Judecătoria Timişoara, SENTINŢĂ care arată că amenzile date bicicliştilor în centrul Timişoarei...

Judecătoria Timişoara, SENTINŢĂ care arată că amenzile date bicicliştilor în centrul Timişoarei pot fi ANULATE. Vezi motivarea

0
DISTRIBUIȚI
biciclist
Sute de biciclişti au fost amendaţi pentru că au circulat prin centrul oraşului

În toamna anului 2015, Primăria Timişoara făcea un pas decisiv în conflictul cu bicicliştii din capitala Banatului, prin interziceea circulaţiei pe două roţi în Piaţa Victoriei şi pe mai multe din străzile conexe. Interdicţia a fost impusă de Comisia de Circulaţie a primăriei şi s-a materializat prin montarea în zona centrală a mai multor indicatoare „Circulaţia interzisă” în ambele sensuri, indicatoare care vizează toate vehiculele, inclusiv bicicletele. De atunci, sute de biciclişti au fost amendaţi de agenţii de la Poliţia Locală, iar în capitala Banatului a fost organizat şi un protest împotriva deciziei Primăriei Timişoara. În vreme ce unii biciclişti s-au conformat şi au ales alte rute, alţii s-au încăpăţânat să circule în continuare prin centrul oraşului. Este şi cazul timişoreanului Nicolae Bîrsan, care a fost amenat de agenţii de la Locală la finele lunii mai a anului trecut. Acesta a contestat însă amenda şi, la aproape un an distanţă a avut şi câştig de cauză.

„Petentul precizează că, la data de 31.05.2016 se deplasa pe bicicleta prin Piaţa Victoriei inspre un magazin foto, moment in care a fost oprit de 2 agenţi ai Politiei Locale Timişoara (PLT) care susţineau ca a încălcat prevederile indicatorului «Accesul Interzis Tuturor Vehiculelor» și ca urmează sa fie sancţionat.


Petentul a explicat agenţilor ca a intrat in centrul oraşului pe strada E. Ungureanu, unde exista indicatorul invocat de agenti, însă acesta prevede o derogare specifica biciclistilor si menţionează clar… «cu excepţia biciletelor». (…) Cât priveşte fondul cauzei instanţa constată că plângerea este întemeiată. În temeiul art. 161, alin. l, lit a din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 aprobat prin HG 1391/2006, temei legal reţinut de agenţii constatatori în cuprinsul procesului verbal, «se interzice conducătorilor de biciclete să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia Accesul interzis bicicletelor». Din cuprinsul raportului agentului constatator rezultă că petentul ar fi încălcat interdicţia de acces impusă tuturor vehiculelor, nu doar bicicletelor. Apoi, din acelaşi raport rezultă ceea ce petentul a susţinut şi în plângerea contravenţională, anume că pe accesul pe unde a intrat in centrul oraşului, respectiv pe strada E. Ungureanu, unde exista indicatorul invocat de agenti, se menţionează o derogare specifica biciclistilor, în sensul că sub indicatorul care interzice accesul tuturor vehiculelor se menţionează expres «cu excepţia biciletelor», aşa cum rezultă şi din planşa fotografică depusă la dosar (f.5). In aceste condiţii instanţa apreciază că nu există contravenţia aşa cum este definită de art. 1 din OG 2/2001, respectiv petentul nu săvârşit fapta pentru care a fost sancţionat, cu atât mai mult cu cât nu a încălcat indicatorul având semnificaţia «Accesul interzis bicicletelor» aşa cum se menţionează în procesul verbal. În absenţa contravenţiei nu poate exista răspundere contravenţională, motiv pentru care instanţa va admite plângerea contravenţională, va anula procesul verbal şi va exonera petentul de plata amenzii contravenţionale. In baza art. 453 Cod de procedură civilă, instanţa va obliga intimata la plata către petent a sumei de 20 lei cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată cu chitanţa în original ataşată la dosar (f.17)”, se arată în motivarea emisă de Judecătoria Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.