ANALIZĂ Primii pași pe dreptunghiul verde la Timișoara. Cât costă visul de...

ANALIZĂ Primii pași pe dreptunghiul verde la Timișoara. Cât costă visul de a deveni fotbalist

0
DISTRIBUIȚI
Meci de copii pe arena ”Colterm”

Marea majoritate a tăticilor își văd copilul ca pe un viitor Cristiano Ronaldo sau Messi atunci când îl dau la fotbal. Șansele ca puștiul de azi să devină vedeta internațională de mâine sunt destul de mici. Părinții trebuie să se gândească și la posibilitatea ca odrasla lor să practice sportul de performanță la un nivel mai mic sau, pur și simplu, pentru beneficiille aduse sănătății și socializării lor. PRESSALERT a analizat situația mai multor „centre” din Timișoara, printre care LPS Banatul, ACS Poli, ASU Politehnica și Juventus (Colterm), preocupate de creșterea copiilor și juniorilor.

La fel ca în alte orașe din țară, și din Timișoara au dispărut echipe, multe dintre ele cu tradiție în creșterea talentelor. Pierderile din acest sector au fost parțial compensate prin apariția cluburilor private. Acestea percep în general o taxă de 100 de lei pe lună. Uneori plata nu e oficială, probabil din motive fiscale. Există în continuare și opțiuni „la stat”, dar inițial părinții sunt cei care trebuie să țină cont de mai mulți factori. Calitatea ar trebui să primeze în cazul în care e vizată performanța. Cheltuielile, condițiile de pregătire, distanța și alte aspecte specifice fac parte din ecuație pentru alegerea celei mai bune opțiuni.

Cel mai cunoscut „lansator” de jucători din vestul țării a rămas LPS Banatul. Liceul sportiv are clase speciale de fotbal începând de la vârsta de 7 ani și până la absolvire. De la clasa a VI-a există câte două grupe per generație. Recent facilitățile au fost îmbunătățite. Această alegere implică practic o dedicare totală. Nu se plătește nicio taxă lunară iar cu excepția ghetelor de joc sau a turneelor speciale totul e asigurat de instituție/club. Se pot legitima și jucători din afara liceului, dar concurența e foarte mare. Perspective există pentru cei care visează la profesionism. De aici au plecat nume precum Steliano Filip, Paul Codrea sau Cosmin Contra. Totuși, trebuie ținut cont că mulți tineri se „pierd” pe parcurs și nici pasul de la Divizia C în sus nu e ușor.

„Noi îi îndrumăm în primul rând spre (ACS) Poli. E clubul din Liga I din Timișoara. Dacă nu, facem diligențe către celelalte cluburi din județ. Dacă vor părinții și copiii, dacă nu noi nu putem să ne opunem, nu putem face contracte cu ei. Semnează cu cine vor”, a spus Călin Rosenblum, directorul LPS Banatul. Liceul are și un internat pentru cei din afara orașului, aici există cheltuieli care pot ajunge până la 350 de lei pe lună – prin plata cazării și a meselor zilnice. Un alt avantaj ar fi atestatul de instructor sportiv, care poate asigura tinerilor absolvenți un job în sălile de sport și întreținere devenite foarte populare.

Un alt club care merge pe șablonul „clasic”, prin care părinții nu plătesc o taxă lunară, dar și în care presiunea pentru a performa e mare, e ACS Poli.


Gruparea de Liga I are de asemenea la nivelul „Academiei” echipe pentru fiecare categorie de vârstă. Condițiile de pregătire sunt de asemenea foarte bune și cu antrenori specializați în șlefuirea talentelor, precum Robert Frușa ori Cristian Contescu. Juniorii de calitate din afara orașului se pot bucura de cazare și masă din partea clubului. Există însă și o problemă, cea a siguranței financiare a clubului. Astfel, recent s-a vorbit despre o separare a grupelor care nu sunt obligatorii la licențiere. Iar acestea ar urma să activeze într-o organizație nouă și să plătească taxă.

O opțiune recent apărută pe această „piață” e ASU Politehnica. Clubul UPT finanțat și condus de suporteri și-a dezvoltat enorm Centrul într-o perioadă scurtă de timp, astfel că și acesta primește copii de toate vârstele. Premisele sunt excelente prin condițiile de la Baza 2 Politehnica și o echipă dedicată în spate. Se percepe în general o taxă lunară de 100 de lei. Până acum însă nu toate grupele plăteau. E cazul campioanei naționale la juniori D a alb-violeților. Echipa pregătită de Iulian Prodana, șeful Centrului, beneficia de surse suplimentare de finanțare prin sponsori. ”Se dădeau teste din șase în șase luni, pentru elite, ei nu plătesc. Acum e destul de greu, poate schimbăm și poate vom pune o taxă și la grupele care nu plăteau, până în vară”, a conchis Prodana. În colectivul de antrenori se află și experimentatul Dorel Mașcovescu iar fanii vor continua să facă eforturi pentru obținerea de finanțare pentru sectorul juvenil.

Dintre inițiativele private din ultimii ani se remarcă cluburile FC Juventus (Colterm) și Electrica 1869 Timișoara. Primul are ca plus „o colaborare cu Atletico de Madrid, mai mult pe partea de metodică și logistică, ne sprijină cu materialele de antrenament și cu curicule pentru antrenament”, a subliniat președintele Antonio Bădescu. Condițiile de pregătire sunt bune însă minusul e distanța pentru copiii din oraș, arena fiind le ieșirea din oraș, pe Calea Șagului. În timpul sezonului răcoros clubul închiriază ”baloane” în Timișoara iar părinții scot din buzunare în această perioadă 80 de lei pe lună. La Electrica există o taxă de 50 de lei pentru copiii sub 12 ani și mai sunt cheltuieli ocazionale legate de echipamentul sportiv. Ambele grupări sunt specializate pe creșterea talentelor până la vârsta de 15 ani, deocamdată. Echipele private au „explodat” în ultima perioadă și prin implicarea unor foști fotbaliști. Sunt și cazurile lui Paul Codrea, care a înființat COPA Juniors în Ghiroda, și Silviu Bălace, „părintele” ACS Galaxy. FC Porto Bega, CS Atletico sau AS Juniorul sunt alte alternative viabile.  

Există echipe și pentru junioare

Fotbalul nu e un sport doar pentru băieți. Există variante și pentru părinții care au fete îndrăgostite de minge. Pe lângă generațiile de băieți CFR 1933 Timișoara oferă și această opțiune – o echipă pentru fetițe născute între 2002 și 2006. „Mai devreme sau mai târziu ele vor fi pepiniera pentru echipa mare din Superligă. Fetițele au voie să joace în competiții de băieți și să fie cu doi ani mai mari decât ei la campionatele U13 și U11”, a conchis Constantin Nedela, directorul executiv al clubului de la Gara Mare. FRF a aprobat recent ca în competițiile județene de juniori să fie admise echipe mixte și feminine. La „leoparzi”, la fel ca la alte cluburi private, taxa e stabilită și în funcție de grupă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.