Proteste ale minerilor din Valea Jiului: trei lideri au intrat în greva...

Proteste ale minerilor din Valea Jiului: trei lideri au intrat în greva foamei. Vezi care sunt motivele de nemulțumire

0
DISTRIBUIȚI

Activitatea de producţie a fost oprită, miercuri dimineaţa, la Mina Lupeni din Valea Jiului, unde minerii din schimburile I şi II au refuzat să intre în subteran, susţinând că nu au echipamente necesare pentru a-şi desfăşura activitatea, transmite adevarul.ro. De asemenea, trei lideri sindicali ai minerilor au intrat în greva foamei, solicitând demiterea conducerii Complexului Energetic Hunedoara, despre care susțin că refuză dialogul cu sindicatele și că nu oferă explicații referitoare la viitorul companiei.

Cele câteva zeci de mineri care au iniţiat protestul se plâng că nu le-au fost asigurate condiţiile minime pentru a-şi desfăşura activitatea în siguranţă. Minerii de la mina Lupeni au refuzat sa mai intre astazi in subteran. Ei au cerut demisia conducerii CEH pe care o acuza ca le risca viata trimitându-i in subteran fara sa le asigure un minim necesar de echipamente de lucru. „Oamenii nu au cu ce lucra, nu au piese de schimb, echipamente, ori alte componente. Nu mai sunt. Minerii au cerut demisia conducerii CEH pentru ca nu a respectat contractul colectiv de muncă, nu au respectat nici minimul de materiale pe care ar trebui să ni-l asigure ca să ne desfăşurăm activitatea.


Oamenii strâng semnaturi pentru demisia conducerii”, a declarat Ion Ciubotaru, liderul de sindicat de la mina Lupeni, potrivit ziarului local cronicavj.ro.

În jurul prânzului, peste 100 de mineri de la Lupeni au plecat pe jos, de la mină spre centrul municipiului, iar liderii lor au anunţat că grupurile de protestatari se vor organiza pentru a-şi continua deplasarea spre sediul Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. „Faptul că societatea nu a intrat în insolvenţă a creat riscul opririi activităţii din cauza imposibilităţii achiziţionării materialelor de strictă necesitate, dar şi a echipamentelor de protecţie. Au fost găsite câteva soluţii pentru a nu se opri activitatea, însă e nevoie de reducerea drastică a cheltuielilor. Liderii de sindicat invocă motive care şi-au găsit rezolvarea, doar că ele vor fi realizabile cu efortul comun al tuturor”, a declarat Petre Nica, directorul adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, potrivit gazetadedimineata.ro.

Probleme sunt şi la Mina Lonea, de unde nu a mai fost scos cărbune de peste două săptămâni, cele două abataje fiind oprite pentru că nu mai existau echipamentele de susţinere necesare în subteran.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. Tribunalul Hunedoara va decide, în următoarele zile, dacă va admite cererea CEH. În prezent, circa 5.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la Termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.