Munții Codru Moma, peisaje SPLENDIDE, dar mai puțin cunoscute, în vestul țării....

Munții Codru Moma, peisaje SPLENDIDE, dar mai puțin cunoscute, în vestul țării. Vezi ce legende au apărut în zonă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Venirea primăverii oferă amatorilor de drumeții prilejul de a face cât mai multe ieșiri în natură pentru a vizita locuri minunate, care te lasă aproape fără grai.

Pentru cei care doresc să se bucure de câteva ore în aer liber, într-un peisaj de basm, Munții Codru Moma, cu pădurile sale întinse și numeroasele trasee turistice, sunt un loc ideal.

Priveliștea de la Tinoasa

Unul dintre acestea este un drum forestier marcat, pe valea Megheș, care pornește din Moneasa, locul în care se spune că se poate respira cel mai curat aer. Urcușul, care șerpuiește de-a lungul unei ape repezi, este lin la început, apoi puțin mai abrupt, și ajunge la platoul carstic Tinoasa, o depresiune înconjurată de păduri, cu o minunată poiană pe care pasc vitele. Șuvoaie de apă temporare se scurg în mici cascade după zilele cu ploaie, până ajung într-un aven.

Cei care se încumetă să ajungă pe creastă vor avea parte de o priveliște de o splendoare rară, un loc de belvedere cu o priveliște care îți taie respirația, aflat aproape de poiana în care se află o cabană a Universității „Vasile Goldiș” din Arad. De jur împrejur se înalță Munții Codru Moma, acoperiți de păduri, iar la început de primăvară se mai poate vedea Vârful Bihor, cel mai înalt din Munții Apuseni, de aproape 1.850 de metri, acoperit de zăpadă, și crestele Munților Zarandului.

Drumul continuă spre fosta cabană Izoiu, și mai departe, până la vârful Izoiu, de unde se deschide, de asemenea, o frumoasă panoramă în toate direcțiile. La întoarcere se poate coborî pe un alt drum, mai scurt, care străbate pădurea și câteva poieni, unde se găsește și avenul Izoiu Mare.

Cele mai înalte vârfuri

Pe culmea principală a muntelui Codru se află cele mai înalte vârfuri din întregul masiv și există mai multe trasee marcate care le fac accesibile, o dată cu venirea primăverii, din Moneasa sau localități învecinate.

Vârfurile Izoiu, cu o înălțime de 1098 de metri, și Osoiul Mare, care atinge 1067 de metri, sunt depășite doar de vârful Pleșu, care are 1112 metri, și de unde se poate admira valea în care se află comuna Hășmaș. Înălțimea munților Moma nu depășește 1000 de metri, cel mai înalt vârf fiind Momuța, care atinge 930 de metri.

Legendele munților

Cele două masive, Codru și Moma, care au dat numele acestor munți, au poveștile lor, păstrate din vremuri străvechi. Potrivit credințelor locului, aici au viețuit strigoi, iele și oameni-lup, ba chiar și acum ar exista un loc de taină în care, într-o zi de toamnă, se întâlnesc cei mai mari vrăjitori din întreaga țară. Se mai spune că cetățile din munți au fost ridicate peste vechi temple ritualice și sunt pline de legende învăluite în mister.

Odinioară, femei de o rară frumusețe, născute pe aceste meleaguri, au fost dotate cu puteri supranaturale după ce fuseseră inițiate în diferite taine ale spiritului. Ele ar trăi și acum în păduri dar au puterea de a se face nevăzute, îmbrăcate în scoarță de copac.

Îi ajută pe cei aflați la greu, dar îi pedepsesc pe cei care taie pădurile fără milă, făcând copacii să cadă peste tăietorii de lemne. Localnicii cred că în adâncurile neumblate ale codrului se întâmplă și acum lucruri tainice, care țin de magie, dar se feresc să vorbească despre ele. Din poveștile lor nu lipsește nici Muma Codrilor, pe care unii ar fi văzut-o prin păduri.


Ea este chiar mama ielelor și iese în pădure în nopțile cu lună plină, pentru a ocroti animalele.

Surse foto: bogdanbalaban.ro, amazingromania.net, apusenitv.ro, adevarul.ro, alpinet.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.