Primul concert al anului la Filarmonica „Banatul”. Ce capodopere puteți asculta

Primul concert al anului la Filarmonica „Banatul”. Ce capodopere puteți asculta

0
DISTRIBUIȚI

Primul concert simfonic al anului 2017 va avea loc în 6 ianuarie, la sala Capitol, de la ora 19,00, și va cuprinde în program uvertura la opera „Cosi fan tutte” de W.A. Mozart, Concertul pentru violoncel și orchestră în do major de Joseph Haydn și Simfonia nr. 1 în do major op. 21 de L. Van Beethoven.

„Cosi fan tutte” este o operă comică în stilul vechii opere bufe italiene, care a fost primită foarte bine la premiera de la Viena care a avut loc în ianuarie 1790, cu Mozart însuși dirijor.


Era a doua programare a spectacolului, căci în ajunul primei audiții începuseră să bată clopotele Vienei, anunțând moartea împăratului Iosif al II-lea. Titlul a fost probabil luat din opera sa Nunta lui Figaro, unde Don Basilio cântă o arie în care susține că așa fac toate, nu-i nici o noutate.

Concertul lui Haydn, dedicat de compozitor prietenului său Joseph Weigel, primul violoncelist al orchestrei prințului Esterházy, va fi interpretat de violoncelista Alexandra Guțu, cu un acompaniament destul de redus, concertul fiind unul miniatural. Notele au dispărut în jurul anului 1765, dar un muzician, Pulkert, a descoperit o copie la muzeul național din Praga. Premiera simfoniei lui Beethoven a avut loc tot la Viena, în 2 aprilie, când capitala imperială asculta pentru prima dată o lucrare a celebrului compozitor. Originalitatea lui Beethoven se face deja remarcată mai ales prin grupurile de suflători, chiar dacă e marcată de influențele lui Haydn și Mozart.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.