INEDIT Frăția portarilor: greco-românii Markos și Georgios Gakos apără porțile rivalelor timișorene...

INEDIT Frăția portarilor: greco-românii Markos și Georgios Gakos apără porțile rivalelor timișorene din Liga a II-a și a III-a FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Markos Gakos (ASU Politehnica) și Georgios Gakos (FC Ripensia)

În căutare de portari la începutul sezonului, ASU Politehnica și FC Ripensia Timișoara au găsit soluții neconvenționale pentru ligile inferioare. Buturile celor două rivale locale sunt apărate de doi frați născuți la Salonic, în Grecia. Markos Gakos a devenit om de bază la divizionara secundă alb-violetă, în timp ce Georgios Gakos, cu doi ani mai mic, și-a câștigat postul la roș-galbenii din C.

Odiseea românească a celor doi frați goalkeeperi a început în urmă cu șapte ani. Întreaga familie a părăsit Elada natală la sugestia mamei românce. ”Nu eram deloc încântați, era vorba de țara în care ne-am născut și în care am crescut. Noi nu știam nici română, nici engleză atunci. Era mai dificil. Tata a spus să mergem unde e bine, până la urmă plecam dintr-o țară care intrase în criză”, își amintește Markos. În vârstă de 20 de ani acesta e cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei Gakos mutată mai întâi la București. Georgios e cu doi ani mai tânăr, iar cei doi mai au o soră. Acomodarea cu România nu a fost ușoară la început pentru tinerii care mai au și origini australiene pe partea tatălui grec. Ei stăpânesc acum bine limba lui Eminescu. ”Până la urmă am învățat pentru că îmi era rușine să merg într-un magazin și să nu pot vorbi”, recunoaște Georgios Gakos, ușor mai timid.

Acasă, lângă ”Turnul Alb”, au început fotbalul la Aris Salonic deși ambii sunt fani ai celor de la Iraklis, cel mai vechi club din portul de la Marea Egee. Interesant e că la început ambii jucau pe postul de fundaș central. Fratele mai mic a spart gheața într-o zi pe calea către buturi. ”Antrenorul a vrut să tragă niște șuturi la poartă și eu m-am oferit penrtu că nu am vrut să merg mai repede la vestiare. Mi-a zis apoi: e mai bine să fii portar, ai fizic, te arunci, faci plonjoane lungi. Am vorbit cu părinții și m-am decis să trec în poartă”, povestește Georgios. La scurt timp Markos avea să dea la rândul său tackling-urile pe mănuși. Nici nu e de mirare că antrenorii au insistat ca ei să-și schimbe poziția din teren, ambii măsoară peste 1,90 metri.

În Capitală cariera fraților Gakos putea să capete o altă traiectorie. La un moment dat s-au pregătit cu Dinamo și apoi au urmat Liceul ”Mircea Eliade”. Dar doar Georgios a și jucat pentru cunoscuta pepinieră a Stelei. La 17 ani el era astfel la juniorii roș-albaștrilor. Markos, în schimb, după BAC s-a întors în Grecia. Mai întâi ca junior la Apollon Kalamarias, apoi la Thermaikos, grupare din eșalonul al patrulea grec.

Ambii frați goalkeeperi poartă un număr mare la mănuși

Markos putea fi ripensist

Din vara trecută cei doi au ajuns însă în Banat.


”Eu am vrut și fotbal și facultate, astfel am ales să vin aici pentru că mama a terminat FEAA (Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor) la Timișoara”, spune Markos Gakos, acum student la management. Inițial el trebuia să ajungă chiar la FC Ripensia. ”M-am dus într-o seară cu un prieten de familie să joc fotbal iar un domn profesor de la LPS Banatul, care îl cunoștea pe domnul Sorin Brîndescu, m-a remarcat și așa am fost chemat la un antrenament. Înainte vorbisem telefonic cu cei de la Ripensia, dar după meciul cu Hunedoara, trăit alături de suporteri, m-am hotărât că ASU Politehnica e ceea ce-mi doream. E o atmosferă precum își dorește orice fotbalist”, mărturisește Markos. Totuși, ”Ripi” s-a ales cu un alt Gakos. ”Fratele meu mi-a găsit echipa, m-a propus pe mine în locul său”, recunoaște Georgios, înregimentat după ce a fost testat de gruparea rivală care joacă în Ciarda Roșie.

Cei doi aveau să-și câștige posturile la echipele timișorene în timp record. ”Am avut și noroc”, precizează Georgios, care a apărat în majoritatea jocurilor din Liga a III-a ale Ripensiei. De partea cealaltă, Markos și-a așteptat răbdător rândul și a devenit titular incontestabil, deși la rândul său a greșit la unele goluri, precum predecesorii Mitrea și Alin Constantinescu. Druckerii au rămas impresionați însă de capacitatea sa de a reveni psihic. ”Fiecare greșește la un moment dat, nu e nimeni perfect, eu cred că observ lucruri pe care alții nu le observă. După un meci bun, rău sau egal, ni s-a spus un lucru, meciul a trecut, mergem mai departe”, subliniază fratele mai mare. Fanii au fost apoi cuceriți definitiv de prestația sa din meciul cu UTA (scor 1-1), când ”Grecul” a apărat și un penalty. ”Suporterii mi-au povestit despre rivalitatea de pe vremuri dintre Poli și UTA. Abia așteptam să-mi văd și eu scris numele într-un astfel de joc. Se pare că am făcut atunci cel mai bun meci. Mi-a dat și mai multă încredere”, consideră Markos. Acesta o compară pe ASU Poli cu Aris prin pasiunea ultrașilor, dar și a poveștii din spate: ”Nici în Liga a II-a din Grecia nu vezi așa ceva, la Aris doar în meciuri importante. Seamănă cu ei pentru că și Poli a fost retrogradată din cauza datoriilor și a patronului”. La rândul său, Georgios e încântat de clubul la care activează. ”E fain la Ripensia, am auzit discutându-se despre istoria clubului. Se dorește să se ajungă unde a fost odată”, subliniază fratele mai mic.

”Le voi spune colegilor cum să-i dea gol”

Markos și Georgios nu ezită să-și dea sfaturi în legătură cu fotbalul. ”Când avem ocazia ne studiem meciurile și discutăm. Fiecare spune ce vede bine și ce e rău la celălalt”, precizează primul. Totuși, frații goalkeeperi nu s-au întâlnit până acum în meci direct decât la jocurile de antrenament de la juniorii lui Aris. Acum, acest scenariu a devenit plauzibil. Varianta ideală ar fi ca Ripensia să facă pasul în Liga a II-a. ”Va fi un pic cam greu. Bineînțeles, eu o să le dau la coechipierii mei instrucțiuni legate de cum pot să-i marcheze lui Markos mai ușor și care îi sunt punctele slabe. Și, cel mai bun să câștige”, provoacă Georgios. Markos răspunde: ”Va fi foarte interesant și pentru mine. S-a văzut anul trecut la Euro, un frate juca pentru Elveția (n.r. Granit Xhaka) și celălalt pentru Albania (Taulant Xhaka). Nu știu care dintre noi e mai bun. Se va vedea la acel meci”. Frații greco-români se adaptează și cu greutățile din țară, astfel, deși ambii visează la o carieră strălucitoare în sport, își completează banii de buzunar lucrând precum alți tineri, la un garaj din Complexul Studențesc.

Câte 11 meciuri ca titulari au, fiecare în parte, cei doi frați Gakos, ei fiind cei mai folosiți portari din lotul Ripensiei, respectiv al Politehnicii. Recent, Markos Gakos și-a prelungit înțelegerea cu echipa suporterilor până în vara lui 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.