Cetatea Devei, magnet pentru turiști. Vezi câți oameni au vizitat-o în 2016...

Cetatea Devei, magnet pentru turiști. Vezi câți oameni au vizitat-o în 2016 și cât de ușor se ajunge la fortificație

1
DISTRIBUIȚI

cetatea devei

Cetatea regală a Devei a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul României, după ce fortificația medievală a fost restaurată cu bani de la Uniunea Europeană.
Cetatea care domină orașul Deva, din județul Hunedoara, atrage turiști ca un magnet, indiferent de anotimp. Asta pentru că deși se află pe un vârf de deal, la monumentul istoric se poate ajunge foarte ușor, cu telecabina.

Potrivit reprezentanților municipalității, aproape 187.000 de turiști români și străini au vizitat, în anul 2016, Cetatea Deva. Numărul vizitatorilor este mai mare cu 43% față de anul 2015. Statistica include doar turiștii care au urcat la fortificația medievală folosind telecabina.

Una dintre explicații ar fi faptul că Cetatea Deva a fost restaurată cu fonduri europene recent, recepția lucrărilor fiind făcută în primăvara anului trecut, când au fost deschise și două incinte.
Din 2007 și până în 2012, cetatea a fost scoasă din circuitul turistic, iar lucrările au fost oprite complet, acestea fiind reluate în anul 2013 în cadrul unui proiect european în valoare de 39 de milioane de lei, ce au avut menirea să refuncționalizeze obiectivul și să atragă tot mai mulți turiști.

După reparații, zidurile și porțile cetății au fost refăcute, dar și Camera de Artilerie a Bastionului. De asemenea, și drumul de acces a fost modernizat și a fost construit un pod de acces între incintele II și III, cu bani de la bugetul local.

Legendele Cetății Deva

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Monumentul istoric a fost ridicat în secolul al XIII-lea și a fost unul dintre așezările militare strategice ale Transilvaniei.

“A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conți și de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Și-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare și întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuință. Nu una austeră, ci una de lux”, este descris obiectivul turistic pe site-ul Cetății Deva.

Cetatea Devei a fost părăsită și lăsată în paragină după revoluția din 1848 – 1849, când a fost ocupată de armata maghiară. În 1849, magazia de pulbere a cetății a explodat, monumentul fiind grav distrus, mai ales în jumătatea estică.

În jurul Cetății Deva s-au născut mai multe legende fascinante, de-a lungul timpului, printre care și una ce seamănă cu cea a meșterului Manole.


Astfel, se spune că ziditorul fortificației a fost un meșter Manole, cunoscut în versiunea maghiară ca Kelemen, un zidar care împreună cu 12 ortaci s-au angajat să construiască cetatea, iar în schimb primeau aur și argint. Însă, nu aveau niciun spor, pentru că ce realizau ziua, noaptea se surpa. Disperați, aceștia au făcut un legământ să ardă soția care va sosi prima în ziua următoare, iar cenușa să fie amestecată în tencuială. Cea care a fost jertfită a fost chiar soția meșterului Kelemen și astfel Cetatea Devei s-a putut ridica.

Panorama care aduce turiștii în Cetatea Devei

Accesul către cetate se poate face urcând cele 113 trepte, la capătul cărora se află două alei, sau cu telecabina, care are o capacitate de 16 locuri, care a fost inaugurată în anul 2005. Aceasta este singurul ascensor înclinat din România, iar lungimea traseului este de 278 de metri, distanță care este parcursă în aproximativ trei minute.

Turiștii care ajung să viziteze Cetatea Devei sunt impresionați de monumental istoric, dar mai ales de priveliștea de care au parte. Asta pentru că din vârful de deal poate fi admirat orașul Deva, dar și Valea Mureșului și dealurile din apropiere.

În viitor, municipalitatea își propune să reabiliteze și incinta interioară a Cetății Devei, dar și să realizeze în vârful monumentului un amfiteatru pentru spectacole.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.