„Valea Loarei” din vestul țării, zona SUPERBĂ care găzduiește numeroase conace construite...

„Valea Loarei” din vestul țării, zona SUPERBĂ care găzduiește numeroase conace construite acum sute de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1820419326">

În minunata zonă de la poalele Munților Zarandului, pe valea Mureșului care străbate județul Arad sau în imediata apropiere a acesteia, se află câteva remarcabile conace construite în secolele XVIII – XIX pe domenii ale familiilor nobiliare, după moda occidentală. Cele mai multe au un stil eclectic, cu puternice influențe neoclasice, dar castelele și conacele vestite odinioară au ajuns în paragină după ce au fost naționalizate de regimul comunist.

Deocamdată, doar castelul regal de la Săvârșin, construit la mijlocul secolului al XVII-lea și cumpărat de Regele Mihai în 1943, a fost restaurat și a fost reamenajat parcul dendrologic care-l înconjoară, făcând vestită localitatea, care este vizitată de mulți turiști români și străini. O parte din vechile castele au fost retrocedate proprietarilor de drept iar restaurarea lor ar reda, fie și parțial, atmosfera aristocratică de odinioară a acestei superbe regiuni și ar contribui, alături de frumusețile naturale, la atragerea a numeroși turiști.

Conacele comunei Conop

În comuna Conop, chiar lângă șosea, se află un conac construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de omul politic Ștefan Cicio-Pop, unul din artizanii Marii Uniri de la 1918, pe întinsul domeniu pe care îl moștenise și care se întindea până pe celălalt mal al Mureșului. Conacul a fost ridicat în stil neoclasic, evidențiat prin coloanele masive cu capiteluri dorice care ornamentează fațada orientată spre parcul înconjurător. În prezent, în fostul conac funcționează școala generală.

Nu departe de șoseaua care șerpuiește de-a lungul văii Mureșului, la doar câțiva kilometri distanță, în satul Otvoș care aparține de comuna Conop, se mai poate vedea o clădire impunătoare, care a aparținut familiei nobiliare maghiare Konopi. Castelul fusese ridicat în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea dar în urma stricăciunilor pe care le-a suferit în timpul răscoalei din 1784, a fost reconstruit și a suferit mai multe transformări.

Actuala sa formă, în stil clasicist, datează de la începutul secolului al XIX-lea, fațada remarcându-se prin valoroase elemente arhitecturale. Terasa spațioasă este străjuită de coloane cu capiteluri în stil corintic iar frontonul este bogat ornamentat. Castelul este înconjurat de un parc în care se află o mare varietate de arbuști ornamentali, brazi, platani bătrâni și goruni, precum și o capelă care a aparținut familiei.

Baronul Kálmán Konopi (1880-1847), inginer și cunoscut cercetător agricol care a inventat mai multe soiuri de grâu numite “Odvosi”, a fost și ultimul proprietar al castelului, căci, deși îl înfiase pe colaboratorul său György Lengyel, pe care l-a și înnobilat cu titlul de baron, castelul, împreună cu întreaga moșie de 556 hectare de pădure și teren arabil, a fost naționalizat în 1948 și transformat în tabără de pionieri. Conacul de la Otvoș a fost retrocedat familiei Konopi-Lengyel, proprietara de drept a conacului, într-o avansată stare de degradare. Aceasta nu dispune însă de resursele financiare necesare restaurării, proprietatea fiind scoasă la vânzare.

Vechi conace se mai păstrează și la Chelmac, un alt sat care aparține de comuna Conop, și tot aici se mai pot vedea urmele unui castel medieval înconjurat cu ziduri de apărare și ferestre de tragere, datat la sfârșitul secolului al XV-lea sau în primii ani ai celui următor, care a aparținut unei vechi familii nobiliare locale.

Castelele Mocioneștilor

Nu departe de Săvârșin se află castelul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaș. A fost construit de meșteri italieni în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de o ramură a familiei Mocioni, în stil eclectic, după modelul Micului Trianon de la Versailles. Ultimii proprietari au fost Ecaterina Mocioni, măritată cu contele Eugen Teleki.

Conacul se remarcă prin fațada impunătoare, cu patru coloane de piatră cu capiteluri corintice și frontonul frumos decorat, prin interiorul elegant în care persistă atmosfera aristocratică de altădată și parcul întins care îl înconjoară. În timpul regimului comunist, conacul a devenit prventoriu TBC și apoi spital de psihiatrie dar domeniul a fost retrocedat și deocamdată se dorește transformarea parcului într-o grădină cu scop de terapie horticolă, accesibilă și turiștilor.

În aceeași zonă, familia mai deținea un castel la Bulci, în stil neoclasic, cumpărat de Antoniu Mocioni în 1858 de la baronul Fechting-Fechtemberg. După naționalizare a devenit sediul gospodăriei agricole de stat, apoi preventoriu TBC, iar astăzi este aproape o ruină, deoarece primăria Arad, care îl are în administrare, l-a lăsat în paragină.

Tot familiei Mocioni i-a aparținut și conacul de la Birchiș, o construcție în stil neogotic în care a locuit Alexandru Mocioni, dar acesta a fost distrus la sfârșitul anului 1918 și nu a mai fost refăcut niciodată.

 

Castelul contelui Salbek din Petriș

La doar 19 kilometri de castelul regal din Săvârșin, se află un alt castel nobiliar, care a aparținut contelui Salbek. După distrugerile suferite în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, gospodăriile vechii așezări Petriș au fost mutate în jurul castelului, care a fost reconstruit la începutul secolului al XIX-lea de Matei von Salbek, în stil neoclasic, cu coloane în stil doric aflate atât pe fațada castelului, pe care se mai văd heruvimi sculptați, cât și pe terasa din spatele acestuia.

Castelul are două intrări maiestuoase și 24 de încăperi aflate la parter și etajul la care se ajungea pe o scară semicirculară și care a fost adăugat cu prilejul acestor lucrări. Este înscris pe lista monumentelor istorice de importanță națională, deși a ajuns în ruină din cauza nepăsării autorităților.

În parcul din jurul castelului, de aproape 17 hectare, se află și doi stejari seculari sub crengile cărora, potrivit tradiției, se țineau, înainte de revoluția pașoptistă, judecățile nobiliare la care erau judecați supușii domeniului iar celor găsiți vinovați li se aplicau diferite pedepse corporale sau erau închiși în beciurile domeniului, aflate nu departe de castel.

După naționalizare, aici a funcționat o școală ajutătoare, dar în urmă cu câțiva ani castelul a fost retrocedat proprietarilor de drept și vândut apoi unor investitori care doresc să-i redea strălucirea de odinioară și să amenajeze aici un centru de protejare a naturii.

Surse foto: wikipedia.org, aradcityguide.ro, cjarad.ro, primariaconop.ro, asztrorege.blogspot.ro, artmarkhistoricalestate.ro, bagy2.blogspot.ro, monumenteuitate.org, dreamdestinations.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.