„Cârnăciorii lui Avram Iancu”, virșli de Hunedoara, ar putea fi recunoscuți ca...

„Cârnăciorii lui Avram Iancu”, virșli de Hunedoara, ar putea fi recunoscuți ca marcă tradițională la nivel european. Ce pași trebuie făcuți

0
DISTRIBUIȚI

virsli

Cel mai reprezentativ produs pentru județul Hunedoara, virșli – cârnăciorii tradiționali despre care se spune că se prepară încă de pe vremea dacilor, ar putea fi certificați la nivel european.

Mai mulți mici producători din județul Hunedoara s-au întâlnit cu Ionuț George Diaconeasa, consilier secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta o temă importantă. Și anume, ce pași trebuie parcurși pentru a demara procesul de certificare la nivel european a virșlilor de Hunedoara, considerați cel mai reprezentativ produs pentru acest județ.

Astfel, Diaconeasa i-a încurajat pe cei prezenți la întâlnirea de la sediul Consiliului Județean Hunedoara să creeze produse tradiționale care să fie recunoscute și protejate ca marcă în Uniunea Europeană. Asta în condițiile în care România are doar trei astfel de produse certificate în comunitatea europeană, pe când alte țări au zeci de produse. Și anume: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu și telemeaua de Ibănești.

„În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă asocierea micilor producători care să creeze un produs tradițional cu indicație geografică protejată în vederea dobândirii protecției comunitare. Strategia ministerului este aceea de a certifica în fiecare județ cel puțin un produs tradițional care să primească marca de produs protejat comunitar. Virșli sunt considerați cel mai reprezentativ produs pentru județul Hunedoara și chiar Alba. Condiția este ca producătorii mici și procesatorii din județ să se asocieze, să stabilească o rețetă comună și să depună documentația necesară pentru ca în următorii doi ani virșli să devină un produs cu indicație geografică protejată”, transmite Consiliul Județean Hunedoara.

Totodată, secretarul de stat a mai precizat în cadrul întâlnirii cu micii producători din județul Hunedoara că ministerul lucrează și la armonizarea legislației în ceea ce privește organizarea târgurilor tradiționale și a piețelor volante, astfel încât cumpărătorii să fie informați în legătură cu proveniența produselor.

Tatiana Rovinari, președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara, spune că în județ există cinci mari producători de virșli.


Singura soluție ca virșli de Hunedoara să poată fi certificați la nivel european este ca acești producători să se asocieze.

„În ceea ce privește produsele tradiționale, județul Hunedoara este cunoscut pentru virșli. Acest produs este singurul care poate obține certificare la nivel european. Dar, pentru acest lucru este necesar ca producătorii de virșli din județ să se asocieze, să realizeze o rețetă comună, să îi dea o denumire care să reprezinte județul, să realizeze o poveste despre unicitatea produsului propus pentru înregistrare la nivel european și să realizeze documentația necesară. În mod normal, timpul alocat pentru parcurgerea acestor pași este maximum doi ani. Cu siguranță județul Hunedoara se va putea mândri cu virșli recunoscuți și protejați în comunitatea UE. Asta și pentru că ministerul și autoritățile locale îi sprijină pe producători”, a precizat Tatiana Rovinari.

virslii
Virșlii de Sălaș, delicioși.

Virșli, cârnăciorii preferați și de Avram Iancu

Virșlii sunt preparate culinare tradiționale ale județului Hunedoara și datează încă de pe vremea dacilor, fiind preparați, inițial, din carne de oaie și capră. De altfel, se spune că virșlii erau preferații lui Avram Iancu. Rețeta după care se prepară virșlii este neschimbată de sute de ani. În județul Hunedoara sunt renumiți virșlii de Sălaș și virșlii de Brad.

Pentru că sunt un produs tradițional, acești cârnăciori subțiri nu se vând la kilogram, ci la pereche, prețul fiind de aproximativ 3 lei. Spre deosebire de virșlii de Brad, care se opăresc, cei de Sălaș se pun la afumat. De altfel, la Sălaș, virșlii se produc de mai bine de 300 de ani și conțin carne de oaie, de capră, piper, usturoi și sare.

De patru ani încoace, la Deva este organizat, în fiecare vară, Festivalul Virșlilor, unde gurmanzii pot gusta delicioșii cârnăciori subțiri. Astfel, mai mulți producători de virșli își dau întâlnire la poalele cetății din Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.