Zeci de milioane de euro pentru valorificarea patrimoniului, bani europeni. Vezi pentru...

Zeci de milioane de euro pentru valorificarea patrimoniului, bani europeni. Vezi pentru ce obiective din vestul țării au fost depuse proiecte

0
DISTRIBUIȚI
Teatrul „Ioan Slavici” din Arad

În cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, una din cele 12 axe prioritare vizează protecția și valorificarea patrimoniului cultural, pentru care, alocarea financiară regională este de 28,81 milioane de euro.

În cele patru județe care fac parte din ADR Vest au fost depuse 18 proiecte pentru accesarea unor fonduri europene, cererile de finanțare având termen limită de depunere în 25 noiembrie 2016. Județele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș au depus câte cinci proiecte, iar Aradul trei, dintre care două din județul Arad și trei din județul Hunedoara au fost definitiv respinse.

Primăria Timișoara a depus un singur proiect, care vizează refuncționalizarea clădirii care a fost vechiul spital orășenesc al orașului, unde s-a aflat până nu demult spitalul de dermatologie, pentru a deveni o clădire care să funcționeze ca spațiu multicultural, iar episcopia romano-catolică dorește renovarea clădirii pentru introducerea ei în circuitul turistic, ambele proiecte fiind în curs de evaluare.

În județul Timiș, primăria Dudeștii Noi și biserica romano-catolică au depus un proiect pentru restaurarea bisericii „Sf. Vendelin” din localitate, una din cele mai vechi biserici șvăbești din Banat, monument istoric de interes național ridicat în 1751, iar parohia ortodoxă din Belinț, un proiect pentru restaurarea bisericii ortodoxe „Învierea Domnului” din comună, monument de arhitectură ridicat în 1797, aflat în patrimoniul național. Inițial, ambele proiecte au fost respinse dar au fost refăcute iar acum se află în curs de evaluare.


Un alt proiect al primăriei Ciacova, care vizează restaurarea culei mediavale, vechi turn de apărare al cetății construit în 1395, este în curs de evaluare.

Primăria Arad a depus, de asemenea, un singur proiect pentru reabilitarea clădirii teatrului de stat „Ioan Slavici”, o clădire în stil neoclasic ridicată între 1872 și 1874. Accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea teatrului a fost una din promisiunile electorale ale lui Gheorghe Falcă în campania electorală pentru alegerile locale din vara anului trecut, dar proiectul a fost respins. Aceeași soartă a avut-o proiectul depus de primăria orașului Ineu pentru restaurarea cetății medievale, monument istoric ajuns în paragină care se dergadează încet dar sigur, în timp ce proiectul primăriei Lipova și al parohiei ortodoxe pentru restaurarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, construită în mai multe etape începând din secolul al XIV-lea și care mai păstrează urme de artă feudală, este în curs de evaluare.

Cinci proiecte au fost depuse de localități din Caraș-Severin, dintre care trei de primăria Oravița. Aceasta dorește reabilitarea Muzeului de Istorie a Culturii Văii Carașului, proiect inițial respins dar refăcut și aflat acum în curs de evaluare, reabilitarea și transformarea unei clădiri monument istoric care a fost sediul SETTPPL în muzeu, și restaurarea teatrului, inaugurat în anul 1817, care este cel mai vechi de pe teritoriul actualei Românii. Acesta a mai fost reabilitat în anii ’90, dar lucrările executate la vremea respectivă de o firmă foarte controversată au stârnit numeroase nemulțumiri.

Primăria din Anina a depus un proiect pentru restaurarea și transformarea în obiectiv turistic a Puțului I din fosta exploatare minieră, care ar salva clădiri de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o galerie de aducțiune și puțul, cu o platformă belvedere care ar permite urmărirea traseului de exploatare, iar primăria Coronini propune restaurarea cetății medievale Ladislau, ridicată de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, și realizarea unui punct de belvedere.

Proiectul de restaurare al celebrului castel al Corvinilor întocmit de primăria Hunedoara, respins inițial, a fost refăcut și este acum în curs de evaluare, în același stadiu fiind și proiectul primăriei Petroșani pentru reabilitarea clădirii Muzeului Mineritului și o nouă amenajare muzeistică. Au fost în schimb respinse trei proiecte de conservare și restaurare ale unor obiective importante: amfiteatrul și forul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, proiect întocmit de consiliul județean, cel al primăriei Orăștie pentru restaurarea cetății și proiectul primăriei și parohiei comunei Ribița pentru consolidarea bisericii Sf. Nicolae, construită în anul 1414 și înscrisă în patrimoniul european al monumentelor istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.