EXCLUSIV Comisarul Cristinel Șaptebani, șeful PTF Jimbolia, audiat de DNA. Vezi conexiunea...

EXCLUSIV Comisarul Cristinel Șaptebani, șeful PTF Jimbolia, audiat de DNA. Vezi conexiunea cu polițiștii de frontieră arădeni

5
DISTRIBUIȚI

Comisarul Cristinel Șaptebani, șeful punctului de trecere a frontierei Jimbolia, a fost audiat, astăzi, la DNA Timișoara în dosarul în care la începutul lunii ianuarie au fost ridicați 18 polițiști de frontieră din vămile arădene pentru luare de mită și trafic de influență. Cel mai important  personaj a fost comisarul Avram Florin, de la sectorul Vărșand, cel care l-a ajutat pe investigator să introducă în țară două transporturi de cauciucuri uzate și i-a spus că poate rezolva inclusiv aducerea în țară a unor camioane încărcate cu țigări din Serbia, prin vămile din Timiș.

Investigatorul a fost de acord, iar Avram l-a sunat pe fostul său coleg de școală – comisarul Cristinel Șaptebani, acum șeful punctului de frontieră de la Jimbolia. Extrem de precaut acesta s-a întâlnit cu Avram, dar a refuzat un contact direct cu investigatorul. După discuții, Avram a cerut 11.000 euro pentru el și alte 30.000 euro pentru Șaptebani, asigurându-l pe investigator că TIR-ul cu țigări va intra fără probleme în țară.


Tranzacția nu a mai avut loc pentru că suspecții au fost ridicați de către anchetatori. În lipsa colaborării comisarului Avram, care a rămas singurul inculpat arestat, Șaptebani a fost audiat, astăzi, ca martor în dosar, în prezența unui avocat. La ieșirea din sediul DNA Timișoara, Cristinel Șaptenbani a refuzat să facă vreun comentariu.

Vă reamintim că după investigațiile DNA privind corupția din vămile de la granița cu Serbia, deşi subordonaţii săi au declarat că i-au dat şpagă, iar investigatorul DGA că, în calitate de şef la Moraviţa, Şaptebani a dat drumul în ţară maşinilor pline cu ţigări de contrabandă, acesta a fost avansat după descinderile din vămi. Cu protecţia directă şi publică a ministrului de Interne Traian Igaş, comisarul a fost numit şeful Poliţiei de Frontieră Caraş Severin. Din interceptări a reieşit că soţia sa, vameşul Neta Şaptebani este cea care l-a anunţat pe vameşul arădean Mihnea Feneşan, cu două zile înainte, că vine DNA. Fratele acesteia, tot poliţist de frontieră, îl are ca naş pe chestorul Ioan Târsănoagă de la IGPF. De altfel, soţii Şaptebani sunt cercetaţi de DNA în dosarul disjuns din dosarul şpăgilor din vămi.

 

5 COMENTARII

  1. Bun,sunt anchetati,rezultate?ii dau in primire pe toti,ei raman bine mersi,ba,sunt si avansati!Un tanar de cateva luni in retea,din lotul „Moravita”,face parnaie la greu,plus vrun milion de euro de dat la stat,el sa fi fost nr.1 in retea?

  2. Există probe la dosar că despre faptele inculpaţilor se ştia cu mult timp în urmă de la monitorizare, cercetări cu privire la acest fenomen infracţional la graniţa româno-sârbă, fiind demarate încă din anul 2008, în dosar nr. 54/P/2008 al D.N.A., care nu s-a mai finalizat. Gravitatea acestui cadru infracţional este accentuată şi de numeroasele referiri (rezultate din convorbirile ambientale aflate la dosar) ale membrilor grupării criminale la perioada anterioară declanşării cercetărilor în acest dosar, când, aşa cum au evocat interlocutorii, se obţineau din această activitate infracţională sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu (…) Din numeroasele discuţii purtate în mediul ambiental (administrate ca mijloace de probă, conform art. 911 şi urm. din C.p.p.), a reieşit că activitatea infracţională desfăşurată de către lucrătorii vamali şi de poliţiştii de frontieră puşi sub învinuire în prezenta cauză era cunoscută şi tolerată, ei invocând o „protecţie” din partea şefilor ierarhici, până la nivelul structurilor centrale, obţinută în schimbul remiterii unei părţi din acele foloase. De asemenea, pe parcursul monitorizării, chiar colaboratorii au arătat că anumite sume de bani care erau împărţite, erau puse deoparte spre a fi date şefilor ierarhici (…)

  3. Nivelul traficului prin vamă este extrem de relevant deoarece, cu cât sunt mai multe maşini, cu atât banii primiţi ca şpagă sunt mai mulţi. „Noaptea trec 120 – 130 de maşini, iar ziua, ca medie, sunt undeva la 18 – 20 de maşini pe oră. Dintre acestea, cam 60% sunt autoturisme, iar restul sunt TIR-uri, microbuze şi autobuze”, susţine sursa. Calculul şpăgii potenţiale trebuie făcut la o medie, pentru că nu toţi cei care tranzitează frontiera dau bani vameşilor sau poliţiştilor de frontieră. „Sunt care dau 5 sau 10 euro, dar sunt şi care dau 50 de euro sau mai mult. Există şi cazurile în care nu se dă nimic, mai ales la autoturisme. Ca principiu, s-ar putea face o medie de 10 euro pe maşină, ceea ce ar însemna undeva la 200 de euro pe oră. Dacă se calculează la 24 de ore, se ajunge la 4.800 de euro. Daniela Mârza a fost găsită cu 3.500 de euro în poşetă, ceea ce confirmă calculul meu”, spune sursa din vamă.Dezvăluirile VAMEŞULUI DE GARDĂ: „Cine nu ia şpagă, zboară! Cea mai mare pedeapsă pentru un vameş e să fie trimis la Aeroport”.A rezultat o medie de 150.000 de euro lunar. „Toţi intră în sistem sau, dacă refuză, sunt ejectaţi, exact ca la un transplant unde organul nou nu este tolerat de organism”, afirmă „Vameşul de Gardă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.