Inspectoratul Școlar Timiș, de acord să fie numiți directori de școli și...

Inspectoratul Școlar Timiș, de acord să fie numiți directori de școli și cei care nu au promovat concursul: “Nu întotdeauna e ușor să identifici colegi care doresc să ocupe funcții de conducere”

0
DISTRIBUIȚI

O notă trimisă de Ministerul Educației inspectoratelor școlare face vâlvă pe internet. Astfel, noul ministru transmite că foștii directori pot fi numiți prin detașare, indiferent dacă au participat sau nu la concursul pentru ocuparea acestor funcții. Asta în condițiile în care, la sfârșitul lunii decembrie 2016, fostul ministru Mircea Dumitru transmitea o altă notă inspectoratelor școlare în care avertiza că acest lucru nu se poate întâmpla.

Pe de altă parte, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că este de acord ca pe funcțiile de directori sau de directori adjuncți rămase vacante să fie numite și persoane care au ocupat aceste funcții, dar care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat. Motivul? În unele situații este destul de greu de găsit persoane care să ocupe funcții de conducere.

“Este o notă care face referire la posturile vacante care nu au fost ocupate. La nivelul județului Timiș, am patru posturi vacante unde nu am reușit să identific o persoană care să accepte să ocupe funcția de director adjunct: la liceul din Deta, la Satchinez, la Școala Gimnazială nr. 12 și la Făget. Pentru acele posturi există posibilitatea unei derogări la articolul 24 din metodologie și pot fi numite, nu e obligatoriu, inclusiv cadre didactice care nu au participat la concurs din diferite motive, fie au participat și nu au promovat acest concurs.


Însă, această numire pentru cele patru școli se va face doar săptămâna viitoare. Iar acolo unde știm că interimatul s-a acceptat destul de greu, dacă vor mai exista situații de colegi care să nu mai dorească să colaboreze la un moment dat cu ISJ pentru funcția de conducere, cu siguranță vom întreba ministerul și vom cere un punct de vedere vizavi de posibilitatea unei extinderi a acestei derogări. Dar, repet, nu e obligatoriu”, a explicat Aura Danielescu.

Inspectorul școlar general al județului Timiș consideră că prin redactarea acestei note, Ministerul Educației încearcă să rezolve problemele create în școlile care au rămas fără directori.

“Acolo unde există colegi care au promovat concursul e normal ca ei să fie puși pe funcții. Dar pot exista situații în care oamenii efectiv au fost bolnavi, nu au putut să se prezinte la concurs, nu cred că ar fi trebuit restricționată prin acel articol 24 posibilitatea continuării renumirii unei persoane sau repunerii pe funcție în unele cazuri și a acestor colegi care se aflau la data organizării concursului pe funcții. Evident, nu mai târziu de o nouă organizare a concursului și nu mai târziu de sfârșitul anului școlar. Cred că ministerul, prin această poziție, a încercat să rezolve problemele, pentru că școlile nu pot rămâne fără directori. Nu întotdeauna e ușor să identifici colegi care doresc să ocupe funcții de conducere. Eu am avut în Timiș probleme destul de mari, a trebuit să mă rog de colegii noștri și să insist să-și asume cineva această responsabilitate. Nu toată lumea își dorește o asemenea asumare și atunci firesc e să avem niște pârghii pentru situațiile în care nu identificăm colegi care chiar să-și dorească”, a conchis Aura Danielescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.