ANALIZĂ Poli versus Poli: duelul alb-violeților. Cum au evoluat de-a lungul anilor...

ANALIZĂ Poli versus Poli: duelul alb-violeților. Cum au evoluat de-a lungul anilor cele două proiecte fotbalistice rivale din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Galeria lui ASU Politehnica la meciul cu Mama Mia Becicherecu Mic

 

Au trecut patru ani și jumătate de la ”Marea Schismă” din fotbalul timișorean, de după distrugerea echipei lui Marian Iancu. Galeria și alți suporteri timișoreni au ales să susțină, inclusiv financiar, echipa de amatori a Universității Politehnica, pe care au dus-o până în Liga a II-a. De partea cealaltă, ACS-ul, format de autoritățile locale via Recaș direct în B, a rămas norocos în Liga I după examenul căzut pe dreptungiul verde.

Nebunia frumoasă a suporterilor

2012 a fost un ”moment zero” în fotbalul timișorean. Sătui de patronii din fotbal, fie că poartă numele de Zambon, Iancu ori autorități publice locale, druckerii de pe Bega au hotărât să susțină echipa de amatori a Universității Politehnica. Nu doar prin simpla prezență la meciuri, ci și financiar, clubul de fotbal fiind preluat managerial de suporteri. După un început mai greu și trei ani de aventuri județene, ASU Poli a ajuns în eșaloanele naționale și a promovat în 2016 în Liga a II-a. ”Nu e peste, e foarte peste așteptări, clar. Nu neapărat vorbind de eșalonul în care jucăm, ci de ceea ce s-a creat în jurul echipei. Nimeni nu credea în fotbalul fără patroni, că noi suporterii putem să ținem un club”, a spus Sebastian Novovic, președintele Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria.

Deocamdată ASU Poli, echipa care joacă pe arena ”Știința”, are ca obiectiv menținerea în antecamera elitei, mai ales că după un start slab ”Băieții în ghete” ocupă doar locul 15, neretrogradabil însă. ”Banii au fost mereu o problemă, bineînțeles, că de ei depinzi să faci multe lucruri. Am încercat să facem lucruri bune cu bani puțini. Ne-am lovit și de refuzul jucătorilor. Sunt unii care au venit, alții au rămas pe aceeași mentalitate”, a adăugat cel poreclit ”Mihalcea”. În prima jumătate a sezonului pentru trupa pregătită de Sorin Brîndescu s-au cheltuit sub 200.000 de euro.

Neatrăgătoarea ACS Poli

De partea cealaltă, ACS Poli a avut un parcurs ”sinusoidal” în primele două eșaloane. Cu un buget asigurat de autoritățile locale și județene, echipa mutată de la Recaș la Timișoara a promovat de două ori în Liga I, pentru ca de fiecare dată să dezamăgească și să retrogradeze, pe teren, înapoi în B. Cinci milioane de euro au fost cheltuiți doar de la bugetul local până la blocarea finanțării în vara lui 2015 de către Curtea de Conturi. Iar echipa susținută frenetic de primarul Nicolae Robu a evoluat deseori cu doar câteva sute de suflete pe ”Dan Păltinișanu”.

Fani ACS Poli la jocul cu FC Botoșani din vara trecută

Prin contrast echipa suporterilor a adunat uneori și peste o mie de ultrași în deplasări județene.


Un ”secret” nedescoperit de multe cluburi din țară a fost exploatat la maximum cu resurse minime de către fanii ASU Poli. ”O componentă importantă în care ne dorim să facem multe e marketingul. Am reușit să ne promovăm mai bine decât alte cluburi cu mult mai multe resurse, chiar și de aici din zonă. E și capitolul în care investim cel mai mult. Ai nevoie mereu de idei creative pentru materiale, de ceva nou”, a subliniat Sebastian Novovic. Întrebat de întâlnirea directă, încă nerealizată, cu echipa autorităților, ”Mihalcea” a precizat:  ”Eu mă așteptam să fim în același eșalon. De ce nu chiar Liga I?”.

În acest moment ACS Poli speră la o minune în procesul cu Curtea de Conturi. În timp ce noul președinte Sorin Drăgoi evită întrebarea legată de datoriile curente, cifrate în urmă cu câteva luni la peste 1,5 milioane de euro. Mai mult, pe teren echipa e favorită la retrogradare, mai ales după depunctarea-record de 14 puncte, parțial conturată prin incompetența conducerii.

Previziunile profesorului Ion V. Ionescu

Fostul mare antrenor al Politehnicii Timișoara, Ion V. Ionescu, nu e implicat în prezent la niciunul dintre cele două cluburi alb-violete. Cu toate că a ocupat o perioadă funcția de vicepreședinte la ACS Poli el nu are însă cuvinte măgulitoare la adresa grupării din Liga I. ”Echipa de Liga I, apărută prin transferul sau mutarea Recașului la Timișoara a fost la vremea respectivă o decizie bună a autorităților locale deoarece orașul nu avea echipă în primele eșaloane. Politica abordată a fost cu totul și cu totul eronată și se menține și acum. Cu jucători străini sau epuizați la alte echipe aduși în detrimentul fondului propriu, unul foarte bogat. Așa cum au venit așa au și plecat. Ceea ce a și dus la faptul că niciun jucător nu s-a remarcat de-a lungul anilor. Doar cei din fondul propriu, precum Bărbuț, Bocșan și ceilalți care erau deja aici”, a explicat Jackie Ionescu.

Cât despre echipa suporterilor, profesorul Ionescu o vede pe aceasta ca fiind pe drumul cel bun: ”ASU e strâns legată de Politehnica, mai mult decât cealaltă echipă. A dus o politică bună, corectă. S-a întărit din fondul propriu și s-a dezvoltat. Urmează să se consolideze”. Jackie Ionescu e de părere că cele două cluburi ar trebui să colaboreze, dar doar uneia îi prevede un viitor frumos. ”Pe viitor cred că ASU se va fortifica treptat și va rămâne, în timp ce cealaltă echipă va sucomba la un moment dat”, a conchis Ion V. Ionescu.

Evoluția celor două Poli din 2012 și până în prezent:

 Sezonul               ACS Poli               ASU Politehnica

2012-13                Locul 2, Liga II     Locul 2, Liga V

2013-14                Locul 16, Liga I    Locul 2, Liga IV

2014-15                Locul 1, Liga II     Locul 1, Liga IV

2015-16                Locul 13, Liga I    Locul 1, Liga III

2016-17*              Locul 13, Liga I   Locul 15, Liga II

*Situația la jumătatea sezonului aflat încă în desfășurare

25.000.000 lei au fost alocați de către Primăria Timișoara clubului ACS Poli în perioada 2012-2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.