Secrete muzicale cu parfum franțuzesc. Cyrille Fierobe, directorul Centrului Cultural Francez din...

Secrete muzicale cu parfum franțuzesc. Cyrille Fierobe, directorul Centrului Cultural Francez din Timișoara: „Aveţi multe lucruri bune“

0
DISTRIBUIȚI
Cyrille Fierobe, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara este mulţumit de viaţa muzicală a oraşului

Cyrille Fierobe, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara este absolvent de ştiinţe politice şi titular a două diplome de master în managementul organizaţiilor culturale, dar şi un meloman care a făcut parte din două trupe rock „underground“ din Franţa.

Înainte de a ajunge în oraşul nostru, în luna septembrie a anului trecut, Cyrille Fierobe nu cunoştea prea multe lucruri despre scena muzicală din Timişoara. „Sunt pasionat de muzică, am făcut parte din două trupe de muzică rock din Franţa şi îmi place să cânt la chitară. Împreună cu fratele meu, am la Paris un studio de înregistrări, unde am avut mulţi muzicieni care au înregistrat. Una din marile întrebări pe care le-am avut înainte de a veni la Timişoara a fost «oare voi găsi locuri unde se cântă muzică live?». După ce am sosit aici, am descoperit că aproape de unde locuiesc eu există Manufactura, un loc unde am văzut un concert de jazz experimental. Mai apoi am descoperit clubul Daos, unde am văzut concerte cu Travka şi Implant Pentru Refuz. Urmează să merg şi la Halele Fructus (n.n. – clubul Escape Venue), unde am auzit că se întâmplă lucruri frumoase. Am mai fost şi la un concert la vapor la D’arc (n.n. – D’arc pe Mal), unde am asistat la un concert interesant. Nu ştiu exact cine cântau, dar în trupă erau şi cei care o acompaniează pe Amalia Gaiţă“, ne-a declarat Cyrille Fierobe.

În cele cinci luni petrecute în Timişoara, directorul Centrului Cultural Francez a luat contact cu muzica timişoreană prin intermediul compilaţiei One Take – Made in TM – disc care conţine melodii înregistrate de zece trupe din oraşul nostru: Haos, Brum, Sebastian Spanache Trio, Melting Dice, Virgula, Sanctuar, Arc Gotic, Umbre Zidite, The Different Class şi The Case.

În ceea ce priveşte o eventuală comparaţie între scena muzicală pariziană şi cea din Timişoara, Cyrille Fierobe recunoaşte că aceasta e una dificilă.

„E greu de făcut o asemenea comparaţie.


Eventual s-ar putea face o comparaţie cu un alt oraş din Franţa. Eu sunt născut la Strasbourg, dar nu mai cunosc realitatea oraşului, fiindcă trăiesc de mult timp la Paris. Cred că scena muzicală timişoreană se mişcă bine. Aveţi multe lucruri bune. L-am întâlnit pe Dudu (n.n. – realizatorul compilaţiei Made in TM) şi îmi plac muzicienii care cântă în limba română. Chiar am senzaţia că viaţa muzicală e destul de activă în Timişoara. Aştept cu nerăbdare festivalul de jazz de la Gărâna, am auzit numai lucruri bune de acest festival încă de când eram în Franţa. Din păcate nu am văzut festivalul Plai, fiindcă am ajuns la Timişoara în ultima zi a acestuia, dar am înţeles că e un loc excepţional. Cred că sunt îndelinite condiţiile pentru ca lucrurile să se întâmple. Din poziţia mea nu sunt în măsură să dau sfaturi autorităţilor locale în privinţa sprijinirii artiştilor locali. Cred că dacă acestea ar sprijini mai mult activităţile Institului Francez ar fi un lucru pozitiv, fiindcă avem multe acţiuni în acest domeniu. De exemplu, în acest an pregătim o ediţie aparte de Sărbătorii Muzicii (Fete De la Musique). Vrem să aducem artişti din Franţa care să dialogheze cu muzicieni din Timişoara, să facem o sărbătoare mai vizibilă. În măsura în care autorităţile ne vor sprijini, vom face o ediţie aparte“, ne-a dezvăluit Cyrille Fierobe.

Înaintea sosirii în Timişoara, directorul Centrului Cultural Francez nu a avut prea mult contact cu muzica românească dar îşi doreşte ca pe viitor schimbul de muzici între Franţa şi România să fie unul mai intens. „Înainte de a veni aici am ascultat Vladimir Cosma şi Sergiu Celibidache. Nu prea cunoşteam alţi muzicieni români. Cred că muzica românească actuală trebuie prezentată în Franţa, e o necesitate. În ceea ce priveşte muzica franceză, sunt surprins cât de popular e grupul Noir Desir în afara graniţelor Franţei. Îmi place mult de Arman Melies, un artist pe care chiar mi-ar face plăcere să-l aduc la Timişoara. De altfel, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Francez postăm în fiecare zi un cântec francez, tocmai în ideea de a mediatiza muzica aceasta aici. Un alt artist pe care îl apreciez este Bertand Belin. Iar din registrul electro, îmi place trupa Paradis“, ne-a dezvăluit

Chiar dacă până la ora actuală nu a avut ocazia să ia contact cu un studio de înregistrări din oraşul nostru, directorul Centrului Cultural Frencez este convins că lucrurile „se mişcă bine“ în scena muzicală. „Nu sunt inginer de sunet, sunt doar un meloman care e pasionat de muzică. Nu am avut ocazia să vizitez un studio de înregistrări din Timişoara, dar sunt foarte curios. Revenind la ceea ce am ascultat eu înregistrat în Timişoara, pot spune că compilaţia Made in TM sună foarte bine. Ţinând cont că piesele au fost înregistrate live, e foarte bine. Desigur, sunt multe detalii, poate ar putea suna mai amplu înreghistrările. În muzica timişoreană am sesizat multe reminescenţe ale anilor 80. Mă refer aici în special la clape. Nu spun că nu e de actualitate, doar că se simte influenţa anilor 80. Dealtel şi Arman Melier are asemenea influenţe“, a mai spus Cyrille Fierobe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.