Inginerul Marius Dan Pascariu despre pregătirea Timișoarei pentru 2021: „Acum nu e...

Inginerul Marius Dan Pascariu despre pregătirea Timișoarei pentru 2021: „Acum nu e nimic, nici măcar haos!”. Cum crede că ar trebui să se pregătească orașul VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timpul nu stă în loc pentru Timișoara, în contextul în care trebuie să fie pregătită de o reprezentație cât mai bună în 2021, an pentru care a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii. Invitat în studioul HDV la emisiunea PRESSALERT LIVE, inginerul Marius Dan Pascariu a caracterizat foarte bine starea generală în care se află Cetatea: „acum nu e nimic, nici măcar haos!”.

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei are o primă inițiativă de a deschide un centru de informare în legătură cu patrimonial din oraș, menit să aducă cetățenilor cât mai multe date despre importanța clădirilor istorice. „Inițiativa a venit din motiv că oamenii nu sunt informați, nu știu încotro să se îndrepte. Cred că putem să-i sprijinim în cecea ce facem prin a informa despre ce au nevoie sau chiar putem să meregm mai departe, după un model pe care am mai lucrat, să le oferim consultanță, să îndreptăm lucrurile înspre proiectanți și arhitecți care să-i ajute în demersurile lor”, a spus inginerul Marius Dan Pascariu.

Invitatul PRESSALERT LIVE nu a putut sta deoparte, optând imediat să se alăture asociației. „Este o colaborare care s-a legat pe parcurs. Mi-a plăcut activitatea lor, m-am oferit voluntar și doresc să-I sprijin pentru că nu este nimic ascuns. Efectiv nu ne sprijină nimeni, nu există niciun interes politic și nici financiar în toate activitățile pe care le-au făcut și le vor face în continuare”, a specificat Marius Dan Pascariu, specialist în restaurarea clădirilor istorice.

Inginerul a pus umărul și pentru Sibiu, în anii când orașul a fost în actuala ipostază în care se află Timișoara. „Lucrez de aproape 20 de ani în domeniul protejării monumentelor istorice. Până în momentul de față am mai mult de 200 de șantiere de restaurare pe care am lucrat. Am încercat să lucrez pe toate perioadele istorice.


Am lucrat în perioada dacică, la Sarmisegetuza, în cea romană, la Sarmisegetuza Regia, în perioada medievală, la Sibiu. În Timișoara, când s-a restaurat bastionul, am fost restaurator-șef”, a menționat Marius Dan Pascariu.

Întrebat de tencuiala scorojită care a căzut de pe Basionul Theresia la scurt timp după ce a fost aplicată, invitatul PRESSALERT LIVE a spus că „bastionul, fiind un zid de luptă, nu a fost folosit la atlceva decât ca un zid de apărare. Nu era tencuit pe zona respectivă, pe zona de transit. Au fost făcute intervenții în perioada comunistă, erau zone injectate cu beton, turnate ca un fel de plăci de susținere din beton armat. Nu puteau să rămână așa. Ca să le demolăm era mult prea mare efortul și astfel am ales varianta de a tencui”.

Revenind la perioada Sibiu, Marius Dan Pascariu a rememorat perioada de mai bine de trei ani în care a depus efort pentru restaurarea clădirilor istorice. „La Sibiu am ajuns în 2004 și am lucrat până în prima parte a anului 2007, dar biroul de consultanță funcționa deja cu un an înainte! Deci, cu patru ani înainte de a fi dat startul Capitalei Europene a Culturii exista un birou care lucre la un concept. Oamenii trebuiesc educați în spiritual protejării clădirilor istorice. Au fost programe de tot felul: reabilitare a curților, a fost muncă de convingere cu E-ON Gaz, cu Rometelecom, dea  găsi o soluție ca să mutăm cablurile, țevile, au fost programe de training cu arhitecții, program de reparare a porților clădirilor. Am făcut campanile anti plastic, am colaborat cu școlile, cu liceele, s-au făcut studii de traffic, multe activități într-o perioada de 4 ani. Sibiul este jumătate din Timișoara, poate mai puțin. Zona lor istorică nu este nici măcar jumătate din patrimonial construit pe care-l avem noi. E unul dintre punctele forte cele 14.500 de clădiri istorice pe care le avem”, a atras atenția inginerul.

În completare, specialistul în restaurarea clădirilor istorice a menționat că „o altă diferență mare între Sibiu și Timișoara e aceea că la noi sunt clădiri foarte mari, sunt mulți oameni implicați, iar la Sibiu sunt case mici. Acolo făceam campanii cu flyere, le explicam de ce trebuie să fie mândri că locuiesc într-un imobil istoric, zonă istorică, e un process de durată. Exista o colaborare foarte bună cu instituțiile, s-a lucrat în echipă. Acum, aici ar trebui să se facă de urgență un plan pe ce anume se dorește. Acum nu există nimic, nici măcar haos. Peste doi ani de zile va fi haos”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.