Obiceiuri de Anul Nou în Banat: fetele își află ursitul, iar bărbații...

Obiceiuri de Anul Nou în Banat: fetele își află ursitul, iar bărbații beau țuică fiartă cu nuci ca să fie sănătoși

0
DISTRIBUIȚI
tuica
Bănățenii beau țuică de Revelion ca să fie sănătoși

Tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani încă se mai păstrează în satele din Banat, de Anul Nou. Astfel, în unele localități, în ajun de An Nou fetele află cu cine se vor mărită, iar bărbații beau țuică fiartă cu nuci ca să fie sănătoși tot anul.

Multe dintre aceste datini care se mai practică în județele Timiș și Caraș-Severin au originea în vremuri străvechi. Unul dintre obiceiuri este și calendarul din foi de ceapă, cu ajutorul căruia sătenii știu ce luni vor fi ploioase sau secetoase în viitorul an.


Obiceiul se practică în noaptea de ajun de An Nou, când se taie din ceapă doisprezece foi, care sunt botezate cu numele lunilor din an. Foile se aşează pe pervazul unei ferestre şi se pune sare în cantităţi egale în fiecare coajă. După miezul nopţii, sătenii încep să aprecieze lunile ploioase după cantitatea de apă care se strânge în fiecare foaie de ceapă.

O altă tradiție este legată de masa de Revelion. Astfel, bănățenii nu mănâncă niciodată găină, pentru că se spune că nu le va merge bine. În schimb, preferă cocoşul, curcanul sau raţa, ca să aibă noroc în noul an, piftia, pentru ca fetele să aibă tenul curat, peştele, care semnifică prosperitatea, şi gogoşile, semn al hărniciei.

În unele sate din Banat, de Revelion bărbații beau câte un pahar cu țuică din prune fiartă și în care se pun sâmburi de nuci, ca să fie sănătoși.

Ajunul de Anul Nou este aşteptat şi de fetele nemăritate din Banat care vor să ştie cu cine se vor căsători. Potrivit tradiţiei, acestea se piaptănă şi se uită într-o oglindă care are câte o lumânare în fiecare din cele patru colţuri şi sunt convinse că astfel îşi vor vedea ursitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.