Adrian Pășcuță: „În aprilie va fi publicată varianta finală a Start-Up Nation”....

Adrian Pășcuță: „În aprilie va fi publicată varianta finală a Start-Up Nation”. Cine poate accesa programul menit să REVITALIZEZE mediul de afaceri VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Fondurile europene continuă să fie la îndemâna nu doar celor care au firme cu vechime pe piață, dar poate mai ales pentru cele recent înființate. Invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, în studioul HDV, consilierul județean Adrian Pășcuță, totodată șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, a vorbit despre accesarea fondurilor europene de către antreprenorii ce au prins nu de mult curaj să-și facă o firmă.

Înainte de a vorbi despre programul Start-Up Nation, Adrian Pășcuța nu a uitat cooperativele, despre care a spus că „pot accesa anumite programe, nu sunt foarte multe, dar nu înseamnă că nu trebuie sprijinite. Din păcate nu avem finanțări foarte mari sau foarte multe destinate cooperativelor, dar este un segment care trebuie susținut”. Cât despre activitatea de anul acesta în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, acesta a declarat că „momentan închidem proiectele, contractele semnate anul trecut. Se certifică cheltuielile, se efectuează monitorizările pentru cheltuielile din ultimii trei ani dar sunt și activități de informare a publicului. Bani pentru programele semnate anul trecut există, toate firmele care au semnat și-au primit banii. Nu există probleme pe niciunul dintre programele pe care le-am gestionat”.

Start-Up Nation este programul prin care noii antreprenori, cei care-și fac fie SRL, fie SRL-D, pot beneficia de bani europeni. „Acest program este foarte interesat și se adresează firmelor nou înființate. Ne referim la persoanele juridice, nu ne interesează numele celui care deține firma, este vorba de firme noi, se dorește să fie dat un impuls inițiativei private.


Fiecare firmă nou înființată, dacă va accesa acești bani, trebuie să angajeze minimum două persoane, două locuri de muncă stabile păstrate minimum doi ani”, a specificat Adrian Pășcuță la PRESSALERT LIVE.

În ceea ce privește criteriile pe care se vor acorda finanțările, consilierul județean Adrian Pășcuță a menționat că „intenția inițială a fost să se dea banii în ordinea depunerilor dosarelor cu condiția să fie un punctaj de minimum 60 de puncte. Programul a început să fie popularizat în teritoriu și în fiecare județ, regiune, se organizează întâlniri cu potențialii beneficiari. Una dintre cerințele pe care le-au avut aceștia a fost să nu se dea în ordinea depunerilor dosarelor, ci în cea a criteriilor agreate și se pare că aceasta este varianta pe care se va merge până la urmă. Se va întocmi un clasament, înscrierile se fac online și fiecare solicitant va știi instantaneu ce punctaj are. Banii se vor da la nivel național”.

Șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, Adrian Păscuță, nu a ezitat să menționeze câteva dintre cheltuielile eligibile în acest program, chiar dacă nu este nimic determinat exact. „Plaja de cheltuieli e extrem de generoasă. Este posibil ca pe lângă lista momentaă să apară și alte cheltuieli, precum cele de salarii, care sunt cerute puternic de beneficiari iar la ultima discuție avută la București s-a agreat ca să se poată deconta și salariile pentru o anumită perioadă de timp. Prevederile 100% finale vor fi în Monitorul Oficial. La cheltuieli eligibile intră echipamente tehnologice, mașini, soft-uri, aparate și instalații de măsură, autoutilitare, echipamente IT, inclusiv programe aferente, mobilier, birotică, instalații, echipamente specifice în scopul obținerii economiei de energie, instalații de încălzire, climatizare a spațiului, realizarea unui site, etc”, a menționat adrian Păscuță.

Cât despre varianta finală, invitatul PRESSALERT LIVE a spus că: „cred că în aprilie, aceasta este intenția Guvernului, iar din mai se vor depune proiectele. Cu excepția Clujului și a Capitalei, Timișul este de departe cel mai dinamic județ din țară la nivelul acesta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.