Lucrările la Centrul de Mari Arși al Spitalului Județean Timișoara, finalizate. Se...

Lucrările la Centrul de Mari Arși al Spitalului Județean Timișoara, finalizate. Se așteaptă aparatura și se încearcă găsirea de personal. Când s-ar putea deschide

1
DISTRIBUIȚI
clinica mari arsi
Lucrările la Clinica de Mari Arși din Timișoara, finalizate.

Lucrările la Centrul de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara, o investiție care se ridică la suma de 900.000 de euro, au fost finalizate recent. Cu toate acestea, centrul nu poate fi deschis pentru că lipsește aparatura și doar jumătate din posturile de asistente disponibile au fost ocupate. Plus că personalul angajat va trebui să se supraspecializeze câteva luni într-un centru din Europa. Marius Craina, directorul unității medicale, estimează că acest centru va fi deschis cel mai devreme în vara anului 2017.

În Centrul de Mari Arși vor putea fi tratați trei pacienți

Lucrările la Compartimentul de Mari Arși de la Casa Austria au început în anul 2011, iar după un an au fost stopate. Acestea au fost reluate în urmă cu an, după ce Consiliul Județean Timiș a alocat suma necesară, iar în această lună au fost finalizate. În total, au fost investiți aproximativ 900.000 de euro. Aici, vor putea fi tratați la cel mai înalt nivel trei pacienți cu arsuri grave. În acest moment, la Casa Austria erau internați doar pacienți cu arsuri pe cel mult 20% din suprafața corpului, restul fiind trimiși la București.

“Am finalizat lucrările și ne apropiem de recepția Centrului de Mari Arși. Compartimentul este ultramodern, probabil cel mai modern pe care-l vom avea în spital județean. Este vorba de primele trei boxe pregătite pentru a servi terapia pacientului cu arsuri grave. Urmează ca anul viitor să solicităm CJ Timiș încă nouă milioane de lei, iar cu 3-4 milioane de lei vrem să mai realizăm încă două boxe pentru mari arși. Pentru ca acest centru să fie funcțional, și nu doar să ne uităm la el și să-l admirăm cât de frumos e, avem nevoie și de aparatură și de personal”, a explicat Marius Craina.

În ceea ce privește aparatura necesară, directorul Spitalului Județean Timișoara a declarat că Ministerul Sănătății a aloca suma de 17 milioane lei necesară achiziționării echipamentelor necesare. Urmează ca la începutul anului 2017 să fie demarată procedura de licitație.

clinica-de-arsi10_resize

Cu privire la personal, Marius Craina spune că este nevoie de 50 de angajați, medici, asistente, infirmiere și brancardieri. Cel mai greu de găsit sunt asistentele medicale. “Am scos posturile la concurs, iar din 24 de posturi de asistente, 12 au rămas neocupate. Depunem eforturi ca în această săptămână să rescoatem posturile la concurs. E nevoie de asistente, infirmiere, brancardieri. Din păcate, cu personalul avem o mare problemă, pentru că va trebui supraspecializat.


Personalul care va lucra aici, începând de la medici, asistente și brancardieri, trebuie școlit, de aceea s-au scos aceste posturi la concurs înainte de finalizarea lucrărilor și venirea aparaturii medicale. Am avut o primă discuție pentru pregătirea personalului la Spitalul Militar din Bruxelles”, a explicat managerul Spitalului Județean Timișoara.

Marius Craina crede că unul dintre motivele pentru care se găsesc cu greu asistente ar putea fi și salariile prea mici. O asistentă debutantă câștigă 2.500 lei, iar una cu experiență – 3.000 lei.

Medicul Gheorghe Nodiți, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie, spune că, în acest an, au fost internați la Spitalul Județean Timișoara 36 de pacienți cu arsuri pe cel mult 20% din suprafața corpului.

„În cazul leziunilor de arsură, organismul este expus la infecții care pot să apară inclusiv de la locul în care s-a întâmplat accidentul. În această unitate, pacientul va beneficia de toate condițiile necesare care să îl protejeze de toate aceste infecții. Neavând condițiile optime, nu putem face act medical de calitate”, a precizat Gheorghe Nodiți.

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

  1. aceasta unitate n va functiona ….ca si ce din bcuresti. pe motiv ca nu e interesant de lcrat aici…lipsa atentiilor zilnice care depasesc salariile cu f mult. dar ne cramponam sa inauuram si utilam ceva ce costa f mult ….si nu avem personal …si nici nu vom avea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.