Avertismentul subprefectul Marossy la PRESSALERT LIVE – șefii de secții care întârzie...

Avertismentul subprefectul Marossy la PRESSALERT LIVE – șefii de secții care întârzie predarea voturilor vor fi aduși cu jandarmii. Cum va fi securizată numărătoarea voturilor VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Zoltan Marossy
Zoltan Marossy

Implicat în organizarea alegerilor parlamentare, Zoltan Gheorghe Marossy a spus la PRESSALERT LIVE că în cel mai vestic județ se putea vota fără probleme încă de astăzi. Subprefectul de Timiș își dorește ca duminică procesul de vot să decurgă perfect și are vești descurajatoare pentru șefii secțiilor care își propun să nu respecte programul stabilit.

Timișul ar fi făcut față unui scrutin de astăzi, conform lui Zoltan Marossy. ”Astăzi, la ora 14.30-14.45 au venit colegii de la Liceul Agricol și mi-au spus că e gata, totul e rezolvat. Noi puteam vota de azi…”, a declarat Zoltan Marossy la PRESSALERT LIVE. Ultimele probleme erau legate de Căminul Cultural de la Iecea, unde ”nu era încălzire. Totul era în rest okay. S-a găsit o neconcordanță la clădirea Romtelecom de pe Strada Tormac, hidrantul era rupt. E bine să te ferești de necazuri. Se va repara. La Liceul Agricol problema e că școala e dezafectată pentru că s-a comasat cu Liceul Silvic. Și nu era căldură. Dar mulțumesc liceului că s-a rezolvat în patru zile problema”, a adăugat Marossy despre ultimele mici probleme.

Numărul de secții în Timiș a rămas același: 595. A existat o cerere pentru o secție nouă la Moșnița Nouă pentru locuitorii noi, dar nu s-a aprobat deoarece s-ar fi făcut pentru un număr prea mic de votanți. ”Buletinele de Timiș sunt împachetate pe fiecare secție, sunt sub pază militarizată. Noi putem să ne apucăm de vot…”, a conchis Marossy.

În mod inedit, în acest an, buletinele de vot pentru Timiș au fost tipărite tocmai la Galați. ”Fiind singurii ofertanți, dacă ei nu răspundeau pozitiv atunci aveam o problemă. Am spus în glumă că îi cunosc pe cei de la tipografia de la Bekescsaba, era absolut legal. Toată lumea din Europa poate să participe prin sistem… Noi am plătit cam 120.000 de lei pentru 27 de tone de hârtie tipărită, nu știu dacă  e rentabil pentru o tipografie modernă care tipărește cărți. Am fost printre primii din țară pentru că am avut emoții, dacă nu semnau nu mai aveam timp… Am avut cerințe specifice, normale, ca la machetare să aibă specialistul lor, macheta o face specialistul nostru, al lor doar confirmă dacă o poate prelua pe tipicul de tipărire. Aradul a tipărit acasă la ei, tipografia de acolo s-a interesat la două zile după expirarea termenului de noi. Carașul – la Târgu Jiu… dar cea de acolo e mai puțin performantă decât cea de la Galați”, a mai spus Zoltan Marossy.

Subprefectul de Timiș nu ascunde că, din postura de cetățean, crede s-a trecut dintr-o extremă în alta privința reglementărlor legate de campania electorală.


”Eu am impresia că cei care au făcut programarea alegerilor au făcut-o foarte conștient urmărindu-și țelul… S-a sărit peste cal, în opinia mea ca cetățean, de la dâra de făină cu care se umbla prin sat, acum să nu ai voie să pui un afiș la magazinul sătesc… Primarul stabilește două locuri de afișaj în toată comuna… Iar data aleasă e între două sărbători…”, a explicat Zoltan Marossy.

Șefii de secții întârziați pot fi ”treziți” de jandarmi

Toate materialele din secțiile de votare ce țin de scrutinul din Timiș vor fi adunate în Palatul Administrativ, după un program și instructaj bine stabilit. ”Toate secțiile vin la Consiliul Județean Timiș… Pe site-ul prefecturii e programul, au fost discuții, că e inevitabil…”, a mai spus Marossy. Acesta și-ar dori ca șefii de secții să respecte programul ”nemțește”, dar recunoaște că acest lucru va fi greu în unele cazuri, în timp ce cei întârziați fără motiv pot avea parte de ”surprize”.

”Cei care vin mai târziu, îi aflăm, pentru că la intrare, pe circuit, nimeni nu va sta afară. Timișoara, Lugoj și Făget, aceste trei unități administrative sunt până la ora 4 dimineața în program, iar la ora 4 se va ști exact și am două colege care sunt de serviciu și îmi vor spune cine nu a venit, avem telefoanele lor și avem toate posibilitățile… Inclusiv mașină la poartă, cu jandarmi, care poate să le bata la geam… Dacă trebuie să vină, trebuie să vină. Cine nu vine va fi sunat și dacă nu răspunde, va fi căutat! Și cu amendă, totul se plătește, amenda e mai mare decât banii pe care îi iau pentru prestarea serviciului în folosul comunității. O să avem probleme cu cei programați târziu, care din cauza aglomerației pot întârzia… Nu va fi probabil respectat nemțește programul, dar eu așa îmi doresc”, a concluzionat Zoltan Marossy.

Numărarea voturilor, filmată cu tableta

La scrutinul de duminică va exista și o premieră absolută: numărarea oficială a voturilor în secții urmează să fie filmată cu tableta, la fel și întocmirea procesului verbal. ”E într-adevăr o noutate, cu tableta. Partea oficială a mersului și a rezultatelor în procesul electoral românesc e cea scriptică. Procesul verbal întocmit în secția de votare, verificat la biroul județean. Ceea ce se face electronic e de supraremediere, de eventuală clarificare a unor întâmplări. Electronizarea nu a pătruns, ea va fi când instantaneu din secția de vot se va transmite rezultatul către un server regional sau central rezultate, iar hârtia va fi cea de control… E un pas înaintea categoric. Faptul că se filmează cu tableta numărarea voturilor e un aspect total nou acum, și se filmează întocmirea procesului verbal, ca la un accident pe stradă când camera de la butic vede cine pe cine”, a subliniat Marossy. Cei care vor filma sunt cetățeni voluntari ca operatori, persoane care știu să utilizeze tehnologia în cauză și care vor colabora cu STS-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.