RETROSPECTIVĂ 2016 ACS Poli, de la fiasco total la supraviețuire cu Popa....

RETROSPECTIVĂ 2016 ACS Poli, de la fiasco total la supraviețuire cu Popa. Cum păstrează speranțe echipa timișoreană lovită din toate părțile

1
DISTRIBUIȚI
Cătălin Doman, una dintre revelațiile lui ACS Poli

ACS Poli Timișoara a avut un început de an execrabil, în care piedicile păreau să vină chiar și din interiorul organizației. Retrogradată și cu datorii, soarta echipei bănățene părea pecetluită în vară. Și totuși, cumva, echipa a supraviețuit. Norocul de a rămâne în Liga I în locul giuleștenilor a venit ”cadou” cu o depunctare suplimentară, dar chiar și așa, mulțumită antrenorului Ionuț Popa în mare parte, gruparea de pe Bega a încheiat 2016 în ascensiune.

Despre sezonul de primăvară al unei ACS Poli în degringoladă puteți citi detalii AICI, în partea a doua a articolului. Dezastrul grupării timișorene, pus în mare parte în spinarea lui Florin Marin și Daniel Stanciu după închiderea robinetului de la banii publici, a continuat în vară. În primul rând cu un nou ”exod”, interesant e că cei doi Popescu, Ovidiu și Daniel, au ajuns chiar la cea mai pretențioasă echipă a Ligii I, FC Steaua. Veștile proaste păreau să lovească însă la foc autmoat o echipă a cărei existență în continuare era cu semnul întrebării. ACS Poli s-a reunit sub cârma lui Ionuț Popa cu gândul la Liga a II-a. Chiar și în aceste condiții lucrurile se mai mișcau la clubul format de autoritățile locale, drept dovadă înregimentarea lui Octavian Drăghici, jucător care era dorit de concitadina ASU Politehnica, într-un lot format mai degrabă din jucători neatratractivi pentru alții. La finele anului atacantul timișorean a fost cel mai eficace vârf din Liga I, conform InStat.

Greutatea lui -14

Un alt episod uluitor a avut loc în vară, când conducerea clubului a fost surprinsă de depunctările pe care avea să le sufere echipa. Nici președintele Ioan Miculaș și nimeni de la ACS Poli nu știa de baremul impus în play out. Astfel, în B elevii lui Ionuț Popa urmau să înceapă cu -8 puncte, mai târziu, o nouă lovitură, în Liga I pedeapsa se înăsprea prin încă o penalizare de șase puncte de la Comisia de Licențiere. Singura replică a clubului a fost amenințarea cu TAS, dar și până la urmă o acceptare a situației, în condițiile în care s-a mizat pe banii TV din elită. Colapsul Rapidului, îndelung așteptat, a readus practic în Liga I echipa timișoreană retrogradată rușinos și cu datorii de circa 2 milioane euro. Aici trebuie subliniat și circul LPF-ului, care a admis până la urma gruparea bănățeană în competiție practic înaintea rundei a II-a. Astfel, Popa și compania au trebuit să se mobilizeze pentru o deplasare la Dinamo cu doar 48 de ore înainte de start. Pe acest fond a venit și anunțul-surpriză cu numirea city-managerului Sorin Drăgoi pe postul de președinte al clubului.

Începutul nu a fost pozitiv, nici nu avea cum să fie. Au fost patru înfrângeri consecutive cu grupări mult mai bine organizate. Iar acel 0-5 din restanța cu Botoșani dădea apă la moară celor care spuneau, cu argumente, că locul lui ACS Poli nu e în Liga I. Un meci după care au apărut și unele măsuri ale ”regimului Drăgoi”.  Primul succes a venit pe seama Craiovei, scor 3-2, după ce și prima tranșă din drepturile TV a mai îndulcit amarul financiar. Într-o perioadă în care era clar că nici ultimul ”investitor-minune” preconizat, Viorel Tudose, nu se instalează pe Bega. Problema economică a rămas însă acută, cu o listă la comisii pe care apărea și numele lui… Daniel Stanciu. Curând un alt jucător notabil din ultimele sezoane, Robert Elek, a părăsit de comun acord clubul. Chiar și așa prin venirea lui Llorente ori Novak, lotul bănățenilor, restrâns numeric, a început să arate că poate face față Ligii I.

Pe teren timișorenii au redus greu din deficitul de -14 puncte până în etapa a 11-a.  Au existat și momente negre, precum eșecurile de acasă cu Steaua și ASA, după meciul cu bucureștenii aflându-se și vestea că un fan care s-a prăbușit în tribune a trecut în neființă.


Nu poate fi uitat nici ”cazul Sorescu” la puncte negative. Dar apoi, a ieșit soarele și pe strada lui Bărbuț și compania. Totul a început cu succesul de la Iași, înaintea căruia apăruseră zvonuri legate de o despărțire de Ionuț Popa. Au fost trei victorii consecutive, oarecum surprinzătoare și care au făcut ca la finalul turului sezonului regulat ACS Poli să fie ”pe zero”. Primele jocuri din retur puteau aduce mai multe puncte pe seama unor evoluții ce arătau și estetic mai bine. După o perioadă linișitită conducerea clubului a mai luat o decizie ușor controversată, numirea ex-stelistului Adrian Neaga pe postul de manager sportiv, una care l-a determinat pe team-managerul Sorin Boiangiu să renunțe după doar câteva luni de activitate la formația de primă ligă. Pe gazon egalul de la Severin cu Pandurii a însemnat primul punct înregistrat în clasament. La care s-au adăugat victoriile salutare cu campioana Astra și Voluntariul lui Florin Marin. Nu au lipsit plângerile antrenorului legate de arbitraj, îndeosebi pentru duelurile retur de la Craiova și Cluj. Dar și impresia că echipa timișoreană putea obține mai multe din duelul 2 cu Steaua, chiar pe ”Arena Națională” (0-1).

O veste bună pe final de sezon a fost că echipa a scăpat de depunctarea în cazul Pedro Henrique, capriciosul brazilian care a evoluat puțin din cauza accidentărilor și care a plecat mai repede acasă în decembrie. Prima tranșă de o sută de mii de euro a fost achitată cu ajutorul unui ”om de bine”. Totuși, problema financiară va domina foarte probabil clubul și în primăvară, chiar dacă nu la fel de grav ca alte colege de suferință din Liga I.

Ionuț Popa

Parcurs ireproșabil în Cupa Ligii, meritele lui Ionuț Popa

Competițiile KO au reprezentat în schimb zone în care ACS Poli s-a evidențiat strict pozitiv în acest sezon. În Cupa României timișorenii au obținut calificarea în sferturi în urma victoriilor clare cu divizionarele secunde Chindia Târgoviște și CS Afumați. În schimb, în Cupa Ligii elevii lui Popa sunt deja aproape de lupta pentru trofeu cu Steaua ori Dinamo. Bănățenii au eliminat Viitorul și Concordia Chiajna, pentru ca în ultimul joc al anului, manșa I a semifinalei, ACS Poli să se impună cu 4-2 pe înghețatul ”Trans-Sil” al lui ASA. O dublă revanșă în condițiile în care timișorenii au fost nevoiți din cauza gazdelor să joace și cu un echipament improvizat.

Până la urmă ACS Poli a încheiat anul 2016 pe un ton pozitiv, grație în mare măsură antrenorului Ionuț Popa și atmosferei pozitive din cadrul lotului. Cu mai mulți localnici și cu mai puțini bani, timișorenii au obținut scriptic o performanță superioară în teren față de perioada similară a sezonului trecut. Mai exact echipa lui Florin Marin plină de ”vedete” ori străini obținuse cu două puncte mai puțin (20 puncte) în primele 21 de runde. În clasament însă rămâne o grijă serioasă: poziția 13 din 14, cu doar 8 puncte contorizate, timișorenii trecând peste ASA după depunctarea suplimentară suferită de mureșeni alături de Pandurii și Gaz Metan, pentru datorii. Ardelenii sunt în pericol real să nu încheie sezonul, dar au și un joc în minus, partida neterminată cu gorjenii (2-0 la pauză) și pot trece înapoi pe 13 cu 9 puncte. Pentru ACS Poli există speranțe(, dar doar speranțe,) că în noul an TAS-ul va oferi o decizie pozitivă în privința recuperării penalizării de opt puncte, suferite pentru baremul scos între timp din regulament. Realist însă bănățenii pot rămâne pe prima scenă prin problemele mai mari ale altor contracandidate.

ACS Poli Timișoara (statistica jucătorilor în sezonul de toamnă al Ligii I):

Cătălin Straton (18 meciuri / 0 goluri), Vasile Curileac (3/0), Mădălin Smaranda (0/0) (portari); Leopold Novak (9/0), George Neagu (6/0), Harald Fridrich (0/0), Cristian Scutaru (14/1), Cristian Bocșan (14/0), Gabriel Cânu (11/1), Deian Sorescu (5/0), Alin Șeroni (19/1), Bogdan Străuț (15/0) (fundași); Fernando Llorente (13/0), Adrian Poparadu (4/0), Cristi Bărbuț (19/1), Marius Croitoru (18/1), Cătălin Doman (16/3), Alin Cârstocea (16/1), Andrei Artean (20/2), Cătălin Vădrariu (8/0), Iulian Roșu (6/0) (mijlocași); Alexandru Popovici (17/2), Cătălin Vraciu (5/0), Robert Elek (5/1), Octavian Drăghici (10/4), Sebastian Mailat (13/0), Cosmin Bârnoi (0/0), Pedro Henrique (4/2), Andrei Sîntean (2/0).

1 COMENTARIU

  1. Sa fim bine intelesi, ascensiunea echipei Poli se datoreaza in primu rand d-lui Popa iar in al doilea rand d-lui Dragoi. Nici Primaria dar nici Consiliu Judetean, n-au nici un merit, ba din contra cand au vazut o echipa cazuta la Pamant cei de la Consiliu Judetean le-au cerut si chirie sa mai joace pe Stadionu Paltinisan, sa nu mai spun ca suprafata terenului e jalnica dupa ce au hotarat oamenii de bine ai Timisoarei sa joace si echipa de Rugby pe acelasi teren !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.