10 obiective turistice SPECIALE din Banatul Montan

10 obiective turistice SPECIALE din Banatul Montan

0
DISTRIBUIȚI
sat lacustru
Primul sat lacustru din România, în Clisura Dunării.

Nu sunt la fel de cunoscute precum Cascada Bigăr, “Semeringul Bănățean” sau Clisura Dunării, dar atrag numeroși turiști în fiecare an. Iată care sunt cele 10 obiective turistice speciale din Banatul Montan pe care merită să le vizitezi. Topul este realizat de cei de la “Banatul Montan – Ghidul tău turistic”.

statuia lui decebal

1. Cazanele Dunării sunt declarate monument unic la naturii în Europa și reprezintă, de fapt, porțiunea defileului fluviului între localitățile Dubova și Ogradena. Această formațiune este formată din Cazanele Mari (3,8 km lungime), Cazanele Mici (3,6 km lungime), plus Golful Dubova (1,4 km lungime), unde Dunărea trece prin munți, iar lățimea este de doar 180 – 250 metri. Cazanele Dunării sunt partea cea mai spectaculoasă a Defileului Dunării.

cheile carasului

2. Cheile Carașului oferă drumeților imagini mirifice și peisaje sălbatice superbe. Se află la doar 12 kilometri de Reșița și impresionează turiștii prin succesiunea de fenomene carstice deosebite, stânci abrupte, peșteri, chei, cascade și doline. Cheile Carașului au o lungime de 19 kilometri, însă poate fi străbătută doar jumătate din distanță, suficientă pentru a încânta privirea turiștilor în orice anotimp.

3. Satul lacustru de la Berzasca a fost deschis în vara anului trecut și atrage turiști ca un magnet. Acesta a fost realizat în județul Caraș-Severin, în Clisura Dunării, și reprezintă prima stațiune exotică din România în care turiștii se pot caza în căsuțe suspendate deasupra fluviului. Satul plutitor este format din 15 locuințe lacustre, iar în viitor vor fi realizate încă 15 astfel de căsuțe.

4. Muzeul Farmaciei Montanistice din Oravița a fost deschis în clădirea în care a funcționat Farmacia Knoblauch, cea mai veche farmacie minieră din România, fondată în anul 1763 de către Edward Winter. Mai târziu, a fost cunoscută sub denumirea de Farmacia la Vulturul Negru. Acum, în muzeu pot fi admirate exponate unice, precum mobilier și instrumente farmaceutice din perioada 1682 – 1950.

5.


Cascada Vânturătoarea se află în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, în județul Caraș-Severin. Vânturătoarea este cascada cu cea mai mare și mai impresionantă cădere liberă de apă din România, aproximativ 50 de metri. Vânturătoarea este spectaculoasă și datorită faptului că turiștii pot merge în spatele cascadei, fără să se ude, de unde această cădere de apă pare ca o perdea curată.

6. Fântâna cinetică din Reșița este simbolul orașului, fiind opera sculptorului bănățean Constantin Lucaci. Fântâna a fost inaugurată în centrul Reșiței în anul 1984 și este cea mai frumoasă din cele nouă fântâni realizate de sculptor în mai multe orașe din România. Piesa centrală a fântânii are o înălțime de 7 metri și asigură un “zbor” al apei până la 15 metri.

lacul poiana marului

7. Muntele Mic și Lacul Poiana Mărului. Stațiunea montană Muntele Mic este vizitată de numeroși turiști iubitori ai sporturilor de iarnă, mai ales că pe cele trei pârtii se poate schia aproape șase luni pe an. Lacul Poiana Mărului se află în stațiunea climaterică cu același nume, pe râul Bistra Mărului, unde se spune că poate fi respirat cel mai curat aer de pe planetă.

lacul buhui

8. Munții Aninei, unde se pot face drumeții la Izbucul Caraș, Lacul Buhui și Lacul Mărghitaș. Lacul Buhui este situat la o altitudine de 640 de metri și reprezintă primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din țara noastră. Lacul Mărghitaș, aflat la trei kilometri de orașul Anina, este primul din Banat creat în scop turistic, în anul 1940.

9. Cheile Corcoaiei se află pe cursul râului Cerna, între Banat și Mehedinți, la aproximativ 40 de kilometri nord de Băile Herculane și reprezintă o arie protejată de interes național. Ele face parte din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, înfiinţat în 1990, care se întinde pe suprafaţa a trei judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Pe chei, privind în sus, vizitatorul are impresia că pereții sunt uniți.

10. Muzeul de Mineralogie Estetică “Constantin Gruescu” din Bocșa reprezintă un paradis al “florilor de mină”, cu 2.000 de pietre din minele din Banat. Acestea au fost strânse în timp de mineralogul Constantin Gruescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.