Cel mai bun restaurator român, omagiat la Timișoara. Vezi ce evenimente au...

Cel mai bun restaurator român, omagiat la Timișoara. Vezi ce evenimente au loc la Casa Artelor în perioada următoare

0
DISTRIBUIȚI

Arhitectul Ștefan Balș (1902-1994), cel mai important reprezentant al școlii românești de restaurare, este personajul central al unei expoziții-document despre păstrarea trecutului, a valorilor, a locurilor și lucrurilor esențiale, care va fi vernisată joi, 16 februarie, ora 18.00 la galeria Pygmalion de la Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha și va putea fi vizitată până în 1 martie.

Expoziția, care face parte din ciclul de proiecte culturale „Restauratori români”, finanțat de Uniunea Arhitecților din România, va fi prezentată de arh. Anca Filip, coordonator al proiectelor culturale în cadrul Institutului Național al Patrimoniului. „Arhitectul Ștefan Balș a avut o contribuție determinantă în domeniul teoriei și practicii restaurării monumentelor istorice din România. Intervențiile de restaurare desfășurate de Ștefan Balș s-au bazat pe o cunoaștere aprofundată a istoriei arhitecturii, a materialelor și tehnicilor tradiționale de construire, pe o consistentă documentare istorică și arhitecturală, pe o riguroasă cercetare in situ a monumentului. El a știut să «citească» urmele lăsate pe baze de turlele dispărute, să identifice etapele istorice succesive ale monumentului după amprentele găsite pe ziduri, pe parament și în săpăturile arheologice, să interpreteze tablourile votive, toate acestea pentru restabilirea continuității formale de origine și a unității plastice a monumentului istoric, recurgând uneori la intervenții de reîntregire și reconstituire, pe baza analogiilor structurale și stilistice” spun organizatorii expoziției.

Un nou spectacol, pus în scenă special pentru copii, are loc sâmbătă, 18 februarie, ora 17.00, în sala StudioArt de la Casa Artelor.


Este vorba de spectacolul muzical “Ghetto” de Simona Vintilă, realizat de Teatrul Țache împreună cu studenții modulului de music-hall de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, în care vedete sunt nouă copii talentați cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Spectacolul face parte dintr-un program inedit al Teatrului Țache, o serie de spectacole muzicale în care protagoniști sunt copiii și care au fost foarte bine primite de către public. Următoarea reprezentație va avea loc în 25 februarie, în aceeași sală și la aceeași oră.

În 21 februarie, la ora 19.00, Casa Artelor va găzdui spectacolul-lectură „Gardenia sau Griji cu lapte” de Elzbieta Chowaniec, din repertoriul teatrului maghiar „Csiky Gergely”, un spectacol de mare succes despre destinele a patru femei cu existențe zbuciumate în vremuri la fel de tulburi. Spectacolul se dorește a fi o continuare a dialogului cu liceenii și studenții mai ales, pentru familiarizarea acestora cu texte valoroase ale dramaturgiei contemporane. Acesta va fi, de altfel, interpretat de studenții și elevii Brenda Bernad, Maria Brândușă, Maria Bujancă, Oana Nedelcu, Ioana Nițulescu, Iulia Pal, Vanesa Serac și Andreea Todinca, în regia lui Victor Dragoș, și va fi susținut în limba română. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.