Dezbatere pe tema taxei de depozitare a deşeurilor la Primăria Timişoara. Ce...

Dezbatere pe tema taxei de depozitare a deşeurilor la Primăria Timişoara. Ce au cerut cetățenii companiei Retim

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de oameni au luat parte la dezbaterea publică organizată, astăzi, de Primăria Timişoara pe tema creşterii tarifelor percepute de Retim. Deşi subiectul a fost o majorare a taxei, participanţii au fost calmi şi au avut solicitări punctuale.

Conducerea societăţii a explicat că „este vorba de o lege aprobată în 2012 care instituie o taxă de depozitare pentru cantităţi de deşeuri depozitate. Taxa a fost prevăzută cu aplicare din 2017 cu taxa de 80 de lei pe tonă depozitată şi creştere din 2018 la 120 de lei pe tonă. Am făcut în 12 ianuarie o adresă prin care am solicitat o majorare a tarifului cu 1,31 de lei pe metru cub pentru persoană şi 13 lei pentru fiecare metru cub de deşeuri colectate de la agenţii economici. Vrem să facem precizarea că această tacă este redusă faţă de alte localităţi din România, în parte şi graţie investiţiilor pe care le-am făcut de-a lungul timpului (…) Am reuşit să reducem cu 15% cantitatea de deşeuri depozitate. Scopul taxei este să finanţeze infrastructura în domeniul mediului şi în cadrul serviciilor de salubritate, deci construirea unor instalaţii de tratare a deşeurilor şi remotivarea şi conştientizare a utilizatorilor cum că producerea de deşeuri implică costuri”.

Consilierul local PSD Ion Ardeal Ieremia a atenţionat conducerea Retim că pe strada pe care locuieşte el se foloseau trei tomberoane, inclusiv unele pentru reciclare, însă locatarii au fost notificaţi că nu mai au voie să arunce doze de aluminiu.


Ulterior, două din cele trei pubele au fost ridicate, rămânând una singură, care a fost mutată lângă rigola unde gunoiul nu se colecta selectiv. Consilierul local PNL Adrian Lulciuc a dorit să ştie ce a făcut Retim pentru educarea populaţiei cu privire la reciclare.

Gheorghe Para, directorul general al Retim, a explicat că din 2009 „am făcut eforturi împreună cu CLT şi cu administraţia locală până în prezent pentru ca gestiunea deşeurilor într-un oraş ca Timişoara să se facă în condiţii apropiate de cele din marile oraşe din Europa. De exemplu, am pus 50.000 de pubele gratuite la dispoziţia cetăţenilor din Timişoara”. Reprezentanţii Retim au explicat că pentru acest an au bugetate nu mai puţin de 50.000 de pubele pentru colectare reciclabilă. Un alt participant a cerut ca poliţia locală să patruleze mai des prin cartiere, pentru a depista oamenii străzii care caută în tomberoane şi fac mizerie, în vreme ce preşedintele FALT, Petru Olaru, a cerut înfiinţarea unui număr de telefon unde oamenii să poată sesiza cine face mizerie, pentru a evitav ca asociaţiile de locatari să fie amendate fără temei.

La întrebarea consilierului local Simion Moşiu de la PNL ce se întâmplă dacă timişorenii nu vor plăti mai mulţi bani la Retim, conducerea societăţii a declarat că „nu vorbim de faliment, dar putem să facem colectarea deşeurilor şi să suportăm această taxă. Nu o putem suporta, nu avem resursele financiare necesare”. Părerile participanţilor au fost împărţite relativ egal în pro şi contra majorarii tarifelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.