Statuia care nu-și găsește locul: un monument dedicat centenarului Marii Uniri, finalizat...

Statuia care nu-și găsește locul: un monument dedicat centenarului Marii Uniri, finalizat de câțiva ani, este „plimbat” din loc în loc FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Aradul a avut un rol istoric de cea mai mare însemnătate în pregătirea Marii Uniri din decembrie 1918, fiind orașul în care, din 2 noiembrie 1918, a activat Consiliul Național Român Central. După eșuarea tratativelor cu delegația maghiară, acesta a decis convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia, unde reprezentanții românilor din Ardeal, Crișana, Maramureș și Banat aveau să hotărască alipirea acestor provincii la Regatul României.

Încă din anii interbelici, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, arădeni care au făcut parte din CNRC, au avut ideea realizării unui monument care să celebreze rolul Aradului în acele zile, dar vremurile potrivnice nu au permis materializarea acestui vis.

Monument lacustru

De mai bine de un deceniu, înălțarea unui monument în cinstea aniversării centenarului Marii Uniri a redevenit un subiect important pentru arădeni dar, deși aniversarea centenarului se apropie cu pași repezi, administrația locală nu a reușit încă să găsească un loc potrivit pentru monumentul care ar putea deveni un simbol al orașului. Monumentala lucrare a fost realizată de sculptorul Florin Codre în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, care a și plătit 10.000.000 lei pentru execuția ei, are 18 metri înălțime, o secțiune de doi metri și aproximativ 150 de tone, și are forma unei coloane împletite înălțate spre cer, în care trei ramificații simbolizează marile provincii românești.

Amplasamentul pentru acest monument a fost stabilit inițial în piața de la Podgorie, în fața noii catedrale, unde a și fost sfințită piatra de temelie, dar demersurile s-au oprit aici. Ulterior, municipalitatea a decis că nu poate exista în tot orașul un loc mai potrivit pentru monumentul dedicat centenarului Marii Uniri decât mijlocul lacului de la Pădurice, în locul unei fântâni muzicale și multicolor luminate, amenajate pe bani europeni, din care acum mai există doar câteva țevi prin care țâșnește apa.

În 2006 și în 2010 consilierii municipali și-au dat acordul pentru acest amplasament dar autorul lucrării, sculptorul Florin Codre, a refuzat categoric ca lucrarea sa să fie așezată în mijlocul lacului, „o baltă împuțită” unde nu ar avea suficientă vizibilitate și nu există spațiul necesar pentru organizarea sărbătorilor dedicate zilei naționale.

Anul trecut, consilierii au propus și un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii, potrivit căruia autorul lucrării ar urma să asigure transportul acesteia la Arad, custodia monumentului, să suporte cheltuielile de amplasare și să realizeze sistemul de prindere a monumentului. Municipalitatea se obliga să amenajeze zona, să realizeze fundația monumentului, iluminatul arhitectural și curățarea lacului, de regulă plin de ierburi și de broaște, fără a preciza dacă ar urma să se ocupe de întreținerea lui sau ar fi doar un efort episodic impus de inaugurare.

Din lac în piață

Deși s-a preconizat finalizarea lucrărilor legate de amplasarea monumentului până la 1 decembrie 1917, locul în care acesta va fi ridicat nu este încă definitiv stabilit.


S-a vorbit la un moment dat de terenul pe care s-a aflat fosta fabrică Tricoul Roșu, din vecinătatea parcului Pădurice, pe care primăria ar fi intenționat să-l cumpere pentru a extinde parcul și a amenaja un loc pentru monumentul Unirii, dar nu s-a întreprins nimic în acest sens.

Un ultim loc vehiculat pentru monumentul care dă atâta bătaie de cap administrației Falcă este piața vechii catedrale și pentru ca modernizarea zonei să fie în ton cu viziunile de dezvoltare urbanistică ale primarului Falcă, pe locul actualei hale se preconizează ridicarea unui supermarket, deși strategia culturală a orașului pentru perioada 2015-2025 prevede, printre altele, „păstrarea și dezvoltarea piețelor agroalimentare din zona centrală și a practicilor și produselor tradiționale, ca punct de atracție turistică”, pentru valorificarea istoriei locului.

Motivul oficial ar fi timpul scurt rămas până la aniversarea centenarului, care obligă municipalitatea la găsirea unei soluții de avarie, oricât de excentrică ar fi ea. „O glumă proastă”, este de părere consilierul municipal Marin Lupaș, cu privire la această ultimă variantă, pentru care a fost deja emis un certificat de urbanism.

Deocamdată, administrația Falcă a reușit să provoace un protest al celor care vând în piața veche de peste o sută de ani și care deservește o mare parte a orașului. Acestora li s-au alăturat mulți arădeni care se aprovizionează din această piață și preferă produsele cumpărate de la țărani în locul celor oferite de supermarketuri.

Surse foto: aradon.ro, glsa.ro, mandri.ro, ziareromania.ro, ghidularadean.ro, livearad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.