Datornici la Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara? În funcție de sumă, creanțele...

Datornici la Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara? În funcție de sumă, creanțele vă pot fi șterse

0
DISTRIBUIȚI

Aveţi datorii către Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara? Nu doar că aveți șansa să scăpați fără executare silită, dar creanțele pot fi chiar șterse din oficiu. Totul în baza unui articol din Codul de Procedură Fiscală care spune că datoriile mai mici de 40 de lei rămase neplătite până la finele anului precedent devin nule. Aleșii locali vor avea pe masă la următorul plen un proiect prin care se aprobă ștergerea unor datorii de în valoare totală de 97.551, 41 lei.

În referatul semnat de primarul Nicolae Robu se arată că „pentru realizarea măsurilor necesare în vederea încasării acestor creanțe fiscale, cheltuielile de executare, necesare a fi avansate, începând cu cele ce privesc comunicarea somației până la cele de privesc măsurile de executare silită, respectiv poprire și valorificare a bunurilor, depășesc valoarea creanței fiscale urmărite.


De asemenea, modalitățile de executare a unei creanțe al cărui cuantum este sub 40 de lei sunt oarecum restrânse pentru organul de executare și prin raportare la prevederile art. 227 din Legea nr. 207/2015. În virtutea principiului protecției debitorului, legiuitorul a legiferat posibilitatea organului fiscal local de a aproba prin autoritățile sale deliberative, anularea creanțelor fiscale locale aflate în sold la sfârșitul fiecărui an fiscal și a căror valoare nu depășește 40 de lei atât pentru a evita efectuarea de cheltuieli ale organului fiscal care ar putea depăși valoarea creanței urmărite cât și pentru a evită neplăcerile generate de măsurile specifice de executare silită a debitorilor persoane fizice, în vederea stingerii unei creanțe a cărei valoare nu justifica de cele mai multe ori procedurilor și demersurile legale necesare a fi întreprinse în vederea încasării/recuperării acestor creanțe”.

Interesant este faptul că în precedenta legislatură, în CL Timișoara a avut loc un adevărat război între aleșii locali PSD care au propus ștergerea unei părți a penalităților aplicate rău-platnicilor, tot în baza unei legi. Primarul Nicolae Robu s-a opus însă vehement, acuzând social-democrații că ar încuraja oamenii să nu își achite dările.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.