PSD, câștigător în Arad după 16 ani. Vare a fost rezultatul alegerilor...

PSD, câștigător în Arad după 16 ani. Vare a fost rezultatul alegerilor parlamentare în Caraș-Severin și Hunedoara UPDATE Vezi cine sunt noii senatori de Arad și Caraș-Severin

0
DISTRIBUIȚI

alegeri

După numărarea voturilor în județul Arad, 34,7% din numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne au votat cu PSD, în timp ce candidații PNL au întrunit 32,8%. La Senat, PSD a obținut 35,34% din voturi iar PNL 32,4%, social-democrații reușind să-i devanseze pe liberali chiar în municipiul condus de șeful de campanie al partidului, Gheorghe Falcă. Un scor bun, de 8%, a obținut UDMR, urmat de USR, cu 7,5%, PMP cu 5,2% și ALDE cu 5%. La Camera Deputaților, PSD se află, de asemenea, în fruntea preferințelor arădenilor, cu 34,7%, PNL a obținut 32,7% , UDMR 8% și USR 7,1%. PMP a obținut doar 4,4%, iar ALDE 4.5%, situându-se astfel sub pragul electoral.

Mihai Fifor (PSD) și Ioan Cristina (PNL) vor reprezenta cu certitudine județul Arad în senat, iar Dorel Căprar și Florin Tripa, candidați pe listele PSD, precum și candidații liberali Glad Varga, Eusebiu Pistru și Claudia Boghicevici și-au asigurat câte un mandat de deputat.

În județul Caraș-Severin, PSD conduce la senat cu 48,6%, urmat de PNL cu 28,2%, PMP a obținut 6,6% iar ALDE 6,3%. PSD a obținut 49,3% din voturi pentru camera deputaților, PNL 24,8% iar PMP 7,1%, în timp ce procentele obținute de ALDE și USR sunt sub pragul electoral, USR obținând doar 3,4% din voturi atât la camera deputaților cât și la senat. Potrivit acestor rezultate, Ionuț Narcis Chisăliță (PSD) va reprezenta județul Caraș-Severin în senat, în timp ce social-democrații Ion Mocioalcă și Ion Spânu, Valeria Schelean, candidat pe listele PNL, și Ion Tabugan (PMP) obțin câte un mandat de deputat. Marcel Vela (PNL), Doina Frunzăverde (ALDE) așteaptă redistribuirile pentru senat iar Luminița Maria Jivan (PSD) Adrian Dacica (PNL) și Cristiana Anghel (ALDE) pe cele pentru camera deputaților.

În județul Hunedoara s-a încheiat numărătoarea voturilor, cu următoarele reziltate: PSD a câștigat 53,33% din voturile pentru senat și în județul Hunedoara, urmat de PNL – 21,23% și ALDE – 6,04%, în timp ce USR, PMP și UDMR au obținut procente sub pragul electoral. PSD s-a aflat în fruntea preferințelor electoratului și la camera deputaților, unde a obținut 52,37% din voturi. PNL a realizat un scor de 21,68%, și ALDE 5,44%, USR, PMP și UDMR situându-se sub pragul electoral. PSD, care are majoritate absolută în județ, mizează pe două mandate de senator în persoana lui Cristian Resmeriță și Viorel Sălan și pe patru mandate de deputat, care ar urma să fie atribuite lui Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma și Sorin Petru Marica.

Rezultatele definitive vor fi stabilite în urma redistribuirilor.

UPDATE Președintele PNL, Alina Gorghiu, și-a depus mandatul după eșecul usturător înregistrat la alegerile parlamentare, și alături de ea, mai mulți președinți de filiale care au obținut scoruri modeste, printre care Ilie Bolojan, și Cristian Bușoi.


Nicolae Robu a propus demisia președinților de filiale care au obținut procente sub 30%, propunere care îl vizează și pe eliderul filialei Timiș.

Strategul de campanie al partidului, Gheorghe Falcă, refuză însă să se declare învins, pe motiv că rezultatele obținute de partid nu-l vizează în mod direct, și nu are intenția de a demisiona din funcția de președinte a filialei. Falcă este de părere că PSD a obținut la Arad un scor mai bun decât PNL pentru că o parte a electoratului a votat cu USR și procentele respective au fost luate de la liberali. În ciuda evidențelor și a eșecului evident, Falcă pretinde că, la nivel național, filiala arădeană ocupă al treilea loc pe țară, după cele din Sibiu și Alba, deși recunoaște că rezultatul obținut este considerabil mai mic decât cel așteptat.

Marcel Vela, care a câștigat cel de-al doilea mandat de senator în județul Caraș-Severin în defavoarea candidatului ALDE Doina Frunzăverde, a plecat deja la București, pentru a participa la ședința BPN al PNL convocat pentru ziua de mâine.
În județul Hunedoara, lista celor patru deputați PSD a fost completată cu Lucian Heiuș (PNL), care a câștigat un mandat de deputat, iar al șaselea mandat de deputat, atribuit în urma redistribuirii mandatelor, i-a revenit lui Marius Surgent, candidat ALDE. Carrmen Hărău, candidat PNL, a obținut un mandat de senator, în acest județ fiind atribuite toate mandatele.

UPDATE 2 În județul Arad, cele trei posturi de senator au revenit penelistului Ioan Cristina (PNL), Mihai Fifor (PSD) și Florin Galiș (ALDE) iar la camera deputaților, au câștigat câte un mandat peneliștii Glad Varga și Eusebiu Pistru și pesediștii Dorel Căprar și Florin Tripa, redistribuirile urmând să decidă candidații care vor ocupa celelalte trei locuri. Acestea ar putea fi ocupate de încă un reprezentant PSD, de un reprezentant UDMR și de un reprezentant din partea USR sau ALDE.

Și în județul Caraș-Severin sunt cunoscute rezultatele finale, acestea înregistrând o victorie categorică a PSD, căruia i-a lipsit mai puțin de un procent pentru a avea o majoritate absolută. Cei doi senatori care vor reprezenta județul în următoarea legislatură pesedistul Ioan Narcis Chisăliță și liberalul Marcel Vela, iar cei cinci deputați sunt Ion Mocioalcă, Ion Spânu și Maria Luminița Jivan din partea PSD, Valeria Schelean-Șomfelean din partea PNL și Ion Tabugan, reprezentant al PMP. Candidatul independent Tiberiu Mănescu a obținut 1,38% din sufragiile alegătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.