EXCLUSIV Bolnavii de cancer ar putea scăpa de tratamentul cu chimicale mulțumită...

EXCLUSIV Bolnavii de cancer ar putea scăpa de tratamentul cu chimicale mulțumită specialiștilor din Timișoara care au realizat prima bio-imprimantă 3D din România VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

calin-brandabur-2

Călin Brandabur

O echipă de specialiști din Timișoara va contribui la un proiect revoluționar. Este vorba de cei zece angajați ai companiei Symme3D, care au realizat și prima bio-imprimantă 3D din România care printează urechi sau nasuri în acest moment, iar în viitor va printa chiar și rinichi sau ficat ce vor fi apoi transplantate la oameni.

„Nu vom mai folosi chimicale în tratamentul cancerului”

Călin Brandabur, fondatorul companiei timișorene care realizează imprimante 3D doar din componente românești, a declarat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, că a fost contactat de un centru din Germania care a făcut o descoperire incredibilă.

“Cei de la centrul din Germania ne-au spus că le plac utilajele noastre și că vor să colaborăm pentru că au reușit să facă o modificare genetică, o reprogramare genetică a celulelor limfocite T, celule care fac parte din sistemul nostru imunitar.


Ne-au spus că au reușit să modifice aceste celule, să le reprogrameze astfel încât să atace celulele canceroase. Cancerul, în general, îi spune corpului «eu sunt parte din corpul tău, nu mă ataca, protejează-mă». Aceste celule reprogramate, practic, vor spune că trebuie să atacăm tumora”, a explicat Călin Brandabur.

Timișoreanul estimează că dacă acest proiect va fi unul de succes, în cinci, zece ani, nu se vor mai folosi chimicale în tratamentul cancerului. “Dacă reușim să implementăm acest program cu imprimanta 3D, pentru că în cazul oricărei programări, pot apărea erori și aceste celule limfocite după ce au terminat de atacat celulele canceroase pot să continue să atace și alte celule, oase sau altele, și trebuie să facem aceste teste. Vom avea șansa ca în următorii cinci, zece ani să nu mai folosim chimicale în tratamentul cancerului. Suntem în primii pași de discuții cu centrul de cercetare din Germania, ei ne vor trimite celulele modificate. Utilajele sunt în fază incipientă. Pentru a putea începe să trimitem aceste utilaje, noi trebuie să le validăm cu cei de la centrul OncoGen din Timișoara. Dacă avem rezultate pozitive, este ceva incredibil. Mie mi s-a ridicat părul pe mine când am auzit că se poate face tratament în cancer fără chimicale”, a declarat Călin Brandabur, la PRESSALERT LIVE.

Întrebat de către moderatorul emisiunii de ce nu au apelat cei de la centrul de cercetare la specialiști din Germania, fondatorul Symme3D a explicat că “au și ei o astfel de tehnologie, dar nu în stadiul de la noi. Începem și în România să avem centre de cercetare de talie mondială care atrag străini”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.