Schimbări controversate la Analele Banatului. De ce a contestat redactorul-șef restructurările făcute

Schimbări controversate la Analele Banatului. De ce a contestat redactorul-șef restructurările făcute

2
DISTRIBUIȚI

La începutul acestei luni, sub egida CJT și a Muzeului Național al Banatului s-a dat o decizie cu multe greșeli gramaticale privind noua componență a Colegiului de redacție și a Consiliului Științific pentru publicația științifică anuală „Analele Banatului”.

Revista apare, cu unele întreruperi, din anii interbelici și cuprinde articole de arheologie, istorie și muzeologie istorie referitoare mai ales la Banat, precum și subiecte legate de istoria culturii sau istoriografie. Au fost excluși mai mulți specialiști care au făcut parte din colegiul de redacție, în timp ce în consiliul științific al publicației, nou creat, au apărut nume, care au stârnit nemulțumirea celor din colegiul de redacție, din cauza controverselor. Sunt contestați mai ales dr. Sabin Adrian Luca, manager al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, și dr. Dumitru Țeicu, manager la Muzeul Banatului Montan Reșița, ambii fiind incluși și în noua componență a Consiliului Științific al Muzeului Național al Banatului.

Arheologul dr. Florin Drașovean, redactor-șef al publicației „Analele Banatului”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că a contestat restructurările făcute în corpul redacțional și consiliul științific. El susține că în vechea formulă a colegiului de redacție, anuarul s-a bucurat de recunoaștere oficială și în 2015 a fost clasat pe locul al treilea din România în urma evaluării făcute de Index Copernicus International, datorită calității studiilor publicate. „A fost rezultatul unei munci susținute de aproape un deceniu, încununată prin publicarea unui anuar de înaltă ținută științifică și editorială”, spune arheologul timișorean.

Florin Drașovean a adăugat că, potrivit noii decizii, din colegiul de redacție au fost eliminați specialiști recunoscuți precum dr. Ligia Boldea, specialist în Evul Mediu bănățean, dr. Dragoș Diaconescu, singurul bursier al Fundației Alexander von Humboldt care activează într-un muzeu românesc, dr. Cosmin Suciu, arheolog specializat pe perioada neolitică sau prof. Joseph Maran, directorul Institutului de Pre- și Protoistorie și arheologie al universității din Heidelberg, în locul lor fiind numiți „oameni care de aproape un deceniu nu au publicat nici măcar un modest studiu de specialitate, oameni care nu au fost capabili să-și finalizeze tezele de doctorat, oameni care nu au experiență editorială”.

Alte personalități ale cercetării istorice, precum profesorii dr. Radu Ardevan, dr. Vasile Râmneanțu, John Michael O’Shea de la universitatea din Michigan sau dr. Wolfram Schier de la universitatea din Berlin, care au cercetări cu rezultate notabile pentru istoria României, au fost excluși din colegiul de redacție și incluși într-un nou creat consiliu științific al anuarului, fără vreo consultare formală a acestora, alături de „persoane asupra cărora planează acuzații de plagiat și de agent favorizator al plagiatului, așa cum sunt definiți de Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (pe portalul plagiate.ro), aducând prejudicii de imagine atât anuarului cât și Muzeului Banatului, cu urmări nedorite asupra acreditării revistei, care riscă să fie declasată în urma excluderii unor membri performanți”.

Potrivit portalului menționat, asupra lui Sabin Adrian Luca planează nu mai puțin de trei suspiciuni de plagiat, nici una din aceste lucrări nefiind retractată.


Operele autentice au apărut în publicația Muzeului de Istorie al Județului Caraș-Severin, „Banatica”, iar una din lucrările semnate de Sabin Adrian Luca asupra căreia planează suspiciunea de neautenticitate, a fost, la rândul ei, publicată în revista muzeului reșitean condus de Dumitru Țeicu, recent inclus, la rândul lui, în consiliile științifice ale anuarului și muzeului timișorean. Publicațiile locale www.oradesibiu.ro și www.tribuna.ro au relatat despre aceste suspiciuni de plagiat, precizând că managerul de la Brukenthal apreciază acuzațiile care i se aduc drept „aberații” și recunoscând doar că în lucrările lui a preluat părți din articolele menționate, dar le-a citat cu note de subsol. „Dacă există alte păreri, sunt de acord să-mi folosesc dreptul de a mă apăra în justiție”, spunea Sabin Adrian Luca într-un drept la replică.

Recent, în spațiul virtual, o altă lucrare semnată de Sabin Adrian Luca, „A Short Prehistory of Transylvania (Romania)”, care cuprinde o serie de prelegeri susținute la universitatea din Tübingen în 2006 în cadrul programului Erasmus și care a fost publicată la Sibiu și la Heidelberg, este considerată a fi un plagiat. Jumătate din conținutul acesteia ar fi copiat din cartea lui Vladimir Dumitrescu și Alexandru Vulpe „Dacia înainte de Dromihete”, apărută în 1988, în timp ce o altă jumătate ar fi fost preluată din lucrarea lui Nicolae Ursulescu, „Începuturile istoriei pe teritoriul României”, apărută la Iași în 1998.

Anul trecut, la la evaluarea activității sale manageriale de către o comisie a Ministerului Culturii, Sabin Adrian Luca a obținut puțin peste nota minimă pentru a-și păstra funcția, și nu a mai fost cooptat în Comisia Națională de Arheologie a Ministerului Culturii, nici în Consiliul De Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare sau în vreo comisie zonală. Managerul Muzeului Brukenthal a fost și protagonistul unui întreg scandal, fiind acuzat că a depozitat în condiții improprii artefactele descoperite cu prilejul săpăturilor de descărcare arheologică pe tronsonul autostrăzii Deva-Orăștie, prejudiciind astfel valorificarea materialului arheologic.

Potrivit managerului Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, pentru noul consiliu științific al muzeului propunerile au fost făcute de consiliul de administrație dar prof. univ. dr. Petru Urdea, membru al acestui consiliu, spune că managerul este cel care a propus lista cu noile nume, lucru confirmat și de un alt membru al consiliului, care dorește să-și păstreze anonimatul.

În ce privește modificările apărute în colegiul de redacție, Claudiu Ilaș susține că ele au fost decise de consiliul științific al muzeului și chiar dacă există mai mulți membri ai consiliului științific al muzeului care au aprobat propria lor numire în noul consiliu științific al revistei, nu e vorba de un conflict de interese.

Prof. univ. dr. Petru Udrea precizează că nu a fost prezentat vechiul colectiv al publicației ci doar numele noi și nu știe să se fi discutat despre vreun consiliu științific al revistei, în timp ce, tot sub protecția anonimatului, un alt membru a afirmat că „s-a decis să fie două structuri, una redacțională și alta de gir științific, care supervizează materialele redactorilor”, precizând că „propunerile au fost făcute tot de managerul instituției, dar consiliul nu a fost informat despre suspiciunile care planează asupra unora dintre ei. Am fost informați doar că, potrivit legii, trebuie cooptate persoane din afara instituției”.

2 COMENTARII

    • articolul este despre cum sa scrii corect in limba romana, neincercand sa folosesti gerunziul daca nu poti stapani tastatura. Dar cand dai de Bula „publicant” ca u internaut sadea, poate e nevoie de explicatii

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.