Judecătorul Horațius Dumbravă: „E inadmisibil să te gândești la o modificare legislativă...

Judecătorul Horațius Dumbravă: „E inadmisibil să te gândești la o modificare legislativă în favoarea a trei – patru oameni”. Ce crede fostul președinte al CSM despre OUG 13 și OUG 14 VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Judecătorul Horațius Dumbravă a dezbătut în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, situația mult comentatelor ordonanțe de urgență 13 și 14. Fostul președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii a spus că ar fi fost firesc ca Parlamentul să acționeze diferit în ceea ce privește cele două ordonanțe.

„Faptul că s-a reacționat în fața OUG 13 este un semn de democrație, întrucât poporul a arătat că nu vrea să se întoarcă în anii anteriori. Eu m-aș fi așteptat ca Parlamentul să abroge în același timp ordonanța 13, împreună cu adoptarea OUG 14 și să se pornească de la o inițiativă legislativă venită de la Parlament sau de la Guvern”, a opinat Horațius Dumbravă, invitat în studioul HDV. Acesta a completat spunând că „este inadmisibil să te gândești la o modificare legislativă în folosul a trei – patru persoane, doar la binele lor. De exemplu, traficul de droguri afecteaza o generație înteragă de tineri, noi trebuie să luăm măsuri, să limităm astfel de nereguli. Acești oameni se limitează doar la propriile lor persoane, la prietenii lor, însă societatea românească a realizat că nu e admisibil așa ceva, că nu are voie să se întâmple”.

„Sistemul judiciar a participat efectiv la construirea acestor coduri. La momentul în care s-a decis că ele trebuie să intre prin asumarea răspunderii, la vremea respectivă nu era atâta emoție. Noi ne-am opus, dar nu pentru că acele texte erau prost făcute, ci ne-am opus pentru că nu era asigurată infrastructura necesară, nu aveam personalul necesar și nu exista nici pregătirea profesională pusă la punct.


Dacă o aveam din timp făcută, eu spun că puteam să vedem consecințele intrării în vigoare a unor astfel de articole. E ca și cum aș încerca să scuz sistemul juridic, dar sper să nu o fac”, a declarat Horațius Dumbravă, la care a ținut să adauge în mod expres cum că „ei au adoptat codul așa cum l-au adoptat. Au trecut prin comisiile juridice de la ambele camere. Nici parlamentarii cu pregătire juridică și experții care au lucrat în jurul lor nu au observat posibilele sincope, și au fost peste 53 numai pe Codul Penal și pe cel de Procedură Penală. Există o fiolozofie diferită de a vedea noile coduri, odată de cei care le-au construit și adoptat și o alta din perspectiva Curții Constituționale. Cine avea dreptate e mai puțin important. E important să respectăm deciziile CC, să le punem de acord”. Totuși, în ciuda acestora, Horațius Dumbravă a fost de acord că la vremea respectivă nu au fost semnalate chestiunile care produc probleme acum.

Invitatul PRESSALERT LIVE a mai fost de părere că graba a stricat treaba în ceea ce privește deciziile de modificare. „Ce a deranjat a fost graba cu care s-a luat decizia că trebuie modificate, fără o consultare reală a sistemului judiciar, și, odată neconsultat, s-ar putea ca și aceste texte aprobate prin OUG să nu reziste și se va repercuta asupra proceserol aflate pe rol. Hotărârea de a-și asuma Guvernul aceste legi a fost intempestivă, dar au făcut-o în comun de acord toate partidele”, a declarat Horațius Dumbravă.

Cât despre curățarea eficientă de propriile „uscături”, judecătorul Dumbravă este de părere că s-au înregistrat efecte pozitive în acest sens și că judecătorii sau procurorii nu sunt tratați cu blândețe. „Întâmplarea face că am dat multe avize de arestare preventivă la judecători, în cei șase ani de mandat. Eu spun că, totuși, sistemul de justiție a reușit să inițieze și să pornească pe acest drum de a-și curăța propria ogradă. Aici vă contrazic, sunt pedepse de 6 ani, 8 sau 12 ani la judecător și procuror. Ca profesionist vă spun, depinde de circumstanțele cauzei. Nu știu de ce acel judecător sau procuror a primit 3 ani, trebuie văzut de la caz la caz. Eu spun, totuși, că nu se întâmplă așa ceva”, a susținut Horațius Dumbravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.