Alături de Cargo, la aceste premii au mai concurat, din Timișoara, Negură Bunget (Best Romanian Metal Album şi Best Romanian Metal Video – „La hotarul cu cinci culmi”), şi Daos Club (Best Rock Temple).
-Amatorii de muzică şi poezie au avut parte de un spectacol numit simplu „Parodii şi alte poezii“, la Taverna, în cadrul căruia au fost  prezenţi Călin Ionescu, Horea Crişovan şi Corneliu Vaida.
-Proiectul timişorenilor Andreas Sam şi Julyan Dubson a avut parte de recunoaştere internaţională, piesa lor „Carribean Spirit“ fiind semnată de către una din cele mai respectabile case de discuri din Statele Unite Ale Americii, Kingstreet Sounds din New York..
-Feli a lansat un cover rock alături de colegii ei din The TM Groove, la celebra piesă din folclor „Constantine, Constantine”. Artista a cântat în premieră acest cover la Radio ZU, după care a lansat și o variantă a melodiei însoțită de videoclip.
-Melomanii timişoreni au avut parte de o seară magică în cadrul concertului pop-up cu numărul doi care a marcat redeschiderea sezonului de activitate din Ambasada, la care a fost prezent Manu Delago Handmade, un proiect muzical ce a reuşit să emane o vrajă aparte în rândul numeroşilor spectatori care au asistat la această întâmplare cu ştaif.
-O inedită întâlnire între diverşi muzicieni şi melomani a avut loc în clubul Daos, în cadrul unui eveniment intitulat Sonor Drums. Invitatul special al acestui eveniment a fost Tavi Pilan, endorser al producătorului de tobe Sonor, care în faţa unui public numeros a povestit câteva din „secretele“ necesare pentru a fi un tobar deosebit. În partea a doua a evenimentului, organizatorii au pus la cale o sesiune în cadrul căreia cei interesaţi au putut testa instrumentele de la faţa locului. Printre ei s-au numărat şi câţiva artişti cunoscuţi din diverse trupe, dar şi melomani care au interpretat câte o piesă din repertoriul celor de la Cargo.
-Clujenii care alcătuiesc trupa Straight from the bottle le-au oferit melomanilor timişoreni două concerte de zile mari, în care muzica blues a fost cuvântul de ordine. Prima reprezentaţie a trupei care este formată din muzicieni cu experienţă în alte proiecte de succes s-a derulat la Taverna. Straight From The Bottle este o trupă ce oferă o interpretare foarte intensă, directă, simplă, personala şi verde-n faţă a muzicii blues, fără ocolişuri, fără compromisuri, exact ca senzaţia oferită de o bere rece sorbită direct din sticlă într-o după-amiază toridă de vară. Cel de-al doilea concert al trupei a avut loc la The Note Pub. În ambele ocazii muzicienii au avut parte de aplauze generoase şi sincere.

Februarie 2016
-Trupa timișoreană JazzyBIT a lansat cel de-al doilea album din carieră. „Horizon”, care poate fi ascultat și cumpărat (CD fizic sau în formă digitală) de pe pagina de Bandcamp a formației: jazzybit.bandcamp.com. Cele șapte piese compuse de JazzyBIT pentru „Horizon” s-au născut între vara lui 2014 și septembrie 2015, când au fost înregistrate, mixate și masterizate de către Bence Brucker în doar cinci zile, la renumitul studio SuperSize Recording din Budapesta.


Albumul este publicat la EM Records, casa de discuri a cunoscutei vocaliste de jazz Elena Mîndru, actualmente stabilită în Finlanda.
-Binecunoscutul DJ şi producător muzical timişorean K-lu a avut parte de o surpriză cât se poate de neplăcută fiind nevoit să îşi închidă canalul de Youtube. „Dragi prieteni, am fost nevoit să închid canalul de Youtube unde se aflau acele materiale video făcute din pasiune pentru filmul românesc. Am făcut acele video-uri fără nici cea mai mică intenţie de a leza pe cineva şi totuşi, din păcate, am adus daune morale familiei unui celebru actor de la noi. Sunt foarte afectat de situaţie şi momentan o să iau o pauză legat de promovarea valorilor cinematografice româneşti“, spunea artistul timişorean.
-Regretatul Ioan Gyuri Pascu a susţinut un recital extraordinar în oraşul nostru, alături de colegii săi din trupa The Blue Workers, Teo Boar şi Vlady Cnejevici, în clubul Porto Arte.
-Muzicienii care alcătuiesc formaţia Mere au lansat un nou videoclip la piesa „Niciodată“, printr-un concert care a avut loc la Casa Tineretului din Timişoara, în cadrul căruia au mai urcat pe scenă The Different Class, Marion Kräutner și orădenii de la N.O.R..
-Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara a fost gazda unei expoziţii – premieră pentru ţara noastră sub numele de „Worst 100 Romanian vinyl covers”, care a cuprins cele mai urâte coperţi de discuri de viniluri realizate în ţara noastră. Expoziția a cuprins atât coperți de albume editate înainte de ’89, cât și discuri post-decembriste din toate genurile muzicale existente pe piața muzicală românească.
-Melomanii timişoreni au avut parte de o veritabilă lecţie de muzică electronică, narată la faţa locului de către legendarul artist britanic Paradox, care s-a aflat pentru prima oară în România. Evenimentul pus la cale de anonimTM care a avut loc la D’arc The Bar, a inclus un show live al artistului britanic, prezent pe scene încă din 1992, cunoscut pentru vinilurile sale apărute la case de discuri ca Reinforced, Hospital, Metalheadz sau Good Looking.
-Muzicienii care alcătuiesc formaţia Luna Amară au susţinut un nou concert în Timişoara, evenimentul desfăşurat la clubul Daos oferindu-le celor prezenţi o seară cât se poate de agreabilă. Concertul a avut parte de două reprize – una acustică şi una electrică – iar publicul numeros care a savurat pe deplin seara plină de rock a avut parte de un playlist variat care a inclus piese din istoria de 15 ani a formaţiei. Unica piesă cântată în ambele reprize a fost „Prea târziu“.

Martie 2016
-Timişorenii îndrăgostiţi de rockabilly, psychobilly şi surf rock au avut parte de o noapte nebună la Manufactura Handmade Cafe, unde formaţiile The Crazy Plumbers şi Grave For Sale au oferit celor prezenţi un spectacol în care s-a dansat necontenit.
JazzyBIT a lansat la Timişoara, cel de-al doilea material discografic al trupei, „Horizon“, cu un concert extraordinar care s-a desfăşurat în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş. Alături de piesele incluse pe acest disc, muzicienii au interpretat şi câteva compoziţii incluse pe primul material discografic, „Touch the Sky”.
-Britanicul Bryan Gee le-a oferit celor prezenţi la D’arc The Bar un memorabil set de aproape cinci ore, evenimentul fiind unul care a iscat un interes desoebit în rândul amatorilor de muzici electronice. Petrecerea organizată de DigitalRush şi AnonimTM i-a mai avut ca invitaţi pe Dudu (anonimTM), Mighty Boogie (Digital Rush) şi MC Tina.
-Muzicienii care alcătuiesc trupa Bosquito, au susţinut două concerte de succes, la Timişoara, la Porto Arte, în faţa unor fani care au cântat alături de ei absolut toate piesele incluse în playlist. Datorită faptului că biletele pentru concertul lor programat pentru vineri seara s-au epuizat rapid, muzicienii au hotărât să cânte şi sâmbătă, în aceeaşi locaţie.
-Muzicianul timișorean Petre Ionuțescu (inițiatorul proiectului Trompetre) a lansat albumul „Maria Radna Live”, evenimentul prilejuind un concert de muzică ambientală care a avut loc la Domul Catolic din Piața Unirii. În vara anului trecut, în cadrul manifestărilor dedicate inaugurării bisericii reabilitate de la Mănăstirea Maria-Radna din Lipova, a avut loc și un eveniment eclectic-experimental. Artiștii reuniți în jurul proiectului Trompetre au concertat pe 15 august 2015. Cavalul, fluierul, tulnicele, trompeta, tuba și psalterionul au dat evenimentului pete de culoare autohtone străvechi. Înregistrarea concertului de la Lipova s-a materializat într-un album. „Maria Radna Live” conține 7 piese – compoziții originale, toate având ca punct de inspirație natura. Lansarea materialului s-a făcut printr-un concert tot într-un spațiu ecleziastic: Domul din Piața Unirii, care a răsunat de muzică contemplativ-ambientală.
-Foştii membrii ai celebrei trupe Dire Straits au susţinut un concert extraordinar la Filarmonica din Timişoara, evenimentul fiind sold – out. La mai bine de 35 de ani de la prima audiţie a melodiei „Sultans of Swing”, Chris White alături de ceilalţi şase muzicieni de talie mondială care fac parte din The Dire Straits Experience au oferit timişorenilor o seară agreabilă, pe parcursul celor două ore de concert la faţa locului fiind auzite hituri ca „Sultans of swings”, „Your latest trick”, „Tunnels of Love”, „Money for nothing”, „Brothers în arms” sau „Romeo and Juliet”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.