Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiorii din...

Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiorii din vestul țării. Ce obiective turistice sunt în zonă FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1371382307">

Așezată în Țara Moților, la limita județelor Alba și Bihor și nu departe de granița nord-estică a județului Arad, stațiunea Areșeni, aflată în sudul Parcului Național Apuseni, este unul din locurile cu ierni de poveste, unde zăpada ține chiar și jumătate de an, chiar dacă altitudinile nu sunt prea mari.

Pârtii pentru începători și pentru schiori versați

Iubitorii de schi și nu numai sunt foarte atrași de această stațiune, mai ales în zilele libere de la sfârșit de săptămână. Trei pârtii cu o lungime de aproximativ un kilometru fiecare, pornesc de la o altitudine maximă de 1.400 de metri, sunt dotate cu instalații de teleschi, de nocturnă, și au grade de dificultate diferite.

Una din ele, mai lată și cu diferență mică de nivel, e destinată începătorilor, care pot lua primele lecții cu instructorii de schi, există o pârtie de nivel mediu pentru cei care stăpânesc tehnica cristianelor prin derapaj și a frânării bruște pe pantă abruptă, la care diferența de nivel este de 200 de metri pe o lungine de 1.000 de metri, iar cea de-a treia pârtie, „Piatra grăitoare”, numită astfel după o stâncă aflată în partea ei sudică și care crează ecouri puternice, are un grad variat de dificultate.

Peisajele sunt superbe, împrejurimile pot fi explorate cu ATV-ul sau snowmobilul, iar pensiunile și cabanele oferă condiții de cazare foarte convenabile, toate la un loc atrăgând un număr mare de vizitatori.

Serbările Zăpezii

Luna februarie este dedicată Serbărilor Zăpezii, când stațiunea găzduiește târguri cu produse tradiționale, vin fiert, mai multe concerte cu diferite genuri muzicale și discoteci în aer liber. La edițiile din anii trecuți au fost organizate concursuri de slalom special pentru schiori și concursuri de snowboard și sanie, alunecări pe zăpadă cu obiecte atipice, diverse concursuri cu premii și activități distractive, focuri de tabără, coborâre pe pârtii cu torțe și spectacol de lumini și flăcări, focuri de artificii, și nu în ultimul rînd, premierea concurenților. Nu lipsește concursul de aruncări cu bulgări de zăpadă iar pentru temerari, hochei pe zăpadă sau fotbal cu clăpari.

Monumente istorice și minunății ale naturii

Cei care au mai mult timp la dispoziție pot vizita obiectivele turistice și mai multe atracții naturale aflate în apropierea stațiunii. În comuna Arieșeni, vechea biserică, în întregime din lemn, cu hramul “Înălțarea Domnului”, a fost construită între 1791 și 1829, în stilul bisericilor maramureșene iar pictura, făcută direct pe lemn de pictorul Mihai din Abrud, a fost terminată în 1829. Primul clopot al bisericii a fost adus din Statele Unite de moți stabiliți acolo, care l-au și cumpărat, iar crucea de pe masa altarului a fost donată de Nicolae Corcheș, din oastea lui Avram Iancu. Biserica, aflată pe un mic deal, este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Cum mica bisericuță a devenit neîncăpătoare, alături a fost construită, în urmă cu câțiva ani, o biserică nouă.

Un monument al naturii este Groapa Ruginoasa-Valea Seacă, o rezervație naturală de tip geologic aflată în Munții Bihorului, care se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare. Este o cale cu versanți abrupți formată prin eroziune de șuvoaie, în urma cărora au apărut straturi de cuarțite de culoare roșie-violacee, care dau zonei un aspect peisagistic cu totul aparte. Peștera Coiba Mare, aflată la câteva sute de metri de cătunul Casa de Piatră, care aparține de Arieșeni, poate fi vizitată pe tot parcursul anului, cu echipamente de speologie. Galeriile au o lungime de peste patru kilometri dar cea mai spectaculoasă porțiune este chiar intrarea în peșteră, cu o înălțime de 47 de metri și o lățime de 74 de metri.

Ghețarul de la Vârtop sau Peștera Minunată, izbucul Cotețul Dobreștilor care aduce la suprafață apele pierdute în subteran în platorul Ghețar, sau Ghețarul Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din România, format de-a lungul a aproximativ 4.000 de ani, sunt doar câteva din minunățiile care pot fi vizitate de turiștii care aleg să petreacă fie și doar un week-end la Arieșeni.

Surse foto: skipassmagazine.ro, ski-si-snowboard.ro, wikipedia, campeniinfo.ro, traveleurope.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.