Surpriză pentru localnicii unui sat din Banat: s-au întâlnit pe uliță cu...

Surpriză pentru localnicii unui sat din Banat: s-au întâlnit pe uliță cu un zimbru. De ce s-a separat de turma din Munții Țarcu

0
DISTRIBUIȚI
zimbru ratacit
Un zimbru se plimbă printr-un sat din județul Caraș-Severin

Localnicii din satul Feneș, comuna Armeniș, din județul Caraș-Severin, au avut surpriza de a se întâlni, în ultima perioadă, cu un zimbru. Este vorba de o femelă tânără ce provine dintr-o grădină zoologică, care a fost reintrodusă în sălbăticia din Munții Țarcu în anul 2015, în cadrul unei inițiative a WWF-România, Rewilding Europe, împreună cu autoritățile locale.

Potrivit reprezentanților WWF România, exemplarul s-a separat de turma mare aflată în Măgura Zimbrilor și a coborât în satul Feneș. Astfel, zimbrul a fost observat de mai multe ori de către localnici umblând prin sat și mai ales în apropiere de mănăstirea Sf. Nectarie, iar rangerii au dedus că animalul este obișnuit cu prezența umană.

Cei de la WWF România spun că în cazul unor ierni deosebit de grele, în primul an petrecut în sălbăticie, zimbrii reintroduși în Munții Țarcu sunt hrăniți suplimentar de către rangeri cu fân și concentrate. Prin urmare, și în acest an au fost duse în Măgura Zimbrilor șapte tone de fân și aproape o tonă de concentrate. “Din informațiile pe care le avem, înțelegem că zimbrul care a coborât în satul Feneș a fost hrănit de localnici și oamenii s-au apropiat nerecomandat de mult de animal pentru a-i face poze, ceea ce a alimentat comportamentul habituat al acestuia”, transmite WWF România, prin intermediul unui comunicat de presă.

Specialiștii mai spun că zimbrul a coborât în localitate pentru că a simțit un pericol, fiind observate în zonă urme de lup și urs, dar și pentru că este un exemplar care se adaptează mai greu la viața sălbatică și astfel a fost eliminat din turmă.

“Rangerii WWF/Rewilding și echipa WWF locală au intervenit în zonă de mai multe ori în cursul lunii decembrie 2016 și au îndepărtat zimbrul spre zona de est, acolo unde este și turma.


Pentru hrană și pentru a căuta refugiu de pericolele menționate, acesta a revenit însă în sat; în data de 30 decembrie, a fost din nou îndepărtat și i-a fost pusă hrană suplimentară și în zona din afara satului. Echipa este în teren și monitorizează în continuare, zilnic, evoluția situației, procedând conform normelor de gestionare a animalelor sălbatice: contact minim și încercarea de a-l îndepărta de localitate și atrage înspre turmă”, mai transmite WWF România.

Vă reamintim că WWF-România și Rewilding Europe au demarat în anul 2012 o inițiativă de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu, care au dispărut din zonă în urmă cu aproximativ 200 de ani. Astfel, primul transport a avut loc în mai 2014. În fiecare an de atunci, în primăvară sau la început de vară, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere și rezervații naturale din Europa, din țări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia.

Toate exemplarele transportate până acum în Munții Țarcu se află în libertate din iunie și respectiv septembrie 2016. În ceea ce privește interacțiunea cu oamenii, zimbrii nu prezintă un pericol iminent sau imediat, însă nu trebuie uitat faptul că sunt animale sălbatice, iar atragerea lor cu mâncare sau căutarea unui contact direct cu ei este contraindicat, tocmai pentru a evita formarea unei dependențe față de om, care cu greu mai poate fi ulterior corectată, și provocarea de pagube.

Sursa foto: Express de Banat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.