Molnar Zsolt: „În România, termenul de autonomie a prins conotaţii negative”. Ce...

Molnar Zsolt: „În România, termenul de autonomie a prins conotaţii negative”. Ce spune fostul deputat UDMR despre regionalizarea ţării

0
DISTRIBUIȚI

Invitat în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, fostul deputat de Timiș Molnar Zsolt, a vorbit despre subiectul autonomiei şi cel al regionalizării, cea din urmă foarte necesară, din punctul său de vedere. Acesta spune că termenul de autonomie s-a denaturat iar acum oamenii tind săl perceapă eronat.

Termenul de autonomie a devenit în România unul cu foarte multe conotaţii negative, în timp ce în Uniunea Europeană există, dacă reţin bine, 15 forme de autonomie teritorială funcţională în diferite locuri. Noi, UDMR, avem acest lucru asumat din 1993. Discutăm despre descentralizare. România a rămas şi acum un stat puternic centralizat. Pentru un aviz trebuie sa mergem la Bucureşti, pentru a avea banii ce îi producem aici, la fel. Credem că România are nevoie de descentralizare. În momentul în care ne uităm la cum se face descentralizare în vestul Europei, vom găsi că unele forme de autonomie sunt cele mai de succes forme de autorizare”, a specificat, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Molnar Zsolt.

„Există şi o vină în partea maghiară.


Şi noi, ca orice comunitate, avem oameni care au diverse opinii, unele care se opun”, a spus Molnar Zsolt.

Acesta a mai dezvăluit că UDMR este singurul partid care a făcut ceva concret în Parlament, în privinţa regionalizării. „Acest termen de autonomie nu mai poate fi folosit în România pentru a descrie o formă de administraţie locală, implementată în diverse feluri în UE. În pasul următor avem nevoie să creştem gradul de productivitate la nivelul regiunilor. UDMR este singurul partid din România care are o propunere concretă în Parlament pentru regionalizarea României. Se găsesc şi hărţi. Am propus, conform propunerilor de la UE, pe criterii geografice, istorice. Conform acesteia, sunt 16 regiuni, care corespund mai bine decât acele regiuni imense, propuse iniţial. Sunt subiecte care trebuie să aibă o dezbatere publică clară, limpede, prin care putem să ajungem la anumite soluţii”, a declarat Molnar Zsolt.