Guvernul Grindeanu, ziua zero UPDATE 19 Vezi cum a decurs prima ședință...

Guvernul Grindeanu, ziua zero UPDATE 19 Vezi cum a decurs prima ședință de guvern FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Sorin Grindeanu la Palatul Victoria. Foto: Adrian Pîclișan

Guvernul condus de Sorin Grindeanu vine, astăzi, în fața Parlamentului pentru a obține votul de învestitură, urmând ca apoi membrii Executivului să depună jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. Ziua zero în a guvernului Grindeanu începe cu audierea viitorilor miniștri de către comisiile parlamentare. Pe tot parcursul zilei, PRESSALERT.ro va transmite de la fața locului cele mai importante informații și detalii din culisele învestirii primului guvern al României condus de un timișorean, dar și imagini inedite.

UPDATE 1 Mihaela Toader, propusă pentru Ministerul Fondurilor Europene, a declarat, în timpul audierilor că ”absorbția fondurilor europene este un obiectiv național, care trebuie să fie dincolo de dispute politice, de neînțelegeri. Avem nevoie de suflul pe care-l pot aduce aceste fonduri și reformele pe care le putem genera cu ajutorul acestora”. Pentru prima jumătate a anului 2017 prioritară este lansarea mai multor programe și punerea la punct a metodelor de evaluare a proiectelor ca să se ajungă cât mai rapid la semnarea contractelor. Ținta este ca să se ajungă la un grad de absorbție de 85% până în 2021.

UPDATE 2 Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a anunțat că nu se vor închide complexele energetice Hunedoara și Oltenia nu se vor închide. O altă prioritate este atenție sporită pentru industria de apărare.

Florin Nicolae Jianu, propus pentru funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit aviz favorabil. „Problemele relevante pentru mediul de afaceri sunt legate de birocrație, de finanțare, de lipsa forței de muncă, de nevoia de internaționalizare și de câteva elemente legislative. Programul de guvernare face referire la fiecare din aceste elemente”, a declarat Jianu în cadrul audierilor.

UPDATE 3 Ana Birchall, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv. La audieri, aceasta a declarat că o prioritate a mandatului său este pregătirea președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deține în 2019. Ea a spus că va propune ca respectivul proces să fie coordonat, cel mai probabil, de la Bruxelles.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat că strategia elaborată de guvernul tehnocrat „este perfectibilă și poate fi îmbunătățită pe fiecare domeniu de activitate în parte”.

Teodor Meleșcanu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, a primit aviz favorabil. „Obiectivul fundamental pe care vi-l propun este ca România să devină, în acești patru ani, cea mai importantă putere politică, economică și militară din sud-estul Europei”, a precizat Meleșcanu.

UPDATE 4 Presa a fost dată afară de la audierea ministrului propus pentru Interne, Carmen Daniela Dan, omul de încredere a lui Liviu Dragnea. Inițial, jurnaliștii au avut acces, însă președintele comisiei, Dorel Căprar (PSD) a solicitat jurnaliștilor să părăsească încăperea unde s-au întâlnit comisiile reunite pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, asta deși era o audiere publică a viitorului ministru. În timp ce „blonda lui Dragnea” povestea cu voce pierită despre experiența de la Evidența Populației și colaborarea cu celelalte instituții, s-a solicitat din nou jurnaliștilor să părăsească încăperea pe motiv că „sunt probleme de securitate națională pe care le vom discuta”. La solicitarea reporterilor, comisia a votat, iar printre cei care au fost de acord ca jurnaliștii să fie dați afară s-au aflat și deputații PSD Călin Dobra și Ion Mocioalcă, în timp ce PMP-istul Cornel Sămărtinean a votat împotrivă. Într-un final, jurnaliștii au părăsit sala, urmând să fie făcute declarații după audieri.

UPDATE 5 Carmen Dan a trecut de comisie cu 17 voturi pentru și 4 împotrivă, pedelistul Cezar Preda precizând că în timpul audierilor nu au fost discutate chestiuni secrete și că noul ministru a venit cu răspunsurile pregătite la întrebări. Liberalul a mai spus că, atunci când a întrebat-o care va fi direcția pentru serviciul secret al MAI (Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – DIPI), nu a dat un răspuns concret. De altfel, întrebată dacă va declasifica informații secrete de la DIPI dacă vor exista cereri din partea procurorilor, Carmen Dan s-a eschivat spunând că va analiza această situație când va fi în funcție.

La audieri a venit și Gabriel Leș, propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Acesta a fost până acum secretar de stat în guvernul Ponta, rămas și în timpul guvernului tehnocrat ca secretar de stat pe înzestrare acesta a spus că s-a ocupat și se ocupă de proiectele pentru dotarea și echiparea armatei până în 2026, având în vedere propunerea de alocare a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării. Ca și în cazul ministrului de Interne, majoritatea PSD și ALDE a votat ca presa să nu participe la audieri, PNL și USR au votat împotrivă, iar UDMR s-a abținut.

UPDATE 6 După ce a primit aviz favorabil, ministrul Leș a anunțat că programele de înzestrare ale armatei vor continua, iar proiectul de cumpărare a celor patru corvete „va continua sub o formă sau alta”. De asemenea, ministrul Apărării a anunțat că este semnată cererea de ofertă pentru o nouă escadrilă de avioane F-16, pentru a se asigura toate capabilitățile de care Armata Română are nevoie.

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, a spus în timpul audierilor că este important să existe o singură lege a turismului care să reglementeze toate subdomeniile sectorului. Bugetul de promovare externă va deveni mai consistent și prin crearea de parteneriate public-private. Dobre a estimat că turismul va putea ajunge, prin aplicarea noilor programe, corelate cu alte ministere, până la 4% din PIB, acum fiind estimat la 2%.

Andreea Păstîrnac, ministru pentru Românii de Pretutindeni, a spus că una dintre prioritățile sale va fi continuarea și aprofundarea programelor dedicate învățării limbii române, în afara granițelor.

Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și Justiției Sociale, a spus că Legea salarizării unitare este o prioritate zero a ministerului pe care îl va conduce.

UPDATE 7 Marius-Alexandru Dunca, noul ministru al Tineretului și Sportului a declarat în timpul audierilor că una dintre problemele României este faptul că nu se pune accent pe voluntariat și că nu sunt suficiente parcuri pentru mișcare în aer liber. Acesta a spus că se va face o prioritizare a federațiilor, astfel încât să se asigure o finanțare mai bună pentru cele importante. Printre proiectele anunțate sunt cel puțin două săli polivalente cu 10 – 15.000 de locuri, două baze nautice, două baze pentru caiac-canoe, un velodrom și un hipodrom.

Dunca a susținut introducerea orelor de sport obligatorii, „o oră pe zi la grădiniță, trei ore pe săptămână la clasele I – VIII și patru ore pe săptămână la licee”. De asemenea, acesta a spus că trebuie să se asigure finanțare pentru dezvoltarea sportului și, întrebat ce-l recomandă să fie ministru al Sportului după ce a fost la Protecția Consumatorului, Dunca a răspuns că e vorba de modul în care a rezolvat probnlemele ANPC și implicarea sa.

Șerban Valeca

În timpul audierilor Șerban Valeca, ministrul Cercetării și Inovării, a susținut că pe lângă acordarea de fonduri suplimentare o prioritate va fi ca împreună cu ministerul de externe odată la trei luni pe site-urie ambasadelor româniei să fie publicat un proiect major de inventică realizat de români.

UPDATE 8 Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale a declarat în fața comisiilor reunite faptul că printre prioritățile guvernului se află asigurarea dezvoltării infrastructurii locale și a pachetului minim pentru cetățeni, care cuprinde, pentru mediul rural, asigurarea rețelelor de apă-canal, dispensar, drumuri. De asemenea, o prioritate este un nou statul al funcționarului public, cât și clarificarea competențelor aparatului de specialitate și a persoanelor alese în administrația publică în privința autorizațiiilor emise. În plus, Sevil Shhaideh a anunțat o creștere în admin public loc de 20%, dar și începerea construcției de locuințe sociale.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc, a spus că România suferă la capitolul infrastructură de transport, cu doar aproape 850 de kilometri de autostradă finalizați sau în curs de finalizare.

UPDATE 9 Vicepremier și Ministru al Mediului, Daniel Constantin, a menționat că domeniul deșeurilor (colectare selectivă și depozitare deșeuri) este unul în care România are cea mare problemă pe domeniul mediului.


Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a primit aviz favorabil cu 17 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și două abțineri.

Adriana Petcu, fost director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița este acum ministru al Apelor și Pădurilor. „Recunosc că domeniul silvic îmi este cunoscut doar din ultimele două zile. Dar sunt omul faptelor, nu al vorbelor”, a spus Petcu.

Prof. univ. Pavel Năstase, propus pentru funcția de ministru al Educației Naționale, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învățâmânt, știință, tineret și sport din Parlament. Grațiela Leocadia Gavrilescu, propusă pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, a primit și ea aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare juridice și de constituționalitate.

UPDATE 10 Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că una dintre primele probleme pe care vrea să le rezolve este prețul medicamentelor și accesul pacienților la produse de ultimă generație. De asemenea, în cazul vaccinurilor a susținut că este nevoie de un buget multi-anual, care să permită achizițiile. Bodog a anunțat că o altă prioritate este repornirea activității Institutului Cantacuziono, operaționalizarea acestuia urmând să se facă împreună cu Ministerul Cercetării.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că „prima măsura stabilită este să acordăm la timp subvențiile pentru agricultori” și a precizat că, prin programul de guvernare, România și-a propus să reabiliteze aproximativ două milioane de hectare din sistemul de irigații, acesta fiind un program bine stabilit cu etape de derulare.

Gabriel Petrea este noul ministru al Consultării Publice și Dialogului Social, cu 29 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” din partea comisiilor de specialitate

Legislația fiscală va fi unificată în acest an într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea lui 2017, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, și care va conține maximum 50 de taxe, a declarat Viorel Ștefan, propus pentru funcția de ministrul al Finanțelor Publice, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

UPDATE 12 Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat în timpul audierilor faptul că printre urgențele mandaului său se află prevederea prevederilor Codului Penal și Codului de Procedură Penală, având în vedere inclusiv deviziile Curții Constituționale. Iordache a anunțat că va aplica articolul din Constituție care prevede faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Acesta a afirmat că trebuie întărită puterea judecătorului, care să se simtă independent și fără factori de presiune din societate sau din altă parte, precizând că Legea răspunderii magistraților trebuie adoptată după o largă consultare cu societatea civilă. Mai multe întrebări au vizat Legea amnistiei, Iordache afirmând că „nici eu nici colegii mei nu am discutat până acum despre o astfel de lege, dar este un subiect care trebuie discutat cu întreaga societate civilă”. Ministrul Justiției a mai precizat că ridicarea a două noi penitenciare nu rezolvă problemele din acest sistem.

La ora 15.00 urmează să înceapă plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, unde va fi votat noul guvern.

UPDATE 13 Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a început cu un discurs al președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru care tonul aplauzelor a fost dat de Victor Ponta.

Următorul la cuvânt a fost prim-ministrul desemnat Sorin Grindeanu. „Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetățenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenției și votului Parlamentului veți regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de dl președinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români și e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obținut majoritatea în Parlament”, a subliniat Grindeanu.

El a arătat că își mai dorește o țară în care creșterea economică să se regăsească în bunăstarea cetățenilor.

„Scopul tuturor acțiunilor noastre este bunăstarea celor care ne-au votat și care plătesc taxe și impozite. (…) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăsește într-un fel sau altul în buzunarele românilor. (…) Guvernul nu este al meu, nu este al PSD, ci este al României”, a afirmat Grindeanu.

Potrivit acestuia, o țară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiții pentru creșterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar și o țară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetățenii săi.

„Într-o țară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni. Vrem investiții străine, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce privește investitorii străini”, a arătat Sorin Grindeanu.

Prim-ministrul desemnat Sorin Grindeanu a făcut un apel la cooperare și colaborare către reprezentanții opoziției, pentru binele țării, dând ca exemplu buna sa relație cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

UPDATE 14 Prin vot secret, cu bile, parlamentarii au votat Guvernul Grindeanu: 295 au votat „pentru” acordarea votului de încredere, iar 133 au votat împotrivă.

Sorin Grindeanu, afectat de o răceală puternică, a mulțumit colegilor pentru votul de investitură și a spus că „actul de guvernare va fi caracterizat de modestie și responsabilitate față de români”.

Membrii noului guvern. Foto: Adrian Pîclișan

UPDATE 15 Sala unde Guvernul Grindeanu va depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis este pregătită. Pentru prima dată de când guvernele vin să depună jurământul, premierul și președintele nu se vor așeza pentru a semna, pentru că masa și scaunele au fost înlocuite cu un pult. Explicația celor din Administrația Prezidențială a fost că „am schimbat mobilierul”. Ceremonia este programată să înceapă la ora 19.00.

Atentă la toate detaliile, inclusiv la etichetă, șefa de protocol a Administrației Prezidențiale i-a sugerat noului ministru de Interne, Carmen Dan, să-și încheie și ultimii doi nasturi de la sacou.

UPDATE 16 Ceremonia de depunere a jurământului a început cu intonarea imnului, iar apoi, pe rând, începând cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, noul cabinet a depus jurământul. Sevil Shhaideh a jurat doar cu mâna pe constituție, pentru că responsabilii nu au avut Coranul la dispoziție.

UPDATE 17 După felicitările de rigoare, președintele Iohannis le-a transmis noilor miniștri că „aveți o misiunea grea. Aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. (…) Îmi doresc să faceți toate aceste chestiuni. Domnule Grindeanu, vă urez un mandat de succes. Românii își doresc să aibă un guvern de succes”.

„Aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată orientarea euro-atlantică a României, să întăriți poziția țării în cadrul NATO și a Uniunii Europene. Mă aștept să faceți tot ce puteți pentru o justiție independentă în România, pentru o democrație matură. Aștept și așteptăm cu toții să gestionați în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de guvern, dar cu certitudine așteptăm să gestionați în mod responsabil finanțele publice. Este extrem de important ca după ce creșteți toate salariile, scădeți toate taxele, să ne găsim totuși într-o zonă a sustenabilității, să avem o datorie publică rezonabilă, un deficit al finanțelor publice sub 3%, să aveți grijă ca economia României să crească”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele nu a ratat ocazia de a-l „înțepa” pe Liviu Dragnea. „Am văzut la televizor că dumneavoastră sunteți singurul care cunoaște din scoarță-n scoarță programul de guvernare. Vă rog să-i învățați și pe ei”, a spus Iohannis.

De această dată au fost două poze de grup cu membrii cabinetului pentru cu, după fotografia oficială cu președintele Iohannis, alături de noul guvern s-a fotografiat și Liviu Dragnea.

UPDATE 18 Membrii noului executiv au ajuns la Guvern, unde au fost întâmpinați de Dacian Cioloș, iar Toma Petcu, ministrul Energiei, s-a împiedicat și a căzut pe scări. Miniștrii se pregătesc acum pentru prima ședință de guvern.

UPDATE 19 La Palatul Victoria a avut loc, început cu ora 21.00, prima ședință a Guvernului Grindeanu. Așa cum prim-ministrul anunțase încă de zilele trecute, în această ședință au fost adoptate ordonanța de organizare a Guvernului și proiectul de lege privind abilitarea Executivului de a emite ordonanțe. Prima decizie a fost, însă cea a numirii lui Mihai Busuioc în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, această decizie fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

Cel care a spus de mai multe ori în ultimele săptămâni că el ar fi trebuit să fie prim-ministru, Liviu Dragnea, a plecat cu ochii umezi, lăsând noul guvern la lucru și, întrebat de reporterul PRESSALERT.ro cu ce gânduri pleacă, a răspuns: „cu speranță”.

Sorin Grindeanu a încheiat prima sa ședință de guvern transmițându-le miniștrilor să nu întârzie la lucru a doua zi, la ora 9.00, când sunt așteptați să-și preia mandatele și să „intre în pâine”.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.