Cum comentează presa internaţională nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier:...

Cum comentează presa internaţională nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier: „Calea liniștii”

0
DISTRIBUIȚI

Marile agenţii de presă anunţă decizia PSD de a-l nominaliza pe Sorin Grindeanu, președintele CJ Timiș, pentru funcţia de premier, notând că social-democraţii aleg astfel să evite o criză politică, relatează news.ro.

PSD, partidul care a câştigat alegerile legislative din urmă cu două săptămâni, a propus un politician veteran de stânga pentru funcţia de premier, notează Reuters.


Agenţia internaţională de ştiri afirmă că Sorin Grindeanu va obţine, probabil, cu uşurinţă, aprobarea preşedintelui. Grindeanu „este o propunere greu de refuzat”, a declarat profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Sergiu Mişcoiu, citat de Reuters. „Este un stâlp regional al PSD, fost vicepremier, fost ministru, tânăr. Îndeplineşte criteriile”, a adăugat el.

„Victoria clară a PSD în alegeri a alimentat incertitudinea privind capacitatea României de a-şi menţine deficitul bugetar sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, deoarece programul său de guvernare include planuri ambiţioase de cheltuieli”, avertizează agenţia internaţională.

Şi AFP anunţă că PSD a ales un nou premier miercuri, „calea liniştii”, evitând o criză. Jurnaliştii francezi amintesc că şeful statului a refuzat marţi, fără să ofere motiv, nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier, ceea ce i-a „înfuriat” pe social-democraţi.

Associated Press notează că partidul majoritar în Parlament a propus un politician regional pentru funcţia de premier. AP afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să implementeze în ţară obiective precum „mai mulţi bani în buzunarele românilor, libertatea de a gândi, de a spera, de a avea un sistem medical bun”.

Decizia PSD este anunţată şi de Sputnik News, care nu comentează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.