TIMIȘOARA UITATĂ Anavi Ádám, ceasornicarul devenit profesor și autor care i-a tradus...

TIMIȘOARA UITATĂ Anavi Ádám, ceasornicarul devenit profesor și autor care i-a tradus pe Eminescu și Arghezi în maghiară

0
DISTRIBUIȚI
Anavi Ádám
Anavi Ádám

Confrații săi, dintre care mulți atinseseră deja vârste respectabile, îl numeau pe Anavi Ádám, la începutul acestui secol, „veșnic tânărul scriitor”, pentru mintea sa limpede și creativă, pentru optimismul, vitalitatea și umorul său molipsitor, care nu-l părăseau niciodată.

Un profesor îndrăgit și respectat

S-a născut la Turda în 26 februarie 1909, într-o familie evreiască de limbă germană, sub numele de Francisc Frucht. Tatăl său, Izidor Frucht, era ceasornicar și, după ce a trăit la Viena și la Bratislava, și-a deschis în 1899 un atelier de ceasornicărie la Turda. Fiul său a absolvit învățământul preuniversitar în orașul natal și a făcut ucenicie în atelierul de ceasornicărie al familiei, dar a plecat apoi pentru a studia filosofia și psihologia la Universitatea din Cluj.

În 1937 s-a stabilit la Timișoara, unde a fost profesor de filosofie, logică, psihologie și sociologie la liceul piarist, la care învățau elevi de toate etniile și confesiunile. În 1940 a fost expulzat din liceu și a continuat să predea aceleași materii, dar și limba germană la liceul izraelit, desființat în 1948, o dată cu toate celelalte școli confesionale. Aici participa și la cercurile culturale ale elevilor, unde aceștia își prezentau creațiile sau scurte eseuri despre lecturile lor, ori se făcea muzică. A rămas în amintirea foștilor săi elevi drept unul dintre cei mai respectați și îndrăgiți profesori ai acelor ani.

Anavi Ádám, omul-profet

Încă de la 16 ani, pe vremea când deprindea meseria de ceasornicar în atelierul tatălui său, a știut că vocația sa e poezia și visa la universul fascinant al acesteia, la versurile pe care avea să le șlefuiască cu grijă, ani de-a rândul. În deceniile care au urmat s-a remarcat ca poet, dramaturg, scriitor și publicist, sub numele Anavi Ádám. Pseudonimul nu a fost întâmplător ales, căci în ebraică „ha-navi” înseamnă profetul, iar Adam este omul. Un alt joc de cuvinte care s-a potrivit a fost legat de cuvântul „anavim”, care în ebraică înseamnă strugure, în timp ce numele mamei sale înainte de căsătorie, Traub, semnifică același lucru.

A debutat în 1934 în publicistică, iar în 1940 și-a publicat prima carte, volumul de teatru „Dreptatea bătrânilor”. A colaborat la numeroase reviste maghiare dar și la revista timișoreană de cultură „Orizont”, a fost responsabil al cenaclului „Ady Endre”, apoi președintele cercului literar „Franyo Zoltán”, a publicat numeroase volume de versuri, dramaturgie, poezii satirice, cărți pentru copii, traduceri, multe din poeziile sale fiind publicate în antologii din Ungaria. Remarcabile sunt traducerile în limba maghiară ale lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau ale unor poeți contemporani și scriitori ai locului, contribuind astfel la afirmarea unor valori românești în străinitate.

„Mi-ar fi drag să fiu drag”

Lirica sa filosofică și ludic-umoristică are accente sarcastice, ironice și șocante, așa cum și orice dialog cu Anavi Ádám era plin de vervă și umor spontan. Esența operei și a filosofiei sale a fost explicată chiar de poet, într-un interviu acordat în ultimul an al vieții: „Marele poet descoperă în om lucruri pe care fiecare le trăiește și nu e conștient de existența lor… e un sentiment care de mii de ani există în omul care trăiește în societate și acest sentiment a fost simțit de mii și mii de oameni în mii de ani și încă nimeni n-a exprimat asta, n-a descoperit acest lucru cum îl descoperă Ady Endre în câteva silabe, spunând «mi-ar fi drag să fiu drag»… toată lumea are dorința asta”.

I s-au decernat numeroase premii în țară și străinătate: Premiul Asociației Scriitorilor Timișoara (1970), Premiul de Excelență (1995), Diploma de Onoare a municipiului Timișoara pentru creație artistică (1995), a fost distins cu ordinul național „Serviciul Credincios” în rang de Cavaler (2002) și cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara.

Important reper pentru viața culturală timișoreană, Anavi Ádám s-a stins din viață în 23 februarie 2009, cu trei zile înaintea împlinirii centenarului, în cinstea căruia, la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, era programată premiera absolută a ultimei sale comedii, „Matyi al doilea” și era așteptat ca oaspete de onoare.


A fost înmormântat în cimitirul evreiesc din Calea Lipovei, chiar în ziua în care ar fi împlinit o sută de ani și când a avut loc premiera piesei sale. În amintirea sa, o stradă din Timișoara îi poartă numele.

Surse foto: uniuneascriitorilortm.ro, bjt2006.org, banaterra.eu, antikvárium.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.